Bestemmingen in de Delta

Op het water komt alles samen. De Delta is het gebied waar rivieren, kanalen en de zee elkaar ontmoeten en waar eb- en vloed elkaar afwisselen in een eeuwenoud ritme. Je vindt hier van Antwerpen tot Hellevoetsluis en van Cadzand tot Woudrichem een eindeloze variatie aan vaargebieden en watersportmogelijkheden.

Beschutte veilige meren, kanalen en rivieren die het polderlandschap doorkruisen en dynamische stroomgebieden vol zandbanken die elke vaartocht tot een uitdaging maken. Het water en de vaargebieden zijn omringd door steden, maar in no time zit je op of aan het water in alle rust en ruimte van de natuur.

Hoe je ook wilt watersporten en hoe veel of weinig ervaring je ook hebt, je vindt hier altijd het juiste vaar-, duik-, surf-, sup-, kano-, kite, snorkel- of kajakgebied. En niet te vergeten is er nog het mooie achterland vol goede restaurants, historische steden en dorpen, indrukwekkende natuurgebieden en gezellige attracties.

Haringvliet

In de 12e eeuw waren Voorne en Flakke 1 eiland. Door de stormvloed van 1216 werd de kust verwoest en ontstond het haringvliet. In de jaren die volgde was het gebied wat nu Goeree- Overflakkee heet, een wirwar van eilandjes die door steeds nieuwe aanwassen en inpolderingen uitgroeiden tot 1 eiland.

Lange tijd vormde het Haringvliet een open verbinding tussen de Noordzee, de Rijn en Maas. In 1970 veranderde dit door de voltooiing van de 4,5 kilometer lange Haringvlietdam ter bescherming van het achterliggende gebied. Het Haringvliet werd een gebied met brak water en ook met getijden hoefde mensen niet langer rekening te houden. Dit zorgde voor veranderingen van de natuur. Veel kustvogels, vissen en planten verdwenen. Ook veel schelp- en schaaldieren overleefden de overgang naar brak water niet. In 2018 werd besloten om de Haringvlietsluizen op een kier te zetten om zo de deltanatuur te herstellen.

Hollands Diep en Biesbosch

Tussen Het Hollands diep en de Biesbosch bevinden zich 3 moerdijkbruggen: een autobrug,
een spoorbrug en een brug voor de hogesnelheidslijn. Deze bruggen verbinden het Eiland van Dordrecht met Noord-Brabant. In de tweede wereldoorlog was er veel te doen om deze bruggen, aan beide kanten werd er gevochten om het bezit van de bruggen. In 1944 vernietigden de Duitsers de autobrug om te voorkomen dat de geallieerden het Hollands diep zouden oversteken en zo West-Nederland in zouden trekken. Na de oorlog werden de bruggen hersteld maar door de toenemende verkeersstroom werd het jaren later noodzakelijk om een grotere brug te bouwen. Dit is de Brug Hollandsch Diep zoals we die nu kennen.

Krammer, Volkerak en Zoommeer

In 1969 werd het Krammer-Volkerak door de Volkerakdam gescheiden van het Hollands diep. Door de aanleg van de Oesterdam in 1986 en de Philipsdam in 1987 werd het Krammer-Volkerak afgesloten van de Oosterschelde en ontstond het Volkerak-Zoommeer. Door de afsluiting werd het water zoet.

Om de verzilting vanuit de Oosterschelde te voorkomen zijn de Krammersluizen en de Bergsediepsluis voorzien van zoet-zout scheidingssystemen. Deze systemen kunnen echter niet al het zout weren. Daarom wordt tussen 15 maart en 15 september het meer ‘’doorgespoeld’’ met water uit het Hollands Diep.

Grevelingenmeer

Het Grevelingenmeer is het grootste zoutwatermeer van Europa. Het water is er helderder dan waar dan ook in Nederland en daardoor een geliefde spot voor duikers.

Door de aanleg van de Brouwersdam in 1971 werd de verbinding tussen het Grevelingenmeer en de Noordzee verbroken. Hierdoor kwam er een eind aan de getijden en kwamen zandplaten die met eb onder water lagen permanent droog te liggen. Hier zijn nu mooie natuurgebieden te vinden. Fjordenpaarden en koeien helpen de eilanden open te houden.

Oosterschelde

Tot in de middeleeuwen was de Oosterschelde helemaal geen groot gebied. Het was een zijarm van de Schelde. Door verzanding, inpoldering van de grond en het aanleggen van dijken is het gebied rondom de Oosterschelde enorm uitgebreid. De verbindingsgeul tussen de Westerschelde en de Oosterschelde werd geleidelijk ondieper en was aan het eind van de 17e eeuw soms al te voet te overbruggen. In 1867 werd deze verbinding afgedamd door de Kreekrakdam.

Door deze afdamming kon het vuile scheldewater de Oosterschelde niet meer bereiken waardoor de kwaliteit van het water snel toenam. Oosterscheldevissers waren in die tijd bekend om de goede kreeft die zij vingen. Hier kwam een einde aan door de afdamming van de Oosterschelde ten behoeve van de Deltawerken. Op de Oosterschelde heb je nog steeds te maken met getijden. Bij eb komt maar er maar liefst 1/3e deel droog te liggen.

Veerse Meer

Het Veerse meer is een voormalig onderdeel van de Oosterschelde. Door de aanleg van de Veerse Dam in 1961 werden de gebieden gescheiden en veranderde het Veerse meer in een brakwatermeer waar geen eb en vloed is. Door het verdwijnen van de getijden is ongeveer 2000 hectare schorgebied droog komen te liggen. In 2004 is er een doorlaat naar de Oosterschelde gecreëerd waardoor het water weer zouter is geworden en het zuurstofgehalte in het water hoger is geworden. Ook ontstond er weer een gering getij van maximaal 12 centimeter.

In het Veerse meer liggen 17 eilandjes waarvan er 12 toegankelijk zijn voor bezoekers.
De overige 5 eilandjes zijn speciaal voor vogels. Ook op de toegankelijke eilandjes zijn er genoeg vogels en andere dieren te spotten.

© Sven Dullaert

Westerschelde

De Westerschelde is de enige zeetak in de Delta met een open verbinding naar zee.
Jaarlijks varen er ruim 150.000 grote vrachtschepen over de Westerschelde. Het is daarmee een van de drukst bevaren wateren ter wereld. In dit gebied zijn grote getijdenverschillen en er zijn veel zandplaten. Voor de beginnende watersporter is dit een uitdagend gebied.
Er gelden ook extra regels voor schepen tot 12 meter, zij moeten onder andere zoveel mogelijk buiten de vaargeulen blijven.

Gent en de Leiestreek

Het lijkt wel of de Leie een creatieve levensader is die zich door het afwisselende landschap slingert. Volg de rivier vanaf de samenvloeiing met de Schelde in Gent tot aan de Franse grens bij Wervik en ontdek de leukste tips van de creatieve Leiestreek. Hippe koffiebars, originele boetiekjes vol design, innovatieve sterrenrestaurants en vintage B&B’s … de Leiestreek barst van de inspirerende ondernemers. Ze tonen hun ongebreidelde creativiteit in allerlei bedrijven, van dynamische pop-ups tot karaktervolle familiezaken die overgaan van generatie op generatie.

© Misjel Decleer

Belgische kust

Zon, zee en strand, dat is voor velen het beeld van onze kust. Terecht, want dat vind je er allemaal. Maar de Kust is zoveel meer. Het is een aaneenschakeling van adembenemende plekken. Of je nu graag de stilte opzoekt, nostalgisch terugblikt op je kindertijd – Berlijnse bollen en billenkarren!-, liever kunst en architectuur ontdekt of je graag onderdompelt in de maritieme (eet)cultuur, de Kust biedt het allemaal.

In deze gids ontdek je een reeks tips die werden geklasseerd als ‘adembenemende plekken aan zee’. Liefhebbers kunnen deze plekken ontdekken in speciaal uitgestippelde trips, op maat gemaakt voor elk type bezoeker.

De Deltagids brochure

Alle inspiratie die je nodig hebt voor de Delta in één handige brochure met o.a. de leukste adressen in het achterland en handige overzichten. Download of bestel hem online!

Kaart van de Delta

Zoveel mogelijkheden om te genieten op, aan of in het water! Download de kaart als PDF en zoek je favoriete bestemming in het Deltagebied eenvoudig uit.

deltagids---culinair

Proef de Delta!

De Delta is een haast onuitputtelijk bron van zalige streekproducten. Geniet er naar hartenlust van in een van de vele goede restaurants en strandpaviljoens.

deltagids---slikken

De Deltanatuur

Op de grens van land en water vind je de meest dynamische natuurgebieden. Water en wind vormen het landschap tot een prachtig geheel dat je verkend móét hebben.

deltagids---watersport

Watersporten

De lange kust en verschillende wateren maakt de Deltaregio tot een topbestemming voor watersporters. Omdat er zoveel afwisselende gebieden zijn, is zo’n beetje alles mogelijk.
cultuur-bruisend-breda-400x200

Het Deltaleven

De delta is een gebied vol historie waar je zomaar doorheen kunt wandelen. Er zijn talloze monumenten-, haven- en vestingsteden met de mooiste oude gebouwen.