HOLLANDS DIEP EN BIESBOSCH

Tussen Het Hollands diep en de Biesbosch bevinden zich 3 moerdijkbruggen: een autobrug,
een spoorbrug en een brug voor de hogesnelheidslijn. Deze bruggen verbinden het Eiland van Dordrecht met Noord-Brabant. In de tweede wereldoorlog was er veel te doen om deze bruggen, aan beide kanten werd er gevochten om het bezit van de bruggen. In 1944 vernietigden de Duitsers de autobrug om te voorkomen dat de geallieerden het Hollands diep zouden oversteken en zo West-Nederland in zouden trekken. Na de oorlog werden de bruggen hersteld maar door de toenemende verkeersstroom werd het jaren later noodzakelijk om een grotere brug te bouwen. Dit is de Brug Hollandsch Diep zoals we die nu kennen.

© Ossip van Duivenbode
© Ossip van Duivenbode

Rotterdam

Rotterdam

Ga eens shoppen op de Meent of in de Pannekoekstraat, maak een culinaire ontdekkingsreis in De Markthal en pak een terrasje in de Witte de Withstraat. Varen door de haven, attrac- ties bezoeken, architectuur bewonderen, kunstkijken, shoppen, lekker eten en uitgaan, Rotterdam biedt meer dan je op een dag aankunt! Op de RotterdamTourist app kun je op thema je bezoek plannen, met een offline kaart, inclusief OV planner.

© Beeldbank Dordrecht
© Beeldbank Dordrecht

Alblasserwaard

Kinderdijk

In de 18e eeuw werden in Kinderdijk 19 molens ge- bouwd om de polders in de Alblasserwaard droog te houden. Hun functie is overgenomen door moderne gemalen, de molens staan op de Unesco Erfgoedlijst en zijn een bezoekje meer dan waard. De toegang tot de dijken langs de molens is gratis.
Er zijn bij Kinderdijk en Alblasserdam verschillende ingangen.

© Beeldbank Dordrecht
© Beeldbank Dordrecht

Dordrecht

Dordrecht

Dordrecht kun je het best te voet ontdekken.
Volg bijvoorbeeld het ‘Rondje Dordt’, een bewegwijzerde wandeling langs de binnenstadshavens, monumenten, belangrijke historische plekjes en aantrekkelijke winkel- straten. Door de oude havens varen kan in een fluisterboot die langs in het water gebouwde huizen en onder duistere bruggen door gaat. Vanaf een terras aan het Groothoofd heb je prachtig uitzicht over het kruispunt van de rivieren.

Screenshot 2022-09-22 at 12.29.30

Geertruidenberg

Duik in het verleden van Geertruidenberg, Vestingstad aan De Biesbosch. Wandel langs de vestinggrachten, bolwerken en ravelijnen. Of geniet ontspannen op een terrasje met uitzicht op de bijzondere historische markt met leilindes, monumentale panden en de fraaie Geertruidskerk. Water is erg belangrijk in Geertruiden- berg. Er zijn verschillende aanlegmogelijkheden voor passanten en aan de Timmersteekade liggen vijf historische werkschepen. Deze historische schepen hebben elk een geschiedenis met de gemeente Geertruidenberg en helpen het verleden weer zichtbaar te maken.

Screenshot 2022-09-22 at 12.16.16

De Biesbosch

Bevers spotten

De Biesbosch kun je prima met je eigen boot verkennen of je kunt een kano huren. Wie weet spot je wel een een bever! Tussen april en juli worden de jongen geboren. De grootste kans om een bever te zien heb je aan het begin of einde van de dag. Ze houden van bast, vooral Wilgen en Populieren zijn een lekkernij voor de knaagdieren. Wat overblijft dient vaak als bouwmateriaal voor hun burchten. Deze kunnen wel 2 meter hoog worden en bestaan uit op elkaar gestapelde taken en ander groen, maar hebben hun ingang onder water. Naast bast eten de dieren ook planten, worstelstokken, twijgen, bladeren en schors. Spot je er een, blijf dan stil anders verdwijnen ze weer onder
water! Bij gevaar slaan ze met hun staart op het water. Je kunt ook meevaren met een georganiseerde boottocht, de gidsen weten precies waar de burchten te vinden zijn.
Vergeet je verrekijker niet!
Screenshot 2022-09-22 at 12.32.00

Stellendam

De haven is teruggebracht in het centrum waarmee een gezellig stadscentrum vol heerlijke plekjes aan het water is ontstaan. Zie jij jezelf hier al flaneren met goed gevulde winkeltassen langs de kade? Of strijk je liever neer op één van de vele terrassen voor een heerlijk bourgondisch diner?

Screenshot 2022-09-22 at 12.30.54

Oosterhout

Kom naar Oosterhout en geniet van een stad met een eigen karakter, waar de zachte G nog nadrukkelijk aanwezig is. Dicht bij huis, maar tóch een beetje buitenland. Genieten dus! Jachthaven de Zwaaikom ligt op een kleine 500 meter wandelen van het stadscentrum met verschillende grote supermarkten en speciaalzaken.

Screenshot 2022-09-22 at 12.42.55

Willemstad

Kom de historische sfeer proeven in ons pittoreske Wil- lemstad. U verblijft midden in het centrum met restau- rants en winkeltjes. Stroomverbruik, water, sanitair en Wifi is gratis. Reserveer uw overnachting op de dag van aankomst in de stadskom of in het gezellige haventje onder de molen.

0168 472576 / VHF 31 / info@jachthavenwillemstad.nl of via de website: www.jachthavenwillemstad.nl

Screenshot 2022-09-22 at 12.43.02

Willemstad

Genieten van het gezellige Willemstad maar ligt u liever iets rustiger, ruimer zonder dubbel liggen? Via de ves- tingmuur wandelt u in 2 minuten naar het centrum!
Met vrij uitzicht op het Hollandsch Diep en nabij losloop- gebied voor honden. Stroomverbruik, water, sanitair en Wifi is gratis. Reserveren op de dag van aankomst.

0168 476595 / VHF 31 / info@jachthavenwillemstad.nl of via de website: www.jachthavenwillemstad.nl

Tips!

© Worcflow

Rotterdam

1. Waterbus

Je kunt verschillende locaties in Rotterdam en omgeving bezoeken met een snelle verbinding over het water met de Waterbus.

Haltes: Heijplaat, St.Jobshaven, Katendrecht, Erasmusbrug, Piekstraat en Plantagelaan.


Je kunt aan boord gratis je fiets meenemen voor een bezoek aan Kinderdijk, Dordrecht of de Hollandse Biesbosch.

Screenshot 2022-09-22 at 12.18.39

Alblasserdam

2. Le Barrage Alblasserdam

Huur een sloep bij Le Barrage in Alblasserdam.
Zij beschikken over meerdere sloepen voor diverse culinaire vaartochten. Je kunt alleen boeken met bestelling van een picknickmand die je zelf kunt samenstellen. Zo kun je met een gezelschap de pittoreske dorpjes Oud-Alblas, Bleskensgraaf en de molens van Kinderdijk vanaf het water ontdekken. Voor meer info: www.lebarrage.nl/arrangementen/culinair-varen

Foto: Jan de Roon

Foto: Lieske Meima

tip4- mekkerstee

Biesbosch

3. Biesbosch Museum Eiland

Op het Biesbosch Museum Eiland vind je het Biesbosch Museum. Hier ontdek je in zeven paviljoens het verhaal van de Biesbosch. Daarnaast kom je alles te weten over het ontstaan van de Biesbosch in 1421 (St. Elisabethsvloed) en de ontwikkelingen daarna. Verder is er een bezoekerscentrum, kun je een tocht maken met de fluisterboot en een bezoek brengen aan buitenmuseum de Pannekoek. www.biesboschmuseumeiland.nl

Screenshot 2022-09-22 at 12.34.02

Biesbosch

5. Oeverlanden Hollands Diep

Net als zijn grote broer de Biesbosch, is ook het gebied Oeverlanden Hollands Diep een zoetwater getijdegebied. De oeverlanden strekken zich uit in het zuidoosten van Zuid-Holland, van Numansdorp tot Strijensas. Hier vind je ongerepte natuur, met verruigde rietlanden, open water, geulen en kreken, buitendijkse natuur en wilgenbossen. Wandel-, ruiter- en fietspaden maken het mogelijk De Oeverlanden van oost naar west te doorkruisen.