Haringvliet

In de 12e eeuw waren Voorne en Flakke 1 eiland. Door de stormvloed van 1216 werd de kust verwoest en ontstond het haringvliet. In de jaren die volgde was het gebied wat nu Goeree- Overflakkee heet, een wirwar van eilandjes die door steeds nieuwe aanwassen en inpolderingen uitgroeiden tot 1 eiland.

Lange tijd vormde het Haringvliet een open verbinding tussen de Noordzee, de Rijn en Maas.
In 1970 veranderde dit door de voltooiing van de 4,5 kilometer lange Haringvlietdam ter bescherming van het achterliggende gebied. Het Haringvliet werd een gebied met brak water en ook met getijden hoefde mensen niet langer rekening te houden. Dit zorgde voor veranderingen van de natuur. Veel kustvogels, vissen en planten verdwenen. Ook veel schelp- en schaaldieren overleefden de overgang naar brak water niet. In 2018 werd besloten om de Haringvlietsluizen op een kier te zetten om zo de deltanatuur te herstellen.

Tip1- Futureland

Futureland

Maasvlakte

Dichter bij de modernste haven van Europa kan je niet komen. In FutureLand ervaar je de ontwikkeling van het nieuwste havengebied van Rotterdam met eigen ogen. Ontdek het fantastische uitzicht over de slimste terminals van Europa vanaf het Panoramadek. Maak een unieke rondrit of vaartocht door Maasvlakte 2. Of neem een kijkje voorbij de poorten van havenbedrijven in de 360PortExplorer. Het kan allemaal in FutureLand!

www.futureland.nl

Blok1- Duinhuisjes

Openluchtmuseum de duinhuisjes

Rockanje

Honderd jaar geleden bestond de bevolking die in de duinen van Voorne woonde voornamelijk uit tuinders die op de zandgronden groente verbouwden. In het openluchtmuseum, naast het Bezoekerscentrum Tenellaplas, zijn de duinhuisjes te zien waar de boeren woonden. In de loop van de tijd zijn er naast de landgoederen van de herenboeren nieuwe landhuizen gebouwd door de welgestelden uit Zuid-Holland.

Schermafbeelding 2022-08-19 om 13.30.02

De Brielsche Aap

Brielle

Vlak voor de toegangspoort tot de oude vestingstad Brielle ligt, verscholen achter een oude verdedigingswal en hoge bomen, een prachtig en bijzonder eiland. Het Ravelijn (zoals het eiland officieel heet) is een onderdeel van de oude verdedigingswerken van de middeleeuwse stad Brielle.

Jarenlang is dit bijzondere eiland niet toegankelijk geweest voor publiek, maar dankzij de Brielsche aap is dit nu verleden tijd. Bezoek het bijzondere eiland en geniet van een unieke combinatie van goed eten & drinken, natuur, kunst, cultuur en entertainment.

Voorne-Putten

Het contrastrijke eiland dat wacht om ontdekt te worden

Met twee vestingsteden op één eiland heeft Voorne-Putten een rijk historisch verleden. Dit jaar is een bijzonder jaar voor Brielle. Precies 450 jaar geleden, op 1 april 1572 bevrijdden de watergeuzen Brielle als eerste stad van Nederland van de Spanjaarden. Dit jubileumjaar wordt groots gevierd met evenementen en activiteiten. Met de aanwezigheid van de stadswallen, bastions, ravelijnen en de ruim 300 monumenten ben je niet snel uitgekeken.

Big-5-foto-Kenny-Luijendijk

De Big Five van Voorne-Putten

Ga op avontuur en ontdek de Big Five van Voorne-Putten.

 1. Grote Grazers: in de Duinen van Voorne vind je grote zwarte Galloway runderen en in park Vogelenzang in Spijkenisse grazen Schotse Hooglanders.

 2. Lepelaars: van februari tot september spot je in het duinmeer Quackjeswater vele lepelaars.

 3. Zeehond: op de Slikken van Voorne liggen regelmatig zeehonden te zonnen op de zandplaten. Een verrekijker is wel aan te raden.

 4. Bever: In de Beninger Slikken in Zuidland leeft de bever, je moet er wel vroeg je bed voor uit komen.
  Niet zo’n vroege vogel? Kijk goed, want je ziet op meer- dere plekken knaagsporen.

 5. Ree: Er leven veel reeën op Voorne-Putten en vooral in het Voornes Duin en in het Mildenburgbos in Oostvoorne.

Hou je ogen uiteraard open voor alle flora en fauna. Zie je een fel blauw vogeltje? De IJsvogel voelt zich hier ook thuis!

strand-maasvlakte-credits beau_beau1-opvoorneputten
© beau_beau1
1. Badstrand Rockanje
2. Natuurstrand Oostvoorne
3. Maasvlaktestrand
4. Quackstrand Hellevoetsluis
5. Piratenstrandje Hellevoetsluis

De stranden van Voorne-Putten zijn heel erg divers.
Zo heb je op het badstrand Rockanje keuze uit leuke en gezellige strandpaviljoens en vind je bij het natuurstrand van Oostvoorne een prachtig natuurgebied wat aanvoelt als de wadden van Zuid-Holland. Stranden die geliefd zijn bij zowel trekvogels, zeehonden als kitesurfers, surfers of badgasten.

hellevoetsluis-vuurtoren-haven-voorne-putten-credits Travelaar
© Travelaar

Voorne-Putten

Watersport paradijs

De schitterende ligging aan het uitgestrekte Haringvliet maakt Hellevoetsluis een waar watersport paradijs. Vanuit de jachthavens kun je de vesting bezoeken waar jij je in het maritieme verleden van de stad kunt onderdompelen. Breng een bezoek aan één van de museumschepen aan de Koningskade of bezoek het oudste stenen droogdok van Nederland dat nog steeds in gebruik is.

fietsen-spijkenisse-oudemaas-voorne-putten-idh-8

Voorne-Putten

Of je nu juist van fietsen of van wandelen houdt, met 300 km aan fietspaden en 375 km aan wandelplezier kom je vast tijd tekort.

Tip: Bekijk de fiets- en wandelroutes in allerlei thema’s via: opvoorneputten.nl/routes

Tip 3- vuurtoren- fotograaf Chantal Riemsdijk
© Chantal Riemsdijk

Hellevoetsluis

Vuurtoren Hellevoetsluis

De vuurtoren in de vesting van Hellevoetsluis is de oudste nog originele en werkende ronde vuurtoren van Nederland. De vuurtoren dateert uit 1822 en is karakteristiek voor de vesting van Hellevoetsluis en haar geschiedenis. De vuurtoren is op de laatste zondag van de zomermaanden (april-september) tussen 12.00 en 16.00 uur geopend voor bezichtiging.

blok 4- lichtschip 12

Foto: Beeldbank Dordrecht

Hellevoetsluis

Het lichtschip 12 Noord Hinder is in 1963 gebouwd en diende als herkenningspunt op verschillende plekken op de Noordzee. Door de komst van de moderne navigatie werd het schip overbodig en vervangen door een lichtboei. Het lichtschip is nu als museumschip afgemeerd aan de koningskade in Hellevoetsluis. Klim in de lichttoren en kijk in het kombuis of de uitkijk.

MAASSLUIS

Ervaar Maassluis Info

Nieuwstraat 2

3141 AA Maassluis

Maassluis

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de Nieuwe Waterweg in gebruik werd genomen. Alle ‘Waterweg’-steden organiseren feestelijke activiteiten. Maassluis voert op 24, 25 en 26 juni een theaterstuk ‘Pas Halverwege’ op en op de zondagen 19 juni, 17 juli, 21 augustus en 18 september kunnen bezoekers aan boord stappen van historische schepen die tussen Rotterdam en Maassluis varen en vinden er passende kade activiteiten plaats.

foto bij punt 3

Maassluis

Maassluis heeft een historische trekschuit die om de zaterdag vanuit de Veerstraat de Delflandse Trekvaart op gaat. Net als vroeger wordt de trekschuit voortgetrokken door een paard. Een spectaculaire belevenis waarbij je ondergedompeld wordt in het verleden en vaart door het open landschap langs vlietlanden en boezemlandjes, langs oude gemalen en historische boerderijen. Bezoek de website ervaarmaassluis.nl voor meer informatie en ticketverkoop.

© Kenny Luijendijk

foto bij punt 2

Foto: Beeldbank Dordrecht

Maassluis

Hoe leuk is het om op zaterdagen mee te varen op een stoere historische sleepboot? Dat kan vanaf nu vanuit de sleepboothavenstad Maassluis. Je vaart dan mee op de Bruinvisch, Tonijn of Steenbank.

De tocht duurt 3 uur en gaat naar de Botlek of de Maasvlakte, maar eerst gaan de Koepaardbrug en de Spoorbrug voor je open.

Bezoek de website ervaarmaassluis.nl voor meer informatie en ticketverkoop.

foto bij punt 4

 Maassluis

Ben je nieuwsgierig naar de rijke maritieme historie van Nederland? In het fraaie en schilderachtige hart van de oude stad ligt het Nationaal Sleepvaart Museum. Een prachtig en b(l)oeiend instituut, aldaar gelegen aan de oude haven. Het Nationaal Sleepvaart Museum is het enige museum ter wereld dat zijn collectie uitsluitend op de sleepvaart richt. Uniek dus.

Daarnaast vindt u in Maassluis het Museumschip Hudson en Museum Maassluis.

foto bij punt 5

Maassluis

Wandelen & fietsen

Wist je dat Maassluis zich bij uitstek leent om zelf op verkenning te gaan? De stad is perfect om doorheen te wandelen. Bij Ervaar Maassluis Info zijn diverse wandel- en fietsroutes beschikbaar. Er is een prachtig groen achterland en nabij gelegen steden en het strand is goed bereikbaar. Bezoek ook meteen het sfeervolle historische stadshart of ga lunchen aan het water.

hotel Maassluis foto bij punt 6

Maassluis

Langer verblijven

Ben je van plan meerdere dagen in Maassluis door te brengen? Dan komt een goede uitvalsbasis goed van pas! Met het prachtig gelegen Hotel Maassluis, op de kop van de buitenhaven met uitzicht op de ‘Waterweg’ en diverse, sfeervolle Bed & Breakfasts zijn er vele opties in Maassluis.

Ook is het mogelijk om met de camper of boot te overnachten op de camperplaatsen en in de passantenhaven.

Foto geschrokken Triplicate

Hellevoetsluis

Escaperoom The Cube

Escaperoom The Cube in Hellevoetsluis is spannend, uniek en leuk voor iedereen. Ontrafel puzzels, open sloten en wees vooral creatief. Beroof de Maffiabaas van zijn grootste kostbaarheden, ga op zoek naar een vermiste patiënt in Triplicate Institute of ontsnap uit een van de zes verschillende Virtual Reality avonturen. De avonturen zijn te spelen vanaf 8 jaar en bieden een leuke en spannende dag voor groepen van 2 tot 20 personen tegelijk. Kortom; een dagje uit waar je nog lang over zult napraten! www.escaperoomthecube.nl

Tip 2- Ontdek de natuur

Rhoon

Rondje fietsen langs de Oude Maas

Start met de fiets in Rhoon. Via de fietstunnel bij de Heinenoordtunnel kun je de overkant bereiken. Vervolg de route langs het water richting Oud-Beijerland waar je gelegenheid hebt voor een pauze op een van de terrassen. Je kunt uitgerust de weg vervolgen langs het Spui richting Nieuw-Beijerland en daar de rivier oversteken met de pont naar de overkant en terug fietsen langs het Spui. Bij knooppunt 10 pak je de pont die via Oud-Beijerland terug vaart naar Rhoon. Een afwisselende fietstocht van 33 km.

DUTCH DISTILLERS DISTRICT

In het Dutch Distillers District ervaar je de traditie van het jeneverambacht. In de binnenstad herinneren veel gebouwen en de zeven hoogste molens aan de rijke jenevergeschiedenis. In het Nationaal Jenevermuseum Schiedam vind je alles over deze typisch Schiedamse drank. Trek in Bobby’s, Loopuyt of CATZ gin? Boek dan één van de gintours bij I-Punt S’DAM of vraag naar een Schiedamse gin in één van de cafés of restaurants.

Openingstijden bruggen en sluis van 1 april t/m 1 november

Maandag t/m donderdag: 9.00 tot 17.00 uur
Vrijdag t/m zondag: 9.00 tot 20.30 uur

Buiten het vaarseizoen worden de bruggen op afroep geopend van maandag tot en met vrijdag. Hiervoor kunt u contact opnemen met de Havendienst een uur voor doorvaart. Vanaf de Rolbrug naar de Lange Haven bent u circa 45 minuten onderweg en vanaf de Buitensluis naar de Lange Haven circa 30 minuten (begeleide vaart). Wilt u de stad in zijn geheel doorvaren, meldt u zich dan minimaal een uur voor sluitingstijd.

Maximale afmetingen:
h 4m / l 35m / br 6,6 m / 1,6 m

Havendienst:
Rolbrug: 010-6315309
Buitensluis: 010-6315307
Marifoon 22

S’DAM WATERSTAD

In en om het historische centrum zijn zeven jachthavens met voorzieningen waar levensgenieters met de boot kunnen aanleggen. Dit kan in de buurt van één van de molens, of in de buurt van de weidse Maas. Schiedam is te bereiken via de Schie of vanaf de Nieuwe Waterweg.

Jachthavens

Om Schiedam per boot te bezoeken zijn er op de volgende plaatsen aanmeer mogelijkheden:

 • Watersportvereniging De Schie

 • Watersportvereniging De Vrije Liggers

 • Passantenhaven Floryn

 • Lange Haven

 • Watersportvereniging Nieuwe Haven

 • Jachtclub Schiedam

 • Watersportvereniging Nieuwe Waterweg

 • Watersportvereniging Volharding

De Jachthavens hebben een centrale ligging, met vaak een supermarkt in de buurt en zijn van verschillende gemakken voorzien, zoals douches, toiletten, plekken om water te tanken en wifi.

STRUINEN DOOR DE STAD

Schiedam is ook een stad van ontwerpers en kunstenaars. Bezoek het Stedelijk museum Schiedam of één van de kunstgaleries. Hou je van streekproducten, bakken en ambacht? Ga dan naar molen De Walvisch waarin een molenwinkel en het molenmuseum gevestigd zijn. Van daaruit kun je makkelijk zelf een molenroute lopen, of stap hier in de rondvaartboot. In een tocht van een uur hoor je alles over de rijke historie van de stad en vaar je door het distillers district.

foto haven overdag

Middelharnis

Jachthaven Middelharnis

Wie op het Haringvliet vaart, doet er goed aan om aan te meren in de gemeentelijke jachthaven van Goeree-Overflakkee. De haven ligt in het historische centrum van Middelharnis. Het 2,2 kilometerlange havenkanaal is een populaire bestemming bij (water)toeristen vanwege haar unieke ligging. Aan de vernieuwde havenkom vindt u gezellige terrasjes en winkelgebied d’n Diek ligt op loopafstand.

De jachthaven is in zowel de zomer als de winter open en beschikt over 100 passantenligplaatsen en 12 camperplaat- sen. Iedere (lig)plek heeft een stroompunt en er is een ruime drinkwatervoorziening. Op het terrein is een vuilwaterstation en een (verwarmd) toiletgebouw met allerlei faciliteiten.

Ook kunt u gebruik maken van wifi en behoort fietsverhuur tot de mogelijkheden om het eiland verder te ontdekken.

Nieuwsgierig? Kijk op www.goeree-overflakkee.nl/jachthavenmiddelharnis of bel de havenmeester op telefoonnummer 0187 48 20 68 (altijd bereikbaar). Middelharnis haven – havenkantoor@ggo.nl

blok 9- tien gemeten

Hoeksche Waard

Tiengemeten

Het eiland Tiengemeten is een uniek stukje wildernis wat je nauwelijks ergens anders in Nederland tegenkomt. Het kleinste bewoonde eiland van Nederland waar je nog echt de ruimte hebt.

Het autovrije eiland is ideaal voor natuurliefhebbers. Op het eiland vind je een oase aan leven met onder andere schotse hooglanders, bevers, duizenden vogels en de zeearend. Ook leent het gebied zich prima om de rust op te zoeken door de stomende geulen en kreken. Het eiland is bereikbaar vanaf de Nieuwendijk met het pontje, het begin van een echt vakantiegevoel! Loop ook eens mee met een gids om alle ins en outs van het eiland te ontdekken.

aseal

Stellendam

A Seal Stellendam

Dé plek waar zieke, verzwakte en verweesde zeehonden die aan de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust gevonden worden, worden verzorgd. In het bezoekerscentrum kun je van heel dichtbij zien hoe het team zeehonden verzorgt tot ze weer gezond zijn en terug mogen naar zee. Bezoekers leren uiteraard over de zeehonden en hun leefgebied, maar er zijn ook wisselende exposities met thema’s als milieu en ecologie. En na afloop van uw bezoek kunt u bij de buren Zoet of Zout een heerlijk drankje of hapje gebruiken!

Kijk op www.aseal.nl voor meer informatie.

foto bij punt 2

Foto: Beeldbank Dordrecht

Maassluis

Hoe leuk is het om op zaterdagen mee te varen op een stoere historische sleepboot? Dat kan vanaf nu vanuit de sleepboothavenstad Maassluis. Je vaart dan mee op de Bruinvisch, Tonijn of Steenbank.

De tocht duurt 3 uur en gaat naar de Botlek of de Maasvlakte, maar eerst gaan de Koepaardbrug en de Spoorbrug voor je open.

Bezoek de website ervaarmaassluis.nl voor meer informatie en ticketverkoop.

foto bij punt 4

 Maassluis

Ben je nieuwsgierig naar de rijke maritieme historie van Nederland? In het fraaie en schilderachtige hart van de oude stad ligt het Nationaal Sleepvaart Museum. Een prachtig en b(l)oeiend instituut, aldaar gelegen aan de oude haven. Het Nationaal Sleepvaart Museum is het enige museum ter wereld dat zijn collectie uitsluitend op de sleepvaart richt. Uniek dus.

Daarnaast vindt u in Maassluis het Museumschip Hudson en Museum Maassluis.