Grevelingenmeer

Het Grevelingenmeer is het grootste zoutwatermeer van Europa. Het water is er helderder dan waar dan ook in Nederland en daardoor een geliefde spot voor duikers.

Door de aanleg van de Brouwersdam in 1971 werd de verbinding tussen het Grevelingenmeer en de Noordzee verbroken. Hierdoor kwam er een eind aan de getijden en kwamen zandplaten die met eb onder water lagen permanent droog te liggen. Hier zijn nu mooie natuurgebieden te vinden. Fjordenpaarden en koeien helpen de eilanden open te houden.

De invloed van de herenboeren heeft vroeger de mensen in belangrijke mate gevormd. De werkloze mannen werden zorgvuldig uitgezocht en moesten voor een appel en een ei hard werken. De noord-Bevelandse klederdracht was -in tegenstelling tot die van andere Zeeuwse eilanden- sober van aard. Waar bijvoorbeeld een Walcherse boerin door haar klederdracht “groter en pronter” toonde, werd een Noord-Bevelandse boerin in haar klederdracht kleiner en soberder.

Screenshot 2022-09-23 at 11.37.41

Ouddorp

Ouddorp

Ouddorp is een gezellige badplaats, maar niet zo massaal als de badplaatsen in de Randstad. In Ouddorp heb je de keuze tussen maar liefst vier stranden: Kuststrand Brouwersdam, Kust- strand Vuurtoren, Strand Noord en Kuststrand Flauwe werk.
De eerste is het populairst en biedt de meeste voorzieningen.
Je kunt een cursus kitesurfen boeken, blowkarten, vliegeren maar ook gewoon stil liggen en van de zon genieten.

Screenshot 2022-09-23 at 11.38.07

Goeree-Overflakkee

Bunkerroute de Punt

Het eiland Goeree-Overflakkee maakte deel uit van de 5000 km lange verdedigingslinie die de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog langs de kust van Europa aanlegden. Op De Punt bij Ouddorp werd een bunkercomplex gebouwd dat diende ter bewa- king van de monding van de Grevelingen. Na de oorlog verdwenen de bunkers van dit complex al snel onder een laag zand en braam- struiken. Meer dan zestig jaar later werden de betonnen kolossen door vrijwilligers weer vrij gegraven.

Grevelingen

Eilandhoppen op de Grevelingen

Er zijn 3 speciaal aangelegde recreatie-eilanden in de Grevelingen: Dwars in de Weg, Stampersplaat en Veermans- plaat. Hier zijn steigers aan de vaste wal en afvalcontainers. Ook zijn er mogelijkheden voor het maken van een wandeling en andere vormen van dagrecreatie.

Driedagenregeling

Voor de openbare aanlegplaatsen geldt een 3-dagenregeling (openbare verordening). Buiten de jachthavens mag een vaartuig maximaal 3 dagen op dezelfde plaats liggen (incl. ankeren). Voor de meeste boten is dit lang genoeg omdat stroom, water en eten dan wel op raken.

Liggeld

Voor het gebruik van de openbare aanlegplaatsen moet u tussen 1 april en 1 november liggeld betalen als bijdrage in de kosten van onderhoud en schoonmaak van deze aanleg- havens en steigers.

Weekkaart: € 12,50, 7 kalenderdagen geldig vanaf dag van afstempeling.

Seizoenkaart: € 49, geldig van 1 april t/m 31 oktober.
De kaarten zijn te koop bij een groot aantal jachthavens rond de Grevelingen.

Screenshot 2022-09-23 at 11.38.44

Brouwershaven

Stad van Jacob Cats

‘Smalstad’ Brouwershaven was tijdens de Gouden Eeuw van groot belang voor de handel en zeevaart.
De bekende staatsman en schrijver Jacob Cats is geboren in Brouwershaven. Er is een speciale Jacob Catswandeling die je terug neemt naar zijn tijd. In het zomerseizoen heeft de stad op maandag een toeristenmarkt op het gezellige marktplein. Hier vindt u, naast gastvrije terrasjes, ook het standbeeld van Jacob.

Screenshot 2022-09-23 at 11.39.05

Vlissingen

Flamingo's Spotten

Bij Battenoord arriveert ieder jaar rond half oktober
een groep van ongeveer 60 flamingo’s. In de zomer verblijven de dieren in Zwillbrocker Ven, een zoetwatermeer net over de grens van Duitsland. Daar kunnen ze ongestoord eieren leggen en uitbroeden. Omdat het meer in de winter bevriest, trekken ze in de winter naar het Grevelingenmeer, dit bevriest door het zoute water namelijk niet.

Is het je trouwens wel eens opgevallen dat flamingo’s meestal op 1 poot staan? Dit heeft te maken met de balans van de vogels. Op het moment dat zij 1 poot in hebben getrokken klikken de gewrichten van de uitgestrekte poot dicht. Het lichaamsgewicht verschuift automatisch tot precies boven de poot tot een stabiele houding waarbij geen spierkracht nodig is. Wanneer ze op 2 poten staan hebben ze veel minder balans.

Half oktober tot maart: Uitkijktoren Haven Battenoord Battenoord 1, 3244 LB Battenoord

Tips

Screenshot 2022-09-23 at 11.37.55

RTM

1. RTM Treintje

De Rotterdamsche Tramweg Maatschappij verzorgde tussen 1898 en 1966 het personen- en goederenvervoer tussen Rotterdam en de eilanden. Vanaf 1966 leeft de RTM verder als uniek vervoersmuseum. Maak een tochtje met een gerestau- reerde RTM trein van natuurgebied de Punt over de Brouwer- dam naar Scharendijke. Tijdens de rit en in het museum zie je hoe de stations en het materieel eruit zagen.

Renesse

2. Straô rijden Renesse

Straô rieen is een Zeeuwse traditie die al heel
lang bestaat. In de tijd dat deze traditie is ontstaan stonden paarden de hele winter op stal. Wanneer het einde van
de winter naderde gingen boeren en knechten met de paarden naar het strand om in de zee de voeten van de paarden te spoelen. Het zoute water zou een reinigende en genezende werking hebben voor de voeten van de paarden. Eventuele wondjes zouden ontsmet worden en het was lekker verkoelend voor het paard. Het verhaal gaat dat
de rit de paarden ook zou beschermen tegen een kwade betovering. De betovering zou door het zeewater verbroken worden en de paarden zouden daarbij beschermd zijn tegen nachtmerries en weerwolven.

Bij terugkomst in het dorp reden de boeren en hun knechten twee rondjes om de kerk, volgens traditie linksom, en waren daarna toe aan een warme drank om op te warmen.

Tegenwoordig staan de paarden niet meer de hele winter op stal maar de traditie is wel in stand gebleven. Een ander belangrijk onderdeel van de traditie is dat wie voor het eerst meerijdt in de stoet, achteraan moet aansluiten. Degene die het vaakst heeft meegereden rijdt voorop. Deze persoon blaast op een koperen hoorn.

Straô vind ieder jaar, volgens traditie, 8 weken voor Pasen plaats. In de weekenden daarna is in veel plaatsen ook een optocht.

Screenshot 2022-09-23 at 11.39.05

Grevelingenmeer

3. Slikken van Flakkee

De Slikken van Flakkee liggen tussen Goedereede en Herkingen (achter Melissant). Aan de westzijde wordt het ge- bied begrensd door het Grevelingenmeer. De Slikken van Flak- kee zijn in drie gedeeltes op te delen. Het Noordelijke gedeelte van de Slikken is het beboste gedeelte. De Midden Slikken heeft een groot strandmeer. Het Zuidelijke gedeelte van de Slikken heeft een savanne landschap.
Door middel van beweiding is daar een leefgebied gecreëerd voor Fjordenpaarden en Heckrunderen. Fjordenpaarden zijn vriendelijke, rustige dieren, die weinig verzorging nodig hebben en zich uitstekend kunnen redden in dit gebied. De heckrund- stieren zijn, net zoals het oorspronkelijke oerrund, groot en zwart, met een lichte streep over de rug en een witte ring in de neus. De horens maken hen tot imposante verschijningen. In de zomermaanden zijn er diverse excursies onder leiding van een ervaren natuurgids. Deze worden gehouden met een speciale excursiewagen.

Screenshot 2022-09-23 at 11.38.51

Schouwen-Duiveland

4. Dijkwater

Dijkwater was tot 1953 een belangrijk water.
Het had vier haventjes waaruit landbouwproducten naar
de grotere steden werden vervoerd. Na de watersnood- ramp werd een deel van het gebied ingepolderd en de rest werd natuur. Door Dijkwater loopt een wandelroute van 4.5 kilometer en in het gebied staan zogenaamde gluurmuren, bedoeld om vogels te kijken zonder de rust te verstoren. Aan de zuidkant van Dijkwater zijn de bloemendijken te vin- den. In het voorjaar is dit gebied prachtig door alle bloemen.