Oosterschelde

Tot in de middeleeuwen was de Oosterschelde helemaal geen groot gebied. Het was een zijarm van de Schelde. Door verzanding, inpoldering van de grond en het aanleggen van dijken is het gebied rondom de Oosterschelde enorm uitgebreid. De verbindingsgeul tussen de Westerschelde en de Oosterschelde werd geleidelijk ondieper en was aan het eind van de 17e eeuw soms al te voet te overbruggen. In 1867 werd deze verbinding afgedamd door de Kreekrakdam.

Door deze afdamming kon het vuile scheldewater de Oosterschelde niet meer bereiken waardoor de kwaliteit van het water snel toenam. Oosterscheldevissers waren in die tijd bekend om de goede kreeft die zij vingen. Hier kwam een einde aan door de afdamming van de Oosterschelde ten behoeve van de Deltawerken. Op de Oosterschelde heb je nog steeds te maken met getijden. Bij eb komt maar er maar liefst 1/3e deel droog te liggen.

Het panoramische landschap van Tholen voelt alomvattend. Akkerlanden lopen over in natuurgebieden en bijna overal op Tholen zie je de horizon. Binnen die enorme ruimte wonen de Tholenaren in hun kleine kernen. Tholen is even groot als klein. Tholenaren verschuilen zich niet en slaan hun vleugels -privé en zakelijk- uit naar West-Brabant, Nederland en de rest van de wereld. Zo verbreden ze hun horizon en krijgt hun handelsgeest alle ruimte. Maar, zodra de zaken zijn afgehandeld wél terug naar huis: over de brug naar Tholen.

De invloed van het water heeft Tholen gevormd. Het landelijke leven en de ongerepte natuur maken dat Tholen uniek is en mogelijkheden biedt voor ondernemers met een innovatieve handelsgeest en recreanten die natuur en rust waarderen.

Deltapark Neeltje Jans

Leer alles over de Deltawerken; bezoek de Delta Experience met het enor- me panorama over de watersnoodramp van 1953 en ga met een gids naar het balkon van Neeltje Jans, vanwaar af je een prachtig zicht hebt op de Oosterschelde stormvloedkering. Een bezoek is pas compleet nadat je de zeehonden- en zeeleeuwenvoorstelling, de stormmachine en het grootste zoutwater aquarium en het haaienbassin hebt gezien. Uitwaaien doe je op de rondvaartboot. Kijk voor online tickets op www.neeltjejans.nl

Screenshot 2022-09-23 at 12.06.21

Zeepeduinen

Walvisbunker

In de Zeepeduinen en bij Slot Haamstede liggen ongeveer 40 bunkers uit de tweede wereldoorlog. Op het hoogste punt ligt de commandopost: de Walvisbunker.
Deze bunkers waren onderdeel van de Atlantikwall, de Duitse kustverdediging linie van ongeveer 2500 kilometer lang.
Op de bunker is een uitzichtpunt te vinden welke via een trap bereikbaar is. Het plateau biedt een mooi uitzicht van de Zeepeduinen.

Screenshot 2022-09-23 at 12.06.33

Oosterschelde

Bruinvissen spotten Burghsluis

Bruinvissen zijn goed te spotten op de Oosterschelde op plekken met ondieper water. Voor de dijk van Burghsluis is een van de hotspots voor bruinvissen. Tegen de avond verzamelen de bruinvissen zich in de kom voor de dijk en blijven daar tot het tij keert. In de schemering zijn de bruinvissen goed zichtbaar en omdat bruinvissen naar het oppervlak komen om te ademen, kun je ze in het donker nog goed horen. Ze zijn het makkelijkst te zien bij glad water, dus bij weinig wind. Wanneer een bruinvis

in een rechte lijn zwemt, komt hij meestal 3 keer achter elkaar boven water.
Maak ‘s avonds nog een lekkere wandeling over de dijk en geniet van de geluiden die te horen zijn.

Naast restaurant ‘t Oliegeultje, ligt het natuurentreepunt Burghsluis met een luisterpaal die je het geluid van onder andere een bruinvis laat horen.

Screenshot 2022-09-23 at 12.14.15

Oosterschelde

Plan Tureluur

Door de aanleg van de stormvloedkering in de Oosterschelde ging er veel natuur verloren. Om de natuur te compenseren ontwikkelden natuurbeschermers tussen 1991 en 2015 Plan Tureluur. Een gebied van bijna 1000 hectare
is omgetoverd tot een waar vogelparadijs. Om de rust van de vogels niet te verstoren is wandelen door het gebied niet overal toegestaan. Diverse uitkijkposten bieden een mooi zicht en een goede plek om prachtige foto’s te maken. Hoosjesweg 15, 4327 Sb Serooskerke Schouwen

Screenshot 2022-09-23 at 12.10.34

Zierikzee

Zierikzee

Zierikzee behoort tot de top 10 van de Nederlandse monumentensteden. Dit komt omdat de stad meer dan 550 monumenten telt. De stad heeft een gezellig stadscentrum waar je een leuke wandeling kunt maken, lekker shoppen in de leuke winkels of plaatsnemen op een van de vele terrassen.

Bezoek ook eens een van de vele musea die de stad telt.

Screenshot 2022-09-23 at 12.10.18

Ouwerkerk

Het Watersnoodmuseum

Het Watersnoodmuseum geeft een indringend beeld van de gebeurtenissen tijdens en na de stormvloed van 1 februari 1953. Het museum is gevestigd in de vier caissons die zijn gebruikt voor het sluiten van het laatste dijkgat. De eerste drie caissons vertellen elk hun eigen verhaal over de Watersnoodramp: de feiten, de emo- ties en de wederopbouw. In Nederland zijn dagelijks vele duizenden mensen aan het werk om het land droog te houden. In de vierde caisson wordt duidelijk: de strijd tegen het water is nog lang niet gestreden. Weg van de Buitenlandse Pers 5, Ouwerkerk. www.watersnoodmuseum.nl

 

Screenshot 2022-09-23 at 12.12.44

Zeeland

Wemeldinge

Wemeldinge werd in de 19e eeuw gebouwd rond 3 vliedbergen. Vliedbergen zijn kunstmatige heuvels waar een houten kasteeltje op werd gebouwd ter verdediging van een plaats of gebied. Tegenwoordig is er nog één vliedberg zichtbaar.
Deze berg is 12 meter hoog en daarmee de hoogste van zeeland. Door de jachthaven, campings en vakantieparken is Wemeldinge een populair vakantiedorp.

Screenshot 2022-09-23 at 12.12.22

In de plaats Yerseke draait het om schelpdieren. Het kleine dorpje heeft meerdere grote havens waar grote mosselkotters en kleinere vissersschepen dagelijks afmeren.

Aan de waterkant vind je de oesterputten. In deze oesterputten worden op nog ouderwetse wijze schelpdieren opgeslagen en schoongemaakt. Je kunt er tussen alle bedrijvigheid gewoon een kijkje nemen.

Ook is Yerseke een geweldige plek om verschillende schelpdieren en vis te eten in het ruime aanbod horeca dat er in het dorp te vinden is. In Augustus is het Mosseldag. Jaarlijks trekt deze feestelijke dag ruim 40.000 mensen om plaats te nemen aan een van de lange tafels om een bakje mosselen te eten, mee te varen met een van de mosselkotters of over de braderie en kermis te struinen.

Screenshot 2022-09-23 at 12.12.02

Zeeland

Eten uit de Oosterschelde

In Zeeland wordt het zelf rapen en plukken van mossels, kokkels, kreukels (of alikruiken), oesters, en scheer- messen steeds populairder. Het kan bijna overal, maar vraag locals naar de beste plekken. Iedereen mag per etmaal maxi- maal 10 kilo schelpdieren voor eigen consumptie verzamelen. Sinds het uitzetten van de Zeeuwse oester in de jaren 60 heeft deze oester zich door het gebrek aan natuurlijke vijanden onge- stoord kunnen voortplanten. Wil je begeleid oesters zelf rapen? Dat kan via: www.oestoer.nl

Tips

Screenshot 2022-09-23 at 12.06.40

Westerschouwen

1. Mountainbiken

Houd je van mountainbiken? Dan is de boswach- terij in Westerschouwen ‘the place to be’! Mountainbike- vereniging X-Treme heeft een uitdagend parcours uitgezet. Met steile beklimmingen en zand- en trappen- afdalingen, worden jij en je fiets flink op de proef gesteld. En ondertussen fiets je door de prachtige natuur die dit bos rijk is! Meer weten over deze mountainbike route? Kijk dan op

www.mtbroutes.nl/zeeland/
westerschouwen.

Screenshot 2022-09-23 at 12.08.16

Oosterschelde

2. Nationaal Park

De Oosterschelde is met 37.000 hectare het grootste Nationaal Park van Nederland. In dit gebied heb je nog steeds te maken met eb en vloed, en dat is
te merken. Met laag water vallen zandplaten droog, stromen de oude vissershaventjes leeg en zijn de fuiken waar vissen worden gevangen goed zichtbaar.
Onder water is een kleurrijke wereld van planten en dieren te vinden. Door het verschil in eb en vloed is er een enorme diversiteit aan planten en dieren ontstaan.

Screenshot 2022-09-23 at 12.10.27

Colijn

3. Colijnsplaat

Colijnsplaat, in het Zeeuws ‘Colijn’, ligt op het eiland Noord-Beveland. Het dorp heeft zijn naam te danken aan de inpoldering van het schor ‘’colinsplate’’. Op de dijk staat het monument ‘’Houen jongens’’. Dit is een herinnering aan het wonder dat gebeurde tijdens de watersnoodramp in 1953. Er zat een gat in de dijk waardoor overstroming dreig- de. Een vrachtschip dat tegen de dijk sloeg dichtte het gat.

Screenshot 2022-09-23 at 12.10.10

Zeeland

4. Goes

Vroeger was de haven in Goes een belangrijk eind- punt in de toegangsroute naar Goes. Tegenwoordig is het een passantenhaven in het stadshart van de monumentale stad. De omliggende monumentale bebouwing en het kleinschalige karakter maken deze haven een unieke plek om met de boot te liggen of rond te lopen. Vanuit de haven loop je zo naar het centrum waar je veel terrassen, winkelstraten en karakteris- tieke achterstraatjes vindt. Goes is het hele jaar een mooie stad om te ontdekken en door de verassende evenementen extra de moeite waard om een bezoekje te brengen.

 

Screenshot 2022-09-23 at 12.12.30

Wemeldinge

5. Galjoen zonder poen

Bij wemeldinge, waar de dijk een knik richting de oosterschelde maakt, ligt de duikplaats De Hoek.
Op deze duikplaats ligt het wrak Galjoen zonder poen.
Het Wrak ligt ongeveer 250 meter uit de kust op een diepte van ongeveer 25 meter en ligt recht op de klei met de boeg in oostelijke richting. Een mooie plek om te gaan duiken en de onderwaterwereld te ontdekken.

Screenshot 2022-09-23 at 12.12.08

Oosterschelde

6. Duik top 10

Een uniek stukje Delta vind je ook onder water. Hier is het zeer rijke dieren- en plantenleven goed te zien. De Nederlandse Onderwatersport Bond stelde een top tien samen van unieke duikplekken in de Delta. Drie daarvan liggen in het Grevelingenmeer. De spots zijn:

  1. Scharendijke

  2. Den Osse Nieuwe Kerkweg

  3. Dreischor Gemaal

  4. Zeelandbrug

  5. Bergse Diepsluis

  6. Zoetersbout

  7. Wemeldinge

  8. Goese Sas

  9. Sint Annaland

  10. Strijenham