Krammer, Volkerak en Zoommeer

In 1969 werd het Krammer-Volkerak door de Volkerakdam gescheiden van het Hollands diep. Door de aanleg van de Oesterdam in 1986 en de Philipsdam in 1987 werd het Krammer-Volkerak afgesloten van de Oosterschelde en ontstond het Volkerak-Zoommeer. Door de afsluiting werd het water zoet.

Om de verzilting vanuit de Oosterschelde te voorkomen zijn de Krammersluizen en de Bergsediepsluis voorzien van zoet-zout scheidingssystemen. Deze systemen kunnen echter niet al het zout weren. Daarom wordt tussen 15 maart en 15 september het meer ‘’doorgespoeld’’ met water uit het Hollands Diep.

1 Basiliek van Oudenbosch

Oudenbosch

Basiliek van de heiligen

De Basiliek van Oudenbosch is een van de meest bijzondere kerken van Nederland. Geïnspireerd door de Sint Pieter in Rome bouwde Willem Hellemons een geschaalde kopie. Je bezoekt de Basiliek met een rondleiding of audiotour. www.basiliekoudenbosch.com

2. Stadswandeling

Oudenbosch

Wandelen door historisch Oudenbosch

Het verhaal van Oudenbosch is uniek in Nederland. Imposante architectuur en grote dromen en ambities staan hierin centraal. 

3. Arboretum Oudenbosch

Oudenbosch

Botanische tuin Arboretum

Vanaf begin april staat de botanische tuin van Oudenbosch in volle bloei. Midden in het historische centrum is het een oase van rust en groen. Lekker om te wandelen tussen alle kleuren die de bloeiende bloemen en bomen verspreiden. www.arboretumoudenbosch.nl

4. Bijzondere musea

Oudenbosch

Bijzondere musea

Een bijzondere plaats als Oudenbosch heeft ook bijzondere musea. In de Sterrenwacht, het Zouavenmuseum en het Natuurhistorisch en volkenkundig museum vind je bijzondere collecties, uniek voor Nederland. Deze musea zijn een bezoek dan ook zeker waard!

5. Vliegend museum

Halderberge

Vliegend museum Seppe

Het Vliegend Museum doet zijn naam eer aan. Een collectie luchtwaardige oldtimervliegtuigen die ook met regelmaat in de lucht te aanschouwen zijn. In het museum staat de geschiedenis van de luchtvaart centraal. Een replica van de Wrightflyer laat het prilste begin zien van de luchtvaart, allerlei motoren tonen de ontwikkeling door de jaren heen.

6. Mastboomhuis

Halderberge

Mastboomhuis

Vroeger werd de burgemeesterspost van vader op zoon doorgegeven. Henri Mastboom zou zijn vader ook opvol- gen. De post ging aan hem voorbij. Henri Mastboom was de laatste telg van een voorname stamboom. Het huis is ge- conserveerd zoals hij het achterliet. Je ontdekt hier de rijke geschiedenis van een voorname familie en stapt terug in de tijd. www.mastboomhuis.nl

Tip 3- Jachthaven de Schapenput Steenbergen

Steenbergen

Waterrijk Steenbergen

Steenbergen is een vestingstad met volop mogelijkheden voor de waterrecreant. De uitstekend uitgeruste jachthavens zijn vanuit Zeeland en Zuid-Holland goed bereikbaar. Het gebied heeft veel te bieden. Denk aan Fort Henricus, de Bunkertreppe, sluizencomplex Benedensas en het de Jongmuseum met o.a. het verhaal over de TV-serie Merijntje Gijzen. Voor de wandelaar is het buitendijkse natuurgebied Dintelse Gorzen een aanrader.

Tip 11 Fort prins frederik- Fotograaf benoemen!

© Lieske Meima

Ooltgensplaat

Fort prins Frederik

Fort Prins Frederik is gebouwd als fort Duquesne in 1809 om de Franse troepen in Nederland te verdedigen tegen de Engelsen. Het voornaamste doel was om te voorkomen dat vijandelijke schepen vanaf het Volkerak naar het Hollands Diep voeren. In 1813 overmeesterden de Nederlanders de zwakke Franse bezettingen en namen het Fort in bezit. Toen is de naam gewijzigd naar Fort Prins Frederik. Na de Eerste Wereldoorlog verloor het fort zijn strategische betekenis. In de Tweede Wereldoorlog is het fort gebruikt als gevangenis en uitkijkpost door de Duitsers.

Blok 1- Historisch Bergen op Zoom

Bergen op Zoom

Historisch Bergen op Zoom

Bergen op Zoom is een historische vestingstad gelegen aan het water en in het groen. Bergen op Zoom ligt midden op de Brabantse Wal en is één van de oudste steden van Nederland. Als je hier door de smalle steegjes en over de knusse pleintjes loopt, voel je de sfeer van een rijk en bewogen verleden, dat al meer dan achthonderd jaar teruggaat. Maar ook buiten de stad is genoeg te genieten. Wat dacht je van de wereldberoemde Mozesbrug op Fort de Roovere, waarbij je als het ware door het water heen loopt? De paarse gloed van de Bergse Heide? Of watersporten op de Binnenschelde, genieten aan het strand en op de gezellige terrassen aan de Boulevard?

Blok 8- fietstocht

Tholen

Fietstocht langs boerde-
rijen met een verhaal

Overal op het eiland Tholen zijn boerderijen te vinden die onlosmakelijk verbonden zijn met de cultuurhistorie van het landschap. Via informatiepanelen bij 15 boerenerven kom je meer te weten over de achtergronden en ontstaansgeschiedenis. De boerderijen zijn qua uiterlijk en indeling allemaal verschillend, dat maakt het bezichtigen van alle locaties ook zo waardevol.

tip6- geschenk woning

Stavenisse

Stavenisser geschenkwoningen

Na de watersnoodramp in 1953 schonken diverse landen houten woningen aan de getroffen provincies. Noorwegen stelde 326 houten woningen beschikbaar. Deze werden als bouwpakket naar Nederland verscheept. 19 van deze woningen werden in Stavenisse opgebouwd. In de Koning Haakonstraat zijn een aantal van deze woningen te bezichtigen.

tip 1- buitendijks fietsen

Tholen

Buitendijks fietsen

Hier ben je ver weg van alle drukte en geniet je van het uitzicht over het water als je langs het Nationaal Park Oosterschelde rijdt. Buitendijks fietsen is beslist één van de bijzondere kwaliteiten van het Thoolse fietsknooppuntennetwerk. Even uitblazen en op krachten komen kan op één van de vele terrassen bij de Thoolse horeca of stop bij een fietsrustpunt. Daar tref je een (picknick)bank en oplaadpunt.

Schermafbeelding 2022-08-19 om 18.52.03

Tholen

Informatiepunten

Bij de toeristisch informatiepunten op Tholen kun je terecht voor informatie over leuke activiteiten en bezienswaardigheden in de gemeente. Ook helpen ze je graag bij het vinden van een geschikte overnachtingsmogelijkheid en geven tips over de lekkerste horecagelegenheden.

De toeristische informatiepunten hebben de functie van de VVV overgenomen. Zij heten je van harte welkom op Tholen en staan klaar om je alles te vertellen over wat Tholen te bieden heeft. De Thoolse gastheren die je hier treft, kennen hun gemeente als geen ander en vertellen er graag over. Laat je inspireren.

Op de Thoolse Informatiepunten kun je naast persoonlijk advies ook foldermateriaal krijgen of digitale informatie over de streek opvragen. Ook is er de gratis toeristische kaart van Tholen te verkrijgen. Een prachtige kaart met alle belangrijke punten om te weten per kern en tevens met alle wandel- en (buitendijkse) fietsroutes erop vermeld.

De informatiepunten zijn te vinden op de volgende locaties:

STREEKMUSEUM DE MEESTOOF
Bierensstraat 6 in Sint-Annaland
CHALETPARC KRABBENKREEK
Nieuwelandseweg 2 in Sint-Annaland
WEGWIJS LOKAAL
Markt 1 in Sint-Maartensdijk
GRAND CAFÉ MET SHMAAK
Voorstraat 42 in Sint Philipsland
BOWLING DE THOOLSE BRUG
Stevinweg 1a in Tholen
HOTEL THOLEN/RESTAURANT JUNA
Kaaij 2 in Tholen
Blok 6- watersnoodhuis

Stavenisse

Watersnoodhuis

In het oude gemeentehuis van Stavenisse bevindt zich nu het Watersnoodhuis. Hier vinden bezoekers informatie over de watersnoodramp van 1953. In februari dat jaar werden Tholen en St. Philipsland zwaar getroffen. De dijken braken op diverse plaatsen en ook enkele binnendijken hielden het niet. Veel mensen kwamen tragisch om het leven. Een expositie in woord en beeld.

Blok 2- Klapbank

Sint-Philipsland

Klapbank Anna Jacobapolder

Op de plek waar vroeger het pontje naar Zijpe vertrok, staat in Anna Jacobapolder een moderne versie van de oude klapbank. Een bank om even uit te rusten én om van verhalen te genieten. Mensen kunnen op de klapbank plaatsnemen, met een druk op de knop kiezen voor een van de vier verhalen, waarna het verhaal vanzelf afspeelt.

tip 2- wandelen tussen de koeien

Oud-Vossemeer

Wandelen tussen de koeien

De Van Haaftenpolder bij Oud-Vossemeer kun je doorkruisen, maar je moet het natuurgebiedje waar een vogelkijkscherm in staat wel delen met een kudde koeien. Dat maakt een wandeltocht richting de schorren en slikken juist een beetje spannend. Het is belangrijk om minimaal 25 meter afstand te houden van de koeien.