Belgische kust

Zon, zee en strand, dat is voor velen het beeld van onze kust. Terecht, want dat vind je er allemaal. Maar de Kust is zoveel meer. Het is een aaneenschakeling van adembenemende plekken. Of je nu graag de stilte opzoekt, nostalgisch terugblikt op je kindertijd – Berlijnse bollen en billenkarren!-, liever kunst en architectuur ontdekt of je graag onderdompelt in de maritieme (eet)cultuur, de Kust biedt het allemaal.

In deze gids ontdek je een reeks tips die werden geklasseerd als ‘adembenemende plekken aan zee’. Liefhebbers kunnen deze plekken ontdekken in speciaal uitgestippelde trips, op maat gemaakt voor elk type bezoeker. Je ontdekt alle belevingstrips op www.dekust.be.

P.S.: Al eens gehoord van de Kustswiper?
Het gekende Tinder-concept werd omgevormd tot een gratis online tool voor de kustbezoeker. Uit een reeks foto’s selecteer je, volgens het gekende swipe-principe, de afgebeelde plekken die je het meeste aanspreken en/of bekoren. Op basis van jouw selectie rolt de tool uitgewerkte belevingstrips uit, helemaal op maat van jou en je gezelschap. De Kust: it’s a match!

www.dekust.be/kustswiper

Knokke-Heist

Knokke-Heist

Zegemeer en CC Scharpoord

Ga cultuur opsnuiven in het nabijgelegen CC Schar- poord. Dit cultuurcentrum herbergt niet alleen de openbare bibliotheek, je kan er ook kunstwerken huren bij ‘Kunst in Huis’. Daarnaast worden er grote exposities gehouden zoals het jaarlijkse Internationaal Fotofestival, designtentoonstel- lingen en de internationale kunst- en antiekbeurs.


Meerlaan 32, 8300 Knokke-Heist

Knokke-Heist

Directeur Generaal-Willemspark

In het Directeur-Generaal Willemspark stuit je op een kunstwerk dat zich liet inspireren door de helden van onze kustlijn. Door de bronzen uitvoering van deze red- ders houdt Aurora Cañero het midden tussen een scène uit Baywatch en een

dromerig moment van een koppel op wandel. Hun uniform lijkt te bestaan uit een bril – weliswaar een zwembril en verrekijker – en een blauw mutsje.

Elizabetlaan
8301 Knokke-Heist

Knokke-Heist

De Dominicanenkerk

De Dominicanenkerk werd opgetrokken in in neoromaanse stijl, een ontwerp van Joseph Viérin. De houten kap verwijst naar de Halle van Nieuwpoort en de toren werd geïnspireerd door de kerktorens van Knokke en Heist: Achthoekige lantaarn op vierkante basis. Kerk en kloostergebouwen zijn gegroepeerd om een vierkante kloostergang. Het geheel is wit geschilderd, in overeenstemming met de stijl van de omringende villa’s. Ontdek de kerk te midden van het Zoute en vergaap je me- teen aan de prachtige omringende en gelijknamige villawijk van Duitse architect Joseph Stübben.

Sparrendreef 91, 8300 Knokke-Heis

Knokke-Heist

Zwin natuur park

Het Zwingebied strekt zich uit over de gemeenten Brugge, Damme, Knokke-Heist, Sluis-Aardenburg en Oostburg. Het is een van de belangrijkste slikke- en schorregebieden van de Kust en wordt dagelijks overspoeld door de zee. De wissel- werking maakt van Provinciaal Natuurpark Zwin een unieke biotoop met een rijke plantengroei en enorme aantallen vogels die neerstrijken om te foerageren of te overwinteren.
Ontdek alle activiteiten in het park op www.zwin.be.


Graaf Leon Lippensdreef 8, 8300 Knokke

Zeebrugge

Zin in een sportieve en ontspannende dag? Ga naar Icarus Surfclub en volg wind-, golf-, kite- en surflessen onder bege- leiding van professionele instructeurs. Ook voor beachvolley kan je hier terecht. De surfersbar heeft voor elk wat wils.

Zeedijk 50, 8380 Zeebrugge

Zeebrugge

Zeedijk

Huur een billenkar bij de billenkarverhuurder in Zeebrugge en ontdek de badstad met deze iconische vierwieler. Gegarandeerd een leuke activiteit samen met het gezin of de vriendengroep!

Zeedijk 4, 8380 Zeebrugge

Zeebrugge

Visserskruis

Ontdek het 16 m hoog betonnen kruis ter ere van de vissers. In 1936 werd in Zeebrugge een 16 m hoog betonnen kruis opgetrokken ter nagedachtenis van de op zee gebleven vissers. Aan de voet van het kruis werden marmeren platen aangebracht met daarop de namen van de vissers die op zee omgekomen zijn. Architect Jozef Viérin stond in voor het ontwerp van het kruis.


Oomokaai, 8380 Brugge

Blankenberge

Blankenberge

Pier Blankenberge

Voor de kust van Blankenberge tref je de enige Pier in België aan. Belgium Pier, met zijn kenmerkende architectuur, ligt in volle zee en is via een 350 m lange promenade verbonden met het vasteland. Momenteel on- dergaat de Pier een restauratie en staat hij enkele jaren in de steigers, maar de alternatieve wandelwegen brengen je even ver in zee. Op de kop van de pier vind je de gelijknamige brasserie waar je kan genieten van een hapje en een drankje met een adembenemende zicht op de zee.

Zeedijk 261
8370 Blankenberge

Blankenberge

Jachthaven Blankenberge

De oude Blankenbergse vissershaven werd uit- gebouwd tot een fraaie, moderne jachthaven waar het tijdens alle seizoenen bijzonder aangenaam toeven is. Dankzij de aantrekkelijke heraangelegde havenkade en de exclusieve ligging nabij het stadshart, het strand en de duinen is deze jachthaven een unicum aan de Belgische kust. In en rond de moderne jachthaven vind je nog heel wat getuigen uit het maritieme verleden van Blankenberge.

J.F. Kennedy- plein 1, 8370 Blankenberge

Blankenberge

Staketsels Blankenberge

Aan beide zijden van de havengeul in Blankenberge vind je de staketsels. Je kan ze helemaal afwandelen en je terwijl vergapen aan de bedrijvigheid op zee. Om over te steken van het ene staketsel naar het andere kan je gebruik maken van het overzetbootje (€1) van de paasvakantie tot eind september.


Westerstaketsel t.h.v. Atlantic Wall WW2, 8370 Blankenberge

De Haan - Wenduine

Droom weg in de schilderachtige villawijk de Concessie en neem een selfie naast Einstein. Villa Savoyarde was de verblijfplaats van Albert Einstein in 1933 (Shakespearelaan). Must see’s in deze wijk: Villa Savoy- arde, de verblijfplaats van Albert Einstein in 1933 (Shakespearelaan), de villa’s van Vaerwyck (o.a. in de Rembrandtlaan) en het huidige gemeente- huis, ooit het eerste luxehotel met stromend warm water (Leopoldlaan 24). Parkje aan de Normandiëlaan, 8420 De Haan

Wenduine

Vuurtoren aan strand Vosseslag

Deze vuurtoren is dé blikvanger van Vosseslag. De internationaal gerenommeerde kunstenaar Guillaume Bijl werd aangesproken om van het uitkijkpunt een echte ‘eyecatcher’ te maken. Dit kunstwerk met inter- nationale uitstraling is een landmark aan onze kust van waarop inwoners, bezoekers en kunstliefhebbers kunnen genieten van een prachtig zicht op zee, strand en duinen. Een favoriete beklimming bij kinderen! Strandtoegang Vosseslag, 8420 De Haan

Wenduine

Parkdomein ‘La Potinière'

Het domein ‘La Potinière’ (2,2 ha) vormt de groene long van de gemeente. Dit kindvriendelijke stadspark biedt tal van ontspanningsmogelijkheden: 3 tennisterreinen, een minigolf, een ligweide, 2 speelpleinen, een petanque-plein en centraal een multifunctioneel paviljoen met cafetaria.

Clementinalaan 1-3
8420 De Haan

Bredene

Bredene

Bredene Visserskapel

Op de hoek van de Kapelstraat en de Klems- kerkestraat is er de bedevaartsplaats ‘Onze-Lieve-Vrouw- Ter-Duinen’, waar de vissersfamilies voor een behouden vaart bidden. De kapel is volgestouwd met dankbetui- gingen aan heiligen en afbeeldingen van lichaamsdelen waarvoor hier om genezing gebeden is.

Klemskerkestraat 2, 8450 Bredene

Bredene

Recreatiedomein Grasduinen

Dit 9ha groot recreatiedomein biedt je heel wat mogelijk- heden voor sport en spel: een mountainbikeparcours, een fiets– en wandelpad, een vijver, verschillende sportvelden en een fit-o-meter. Aan de zijde van Klemskerkestraat vind je een grote speeltuin waar kinderen zich kunnen uitleven.

Zandstraat 103A (ingang)
8450 Bredene

Bredene

Beachclub 'Twins Club'

Twins Club is omgeven door duinen, strand en zee. Home spot voor surfers, windsurfers, kiters en cat-zeilers. De authentieke sfeer en ambiance stimuleren om zelf eens het wetsuit in te stappen. Ontdek hier nieuwe kicks of ontspan met de voetjes in het zand. Welkom in the surf-way-of-life.

Driftweg 69,
8450 Bredene

Oostende

In de Vlaanderenstraat, leefde en werkte James Ensor tot aan zijn dood in 1949. Ensor erfde het pand van zijn oom. Daarvoor woonde hij, samen met zijn ouders, wat verderop. Na zijn dood werd het onaangeroerde woonhuis tot museum gepromoveerd.
Het gloednieuwe belevingscentrum omvat het woonhuis van Ensor én vijf interactieve belevingsruimtes.


Vlaanderenstraat 29, 8400 Oostende

Oostende

Vistrap

In Oostende is er een openlucht vismarkt, ontstaan door de uitbouw van de haven in de 19de eeuw. De Vistrap is dagelijks geopend, behalve op Kerstdag, Nieuwjaar en wanneer er storm op zee is geweest. Reeds ’s morgens vroeg vind je hier de meest verse Noordzeevis en de Oostendse grijze garnalen.


Visserskaai t.h.v. nr.35, 8400 Oostende

Oostende

The Crystal Ship

Dankzij The Crystal Ship duiken sinds 2016 jaarlijks gigantische muurschilderingen van wereldbekende en gere- nommeerde kunstenaars op in Oostende. Samen vormt dit een artistiek parcours in de binnenstad en op Het Groen Lint rond Oostende. Met een gratis fiets- of wandelplan (op te halen bij Dienst voor Toerisme) in de hand kan je op eigen houtje op pad langs alle kunstwerken.


Hoek Langestraat en Vlaanderenstraat, 8400 Oostende

Oostende

De Oosteroever

De Oosteroever is het stadsgedeelte tussen de haven- mond, de Spuikom en een duinengordel en omvat havengebied, duinlandschap en veel mooie vergezichten. Het is dé plek om te onthaasten, om uit te waaien en rust te zoeken. Het gebied is verkeersluw en dus zeer geschikt om een natuurwandeling te maken. De gratis overzetboot naar het stadscentrum maakt de oversteek nog leuker!

Spinoladijk z/n, 8400 Oostende

Middelkerke-Westende

Westende

The Navigator Monument

De prachtig bewaard gebleven kunstwerken van vorige Beaufort-edities zijn nog steeds te bewonderen aan de Kust. Een be- zoekje aan het Beaufort Beeldenpark kan niet ontbreken tijdens deze kunstzinnig trip. Rijg de kunstwerken van de Middenkust aaneen te voet, per fiets of met de Kusttram.

Meer info op www.beaufortbeeldenpark.be. Strand t.h.v. Oceaanlaan 2, 8434 Westende-Bad

 

Westende

Villa les Zéphyrs

Hier is de tijd blijven stilstaan in de jaren ’30. Door de villa te beschermen en opnieuw aan te kleden zo- als destijds is het vandaag de dag een echt erfgoedpareltje. Het interieur is van de hand van top-ontwerper Henry van de Velde. Het ontwerp dateert uit het jaar 1910. Nu kan je de villa bezoeken als museum en vind je er ook de toeristische dienst van Westende.

Henri Jasparlaan 173 8434 Middelkerke

Westende

De Schuddebeurze

De Schuddebeurze is een beschermd natuurgebied dat bestaat uit historische landschappen met een middeleeuw- se hoeve en een aantal poelen. Je vindt er ook loopgraven en de unieke bunkersite – een van de meest complete en best be- waarde aan de kust – ‘Bamburg’. Bovenop deze oorlogsbunker werd onlangs een uitkijkplatform gebouwd. Het is heel leuk om van daarop even te genieten van het uitzicht en de rust.

Schuddebeurzeweg, 8434 Westende (Via de Bamburgstraat tot voorbij het kruispunt Vijfwegen, na ca. 450 m links het wandelpad nemen)

Westende

Authentieke banken op de Zeedijk

Geniet samen van een heerlijk ijsje (haal eentje bij Dolce & Gelatti, MAX ijs, Cremerietje, ICE paradise) op een van de iconische blauwwitte zitbanken op de zeedijk. Leg dit moment vast op beeld en deel jouw foto online met #dekust #adembene- mendeplekken.

Tip: langs de Zeedijk vind je ook beelden van enkele strip- figuren. Ken jij ze?

Verspreid over de Zeedijk, 8430 Middel- kerke-Westende

Nieuwpoort

Deze twee staketsels, die tot ver in de zee strekken, vormen een grote attractie en zijn een pleisterplaats voor bezoekers en inwoners die er graag lekker komen uitwaaien. De zeehengelsport of het vissen met het kruisnet zijn er een geliefde bezigheid.


Havengeul, 8620 Nieuwpoort

Nieuwpoort

Vissershaven en Vismijn / Surcouf

Wandel langs de kade en ontdek de Surcouf, een authentiek en gerestaureerd vissersvaartuig, dat op het droge wordt getoond. De Surcouf viste op tong, pladijs, kabeljauw, tarbot, griet, schar, bot, wijting en garnaal.

Kaai 2 (adres Surcouf) 8620 Nieuwpoort

Nieuwpoort

Nieuwpoort Zeedijk

Enkele verouderde gevels langs de Zeedijk van Nieuwpoort werden in een fris jasje gestoken. Oli-B werk- te met organische vormen en felle kleuren. Het geheel oogt speels en imposant, en doet je gegarandeerd halt houden als je er passeert.


Zeedijk Nieuwpoort-Bad tussen Vlaanderenstraat en Meeuwenlaan (t.h.v. huisnummer 113), 8620 Nieuwpoort

Nieuwpoort

Jachthaven Nieuwpoort

Ontdek de Jachthaven vanop het dek van de Rederij Seastar. Deze rederij biedt ééndagsreizen aan zoals haven- rondvaarten te Nieuwpoort. Individuele personen die tijdens deze periode een boottocht willen meepikken kunnen aan- sluiten op een bestaande vaart. Het hele jaar door kan ieder- een (mits reservatie) aansluiten op de themavaarten. Tijdens de zomermaanden juli en augustus wordt op klokvaste uren en dagen tussen Nieuwpoort en Diksmuide gevaren.
Op zondag kan men genieten van een captainscruise met côte à l’os naar
believen.

Robert Orlentpro- menade 2 (adres Rederij Seastar), 8620 Nieuwpoort

Koksijde-Oostduinkerke

Oostduinkerke

Windswept-els Dietvorst

De prachtig bewaard gebleven kunstwerken van vorige Beaufort-edities zijn nog steeds te bewonderen aan de Kust. Een bezoekje aan het Beaufort Beeldenpark kan niet ontbreken tij- dens deze kunstzinnig trip. Rijg de kunstwerken van de Westkust aaneen te voet, per fiets of met de Kusttram.

Meer info op www.beaufortbeeldenpark.be. Strandzone t.h.v. de Trumelet Faberstraat, 8670 Oostduinkerke

Oostduinkerke

Sint-Idesbald Zeedijk

Al 14 jaar worden er tijdens de zomermaanden kleurrijke souvenirs aangebracht op de strandcabines aan de zeedijk van Sint- Idesbald onder de noemer ‘Cabin Art’. Verschillende (lokale) kunste- naars werken elk een eigen kunstwerk uit binnen een thema.
Enkel wordt in plaats van op doek op strandcabines geschilderd.
Het thema voor 2022 werd al onthuld: ‘Delvaux in Sint-Idesbald’.

Zeedijk Sint-Idesbald t.h.v. Toerisme Sint-Idesbald, 8670 Sint-Idesbald

Oostduinkerke

Garnaalvissers

Bij laagtij kan je de garnaalvissers gedurende 2 à 3 uur aan het werk zien. De paardenvisser, in gele oliejekker, hoge laarzen en met een zuidwester op het hoofd, zit in een houten zadel op zijn paard dat het zware garnaalnet achter zich aansleept. De paarden stappen tot aan hun borst in het water. De vissers doen voor dit zware werk beroep op kloeke trekpaarden zoals een Brabander.

Het garnaalvissersseizoen loopt van april tot oktober (raadpleeg de online agenda op www.visitkoksijde.be voor meer info).

Strand t.h.v. Astridplein, 8670 Oostduinkerke

Oostduinkerke

Strandbad Oostduinkerke

Dit zwembad op het strand is een echte unieke ervaring! Aan de gezellige Zeedijk van Oostduinkerke plons je in het nieuw verwarmd openluchtzwembad. Een perfect alternatief als de zee nog wat te koud is.
In de zomermaanden worden er ook leuke activiteiten voor kinderen georganiseerd. Voor de peuters is er een plonsbad met waterfontein.


Zeedijk 442a, 8670 Oostduinkerke

De Panne

De Panne

Geniet van het adembenemende uitzicht over de Dumontwijk op het uitkijkpunt ‘Kykhill’ en breng meteen ook een bezoekje aan de historische wijk. De Dumontwijk is een kronkelmozaïek vol mooie kustvilla’s. Je ontdekt verborgen poppenhuisjes, begroeid met klimop en immense villa’s met dienstenkwartier. Zowat de helft van deze stratenwirwar is exclusief voor voetgangers, de mooiste hoekjes laten zich enkel via een van de wandelpaden ontdekken.


Tussen Hoge Duinenlaan en Thiriarweg (via beide toegang) 8660 De Panne

De Panne

Vijvers Markey

Breng een bezoek aan de dieren op de authentieke boerderij ‘Hoeve Paepehof’ vlakbij de Vijvers. Geniet van
de ruime cafetaria of het gezellig zonneterras met grote speeltuin. Je vindt er konijnen, hoefdieren en allerlei soorten pluimvee. De toegang is bovendien altijd gratis, behalve wan- neer er speciale evenementen georganiseerd worden, maar ook dan is het zeker de moeite waard om eens langs te gaan!

Veldstraat (thv het voetbalterrein)
8660 De Panne

De Panne

Calmeynbos

In het Provinciaal Bezoekerscentrum Duinpanne (centraal gelegen in het Calmeynbos) ontdek je de pracht van de regio en de natuurlijke omgeving. Laat je buiten én binnen verrassen door het unieke duin-, kust- en zeeleven. Scholen, verenigingen en groepen beleven een boeiend en aangepast programma na reservatie. Kinderen leven zich uit met verschil- lende zoektochten. Het terras is bij mooi weer een fantastische plek!

Olmendreef 2
8660 De Panne