Veerse Meer

Het Veerse meer is een voormalig onderdeel van de Oosterschelde. Door de aanleg van de
Veerse Dam in 1961 werden de gebieden gescheiden en veranderde het Veerse meer in een brakwatermeer waar geen eb en vloed is. Door het verdwijnen van de getijden is ongeveer 2000 hectare schorgebied droog komen te liggen. In 2004 is er een doorlaat naar de Oosterschelde gecreëerd waardoor het water weer zouter is geworden en het zuurstofgehalte in het water hoger is geworden. Ook ontstond er weer een gering getij van maximaal 12 centimeter.

In het Veerse meer liggen 17 eilandjes waarvan er 12 toegankelijk zijn voor bezoekers.
De overige 5 eilandjes zijn speciaal voor vogels. Ook op de toegankelijke eilandjes zijn er genoeg vogels en andere dieren te spotten.

Screenshot 2022-09-23 at 12.48.51

Zeeland

Vrouwenpolder

Vrouwenpolder is vernoemd naar het schilderij O.L. Vrouwe van de Polder dat rond 1300 in de lokale kerk hing.
Het dorp heeft lange tijd een belangrijke rol gespeeld als bede- vaartoord, er zouden namelijk wonderen in het dorp plaatsvinden. Vrouwenpolder heeft zich later als echt toeristendorp ontwikkeld. Watersporters, badgasten maar ook de Zeeuwen zelf verblijven graag op de brede stranden bij het dorp.

Screenshot 2022-09-23 at 12.48.59

Noord-Beveland

Kamperland

Kamperland is de grootste plaats op Noord-Beveland en staat bekend als een gastvrij dorp met vriendelijke mensen. In het dorp zijn veel winkeltjes en terrassen te vinden, een gegarandeerd dagje uit. Ook zijn er 2 jachthavens waardoor het dorp extra toegankelijk is. Vroeger stond de landbouw centraal in het dorp maar tegenwoordig is het dorp uitgegroeid tot een favoriete verblijfplaats voor veel watersporters en andere vakantiegangers. In de zomerperiode worden er veel verschil- lende activiteiten georganiseerd.

 

Screenshot 2022-09-23 at 12.49.12

Arnemuiden

Museum Arnemuiden

In het voormalige stadhuis kunt u kennismaken met de historie van Arnemuiden. U vindt hier ook een uitgebreide collectie Arnemuidse streekdrachten en Walcherse streeksieraden in de tentoonstelling Walcherse Pronk, een grote maquette van de Scheepswerf en in de Raadszaal prachtige, unieke schilderijen.
Een nieuwe tentoonstelling is gewijd aan “Pelgrimstochten door Europa”. In ‘t Uusje van Eine kunt u aan de huiselijke sfeer van vroeger snuffelen, een kijkje nemen bij de wijkverpleegster en de 15e-eeuwse kelder bekijken. www.museumarnemuiden.nl

Screenshot 2022-09-23 at 12.49.21

Arnemuiden

Watersportbedrijf de Arne

Kom genieten met het hele gezin of samen met vrienden
van de prachtige natuur van het Veerse Meer bij Watersport- bedrijf De Arne in Arnemuiden, waar je diverse boten kunt huren. Zeilen of lekker toeren met een motorboot het kan allemaal. Een vaarbewijs is niet nodig!

Door de gunstige ligging van onze jachthaven is het mogelijk iedere gewenste richting van het Veerse meer te bevaren en toch weer tijdig in de haven aan te meren. Denk aan eiland- jes, zwemmen en een bezoek aan de historische stad Veere.

Bij De Arne kun je ook terecht voor diverse andere water- sporten, zoals wakeboarden, suppen en tuberiden. www.watersportverhuurbedrijf
dearne.nl

Screenshot 2022-09-23 at 12.49.29

Geertruidenberg

Musea in Veere

Walcheren barst van de historie en je vindt er dan ook heel wat musea die de verhalen van de streek vertellen.
Museum Veere besteedt aandacht aan de eeuwenoude geschiede- nis, het Bunkermuseum vertelt over de Tweede Wereldoorlog
en het Polderhuis over de strijd tegen het water en de oorlog. Kunst en natuur komen volop aan bod in het Marie Tak van Poortvliet museum en Terra Maris.

Screenshot 2022-09-23 at 12.49.59

Drimmelen

Natuurgebied Oranjezon

Oranjezon is een van de mooiste natuurgebieden van Walcheren. Het ligt direct aan de kust bij Vrouwenpolder.
De entree ligt aan de Koningin Emmaweg en je betaalt € 1,- entree. Het is een voormalig waterwingebied waar je ook loopt door de bossen en duinen. Een deel van het gebied wordt begraasd door wilde paarden en runderen. Ook kun je hier heel goed damherten spotten.

Screenshot 2022-09-23 at 12.50.13

Veerse Meer

Eilandjes Veerse Meer

Het Veerse Meer is 22 kilometer lang en heeft 17 eilanden waarvan er 5 eilanden beschermd natuurgebied zijn en een broed- plaats bieden voor veel vogelsoorten. De overige 12 eilanden zijn toegankelijk voor recreatie.

Met een diepgang van 1,50 zijn deze plekjes goed te bereiken,
met een diepere kiel wordt het wat moeilijker. Je kunt er genieten van wandelbossen en speelweides of aan een strandje lekker zwemmen.

Er zijn aanlegsteigers, toiletten en vuilcontainers. Barbecueën is toegestaan, maar open vuur niet. U mag gratis 24 uur op dezelfde plaats afmeren en moet dan weer verplaatsen naar een ander eiland om iedereen de kans te geven om op zo’n prachtig plekje te liggen.

Wees niet verbaasd als u een damhert, koe (Haringvreter) of Konikpaard (Goudplaat) tegenkomt. Voor een langer verblijf kunt u terecht in een van de vele jachthavens.

Screenshot 2022-09-23 at 12.50.18

Zeeland

Kortgene Vakantiedorp

Kortgene is een waar vakantiedorp: er is een villapark, camping en jachthaven, allemaal gelegen aan het water, die gezamenlijk zorgen voor veel bezoekers in het dorp en op het water. Het dorp heeft gezellige winkeltjes en een gevarieerd horeca aanbod. De watersportmogelijkheden zijn groot. Bij warm weer ook heerlijk vertoeven aan het zandstrand.

Tips

Screenshot 2022-09-23 at 12.49.05

Veerse Meer

Haringvreter

Zeehonden werden vroeger door vissers ‘’haring- vreters’’ genoemd. Deze zeehonden lagen op een zandplaat die door de afsluiting van het Veerse meer in 1961 droog kwam te liggen. In de jaren daarna werd er een groen gebied van gemaakt en kreeg het de toepasselijke naam ‘’De haringvreter’’. Damherten zijn kenmerkend voor het eiland en voor veel toeristen een extra reden om het eiland te bezoeken.

Screenshot 2022-09-23 at 12.49.35

Meliskerke

Scheve toren van Meliskerke

Om een scheve toren te bekijken hoef je niet helemaal naar Pisa. Je kunt er gewoon één zien in hartje Meliskerke; de toren van de Odulphuskerk. En ook deze toren is erg fotoge- niek. De toren stamt uit de veertiende eeuw en vermoedelijk heeft er een verzakking plaatsgevonden.

De toren lijkt echter niet verder te verzakken – er zijn geen verse scheuren in het metselwerk.

Screenshot 2022-09-23 at 12.49.45

Walcheren

Bloemen plukken langs de akkerlanden

Op Walcheren vind je op heel wat plekken direct naast landbouwgronden akkerranden ingezaaid met bloemen.

Die vormen in de zomer een prachtig bont geheel. Wat het nog leuker maakt, is dat je de bloemen ook mag plukken met een BloemenPlukBon.

Je kunt de bonnen bij ver- schillende (boerderij)winkels kopen. Informatie over verkooppunten en locaties van bloemenranden vind je op de site van de organisatie achter de bloemenranden: natuurlijkwalcheren.nl/ bloemenplukbon.

Screenshot 2022-09-23 at 12.49.53

Walcheren

Tour de boer

Wil je kennismaken met het boerenleven op Walcheren? Download dan de Tour de Boer App.
Met deze app fiets je niet alleen een mooie route van zo’n 26 kilometer, je bezoekt ook vier boerenbedrijven.

In een 360-graden-filmpje geven de agrarische ondernemers een virtuele rondleiding.

De app staat in de Android Play Store en de Apple App Store onder de naam Tour de Boer.

Screenshot 2022-09-23 at 12.50.06

Domburg

Badstatus

De geschiedenis van Domburg als badplaats begint in 1834 als twee Middelburgse dames besluiten met badkoetsen een zeebad te nemen. Het ‘kuren’ werd beschouwd als een nieu- we geneesmethode. Nog altijd is een strandwandeling of een duik in zee erg gezond en verkwikkend. In elk seizoen. Sinds 2014 is de heilzame werking van de zee officieel erkend en heeft Domburg de ‘badstatus’ ontvangen.