Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Belgische kust

Vanaf zee gezien lijkt de Belgische kust een lint van badplaatsen met veel hoogbouw afgewisseld met een uitnodigende pier, die aangeeft dat hier een haven is. De diversiteit is groot, van luxe en elitaire tot familiestranden met daarbij winkelgebied, kinderactiviteiten en altijd een enorme keuze aan terrassen en restaurants. De Vlaamse kust begint op de grens met Nederland bij het Zwin Natuurpark, van oorsprong een zeearm die Brugge met de Noordzee verbond. Door verzanding van de monding is nu een prachtig natuurgebied ontstaan dat bij laag water goed te doorwaden is. De meest Noordelijke en vooral luxe badplaats is Knokke-Heist, met ten zuiden het mooie plaatsje Damme en ten westen vervolgens de zeehaven Zeebrugge, familiebadplaats Blankenberge en Oostende met een groot winkelgebied, een fraaie boulevard en de chique Venetiaanse en Koninklijke Gaanderijen. De Belgische kuststreek heeft geleden tijdens de eerste wereldoorlog en dat is nu nog goed te zien door de herdenkingsplekken, monumenten en musea. Veel steden en dorpen zijn in die oorlog volledig van de kaart geveegd. Herstellen leek een onbegonnen zaak, maar de Westhoek heeft met 10 jaar de wederopbouw voltooid. Langs de hele kuststreek kun je volop genieten van de uitstekende Belgische keuken en de enorme keuze van speciale bieren is uniek. Schaaldieren als mosselen, oesters en kreeft , maar ook streekgerechten als Veurnse hesp(ham), potjesvlees en worst zullen je verblijf nog aangenamer maken. 

tip-wandelen-leienstreek

Knokke

KNOKKE-HEIST

Knokke is de meest chique badplaats van de Belgische kust met een autoluwe boulevard waarlangs het naar hartenlust flaneren is. Hier is het zien en gezien worden! Niet alleen het prachtige zandstrand maken Knokke een geliefde plaats maar zeker ook het centrum met de kunst galerieën en luxe kledingen interieurwinkels. Eten en drinken kun je in hippe strandtenten maar ook in sterrenrestaurants.

tip-machelen-aan-de-leie

Knokke-Heist

WANDEL- EN FIETSROUTES

Knokke-Heist ontwierp drie wandel- en fietsroutes, elk gebaseerd op een ander social mediaplatform. Zo toont de Instagram-route je de meest fotogenieke plekjes van de gemeente, neemt de TikTok-route je mee op een avontuurlijke tocht met allerlei ‘challenges’ en gaat de LinkedIn-route dieper in op het rijke ondernemersverleden en -heden van Knokke-Heist. De kersverse routes laten je de gemeente van een andere kant zien

tip-bierkasteel

Zeebrugge

ZEEBRUGGE

Zeebrugge is een mengeling van strand, wereldhaven en visserij. Geen bruisende badplaats maar een familiestrand zonder poespas, waar je vanaf je handdoek of bedje de grote zeeschepen de haven ziet binnen varen. De stad is de vishoofdstad van België dus liefhebbers van vis kunnen hier hun hart ophalen bij de vele visrestaurantjes en
kramen.

tip-sint-martens-latem

Gent

DE OUDE VISMIJN

Er valt tegenwoordig veel te beleven op de plek van de oude vismijn, gelegen aan de vismijnstraat. Gezellig wandelen langs de kade met uitzicht op de jachthaven waar
plezierbootjes en vissersboten broederlijk naast elkaar dobberen, een terrasje in de zon, verse vis, het maritiem themapark SEAFRONT en de hele zomer kun je op de promenade van SEAFRONT genieten van het aanbod van 4 foodtrucks.

tip-deinze

Het strand van Blankenberge heeft als belangrijkste symbool de imposante pier, waar u met ieder weertype wel een beschut plekje kunt vinden, maar ook de strandhuisjes geven een echte vakantiesfeer. Achter de wandelpromenade (‘zeedijk’) met toeristische winkeltjes en eetgelegenheden ligt de haven en het Leopoldpark met minigolf en verkeersplein voor de kinderen.

tip-kortrijk

Blankenberge

BELLE EPOQUE CENTRUM

Kortrijk ontwikkelde zich de laatste jaren in een razendsnel tempo tot een trendsettende stad aan de Leie. De heraanleg van de kaaien en de bouw van zeven nieuwe bruggen gaven de rivier terug aan de stad en zijn inwoners.

 

 

tip-gent

De Haan

DE HAAN-WENDUINE

De belle époque viert hoogtij in De Haan. De prachtige huisjes met rode daken, balkonnetjes, torentjes en gevels maken van de Concessiewijk een pareltje en zorgen voor een familiale, gezellige sfeer. De mooie zeedijk (zonder hoogbouw!) maakt het
plaatje af. Ook in Wenduine is gezelligheid troef. Ontspan op het brede strand of op de Rotonde.

tip-gent

De Haan

UITKIJKTOREN DE SPIOENKOP

Op de tweede hoogste duin (31 m) van de Kust prijkt een wit paviljoentje met rood dak: de Spioenkop. Je hebt er een prachtig panorama op het achterliggend polderlanschap, de bosrijke omgeving en de kustvlakte. Aan de voet van de duin ligt de Rotonde, the place to be voor zonnekloppers, hengelaars, jeu de boules spelers en kinderen.

tip-gent

Oostende

OOSTENDE

Dé straat van Oostende is de Albert I-Promenade. Deze autovrije wandelpromenade strekt zich uit vanaf de Montgomery Kaai in het noorden van Oostende tot aan het imposante Thermae Palace hotel aan de zuidkant van de stad. Aan de Albert I-Promenade een paar opvallende bouwwerken zoals de Venetiaanse Gaanderij en het Casino-Kursaal. De winkelstraten van Oostende liggen rondom het Wapenplein. De beste straten om te shoppen zijn de Vlaanderenstraat, de Kapellestraat en de Adolf Buylstraat.

tip-gent

Oostende

STADSMUSEUM

In de Langestraat 69 staat een voormalige residentie van koning Leopold I en zijn vrouw Louise Marie. Op 38 jarige leeftijd is Louise Marie er zelfs gestorven. Tegenwoordig is het stadsmuseum in de villa gevestigd, waar bezoekers meer leren over de geschiedenis van Oostende en de koninklijke geschiedenis van het huis. Zo is de sterfkamer van Louise-Marie toegankelijk, net als de Belvedère waarin ze urenlang naar de golven tuurde.

tip-gent

Middelkerke

MIDDELKERKE-BAD

Stripfiguren op de dijk en muren Fan van de smurfen, Suske en Wiske of Lucky Luke? Middelkerke is stripgemeente bij uitstek! Stripfanaten kunnen hun hartje ophalen in Middelkerke want op de zeedijk staan 12 bronzen beelden van bekende stripfiguren. Ook in het dorp vind je op diverse locaties prachtige wandschilderingen van strips en de stroomkasten worden de komende jaren opgevrolijkt met streetart.

 

tip-gent

Middelkerke

BOWLING DE KEGEL

Als het een dagje geen strandweer is, kun je bij Bowling De Kegel met gemak een dag doorbrengen! Men biedt hier vertier voor het hele gezin: er is een kartbaan, laser game, VR escape room, adventure park, glow in the dark bowlingbanen en minigolf. Voor alle onderdelen moet je afzonderlijke tickets kopen. 

 

 

 

tip-deinze

Strand, uitgestrekte duinen en garnaalvissers te paard,
authentieker kan het niet. In Oostduinkerke proef je het vissersleven van weleer; het is de enige plaats in de wereld waar garnalen nog te paard gevangen worden. Bij laag water zie je de vissers in gele jassen met hun stoere boerenpaarden aan het werk. De garnalen worden niet alleen gevangen, maar af en toe ook gekookt en verkocht op het strand.

tip-kortrijk

De Panne

DE PANNE

De Panne heeft haar naam te danken aan een holte in de duinen. Het unieke landschap omringt de drukke plaats. Naar De Panne ga je om uren te wandelen, te strandzeilen en te genieten van het actieve buitenleven. In de Panne kun je het hele jaar genieten van het strand, de enorme duinen, de beschermde natuurgebieden, het zwembad en de speeltuinen.

tip-gent

De Panne

PLOPSALAND

In Plopsaland kunnen jong en oud een dagje plezier beleven aan de favoriete figuren van Studio 100 als Samson en Gert en Kabouter Plop. Het park heeft verschillende zones zoals de Big&Betsy hoeve en een kasteelzone. Bezoek het K3 museum en bekijk de originele kleding die K3 gedragen heeft! Je kunt overnachten in het Plopsaland hotel, vakantiepark of camping. Dan kunt u de volgende dag nog een dagje Plopsaqua plannen.

tip-gent

De Panne

DUMONTWIJK

Op de hoge duintoppen werden einde 19e, begin 20e eeuw ruime villa’s met zicht op zee gebouwd. Oorspronkelijk werden de villa’s in cottagestijl gebouwd, later werden er ook meer modernistische villa’s opgetrokken. Even belangrijk als de villa’s zelf zijn de tuinen, bomen en planten. Sinds 1995 is de Dumontwijk beschermd als stadsgezicht. Je kunt er op eigen houtje of onder begeleiding van een gids doorheen wandelen.

tip-deinze

Maak kennis met het zeilwagen rijden ofwel strandzeilen. Je kunt bij de Royal Sand Yachtclub een privéles boeken of individueel aansluiten bij een groepsles. Het strand van De Panne leent zich als een van de beste stranden ter wereld voor deze sport! Niet toevallig dat internationale zeilwagencompetities hier geen uitzondering zijn. 17 Km ononderbroken strand tot 450m breed.