THOLEN EN SINT PHILIPSLAND

Zoals “de Zeeuw” niet bestaat, zo kun je maar moeilijk spreken van “de Tholenaar”. Inwoners van Tholen voelen zich verbonden aan hun eigen dorp of stad. Daarnaast zijn ze Tholenaar en Zeeuw. Je zou kunnen veronderstellen dat er op Tholen nauwelijks sprake is van samenhang tussen alle Tholenaren. Maar het tegenovergestelde is waar. De kleine gemeenschappen op Tholen hebben elkaar nodig en weten elkaar te vinden. Maar er gaat natuurlijk niets boven hun eigen vertrouwde kern.

Het panoramische landschap van Tholen voelt alomvattend. Akkerlanden lopen over in natuurgebieden en bijna overal op Tholen zie je de horizon. Binnen die enorme ruimte wonen de Tholenaren in hun kleine kernen. Tholen is even groot als klein. Tholenaren verschuilen zich niet en slaan hun vleugels -privé en zakelijk- uit naar West-Brabant, Nederland en de rest van de wereld. Zo verbreden ze hun horizon en krijgt hun handelsgeest alle ruimte. Maar, zodra de zaken zijn afgehandeld wél terug naar huis: over de brug naar Tholen.

De invloed van het water heeft Tholen gevormd. Het landelijke leven en de ongerepte natuur maken dat Tholen uniek is en mogelijkheden biedt voor ondernemers met een innovatieve handelsgeest en recreanten die natuur en rust waarderen.

Tholen

INFORMATIEPUNTEN

Bij de toeristisch informatiepunten op Tholen kun je terecht voor informatie over leuke activiteiten en bezienswaardigheden in de gemeente. Ook helpen ze je graag bij het vinden van een geschikte overnachtingsmogelijkheid en geven tips over de lekkerste horecagelegenheden. Op de Thoolse Informatiepunten kun je naast persoonlijk advies ook foldermateriaal krijgen of digitale informatie over de streek opvragen. Ook is er de gratis toeristische kaart van Tholen te verkrijgen. Een prachtige kaart met alle belangrijke punten om te weten per kern en tevens met alle wandel- en (buitendijkse) fietsroutes erop vermeld.

tip 1- buitendijks fietsen

Tholen

BUITENDIJKS FIETSEN

Hier ben je ver weg van alle drukte en geniet je van het uitzicht over het water als je langs het Nationaal Park Oosterschelde rijdt. Buitendijks fietsen is beslist één van de bijzondere kwaliteiten van het Thoolse fietsknooppuntennetwerk. Even uitblazen en op krachten komen kan op één van de vele terrassen bij de Thoolse horeca of stop bij een fietsrustpunt. Daar tref je een (picknick)bank en oplaadpunt.

blz 34- blok 2- klapbank

Op de plek waar vroeger het pontje naar Zijpe vertrok, staat in Anna Jacobapolder een moderne versie van de oude klapbank. Een bank om even uit te rusten én om van verhalen te genieten. Mensen kunnen op de klapbank plaatsnemen, met een druk op de knop kiezen voor een van de vier verhalen, waarna het verhaal vanzelf afspeelt.

tip 2- wandelen tussen de koeien

Oud-Vossemeer

WANDELEN TUSSEN DE KOEIEN

De Van Haaftenpolder bij Oud-Vossemeer kun je doorkruisen, maar je moet het natuurgebiedje waar een vogelkijkscherm in staat wel delen met een kudde koeien. Dat maakt een wandeltocht richting de schorren en slikken juist een beetje spannend. Het is belangrijk om minimaal 25 meter afstand te houden van de koeien.

Blok 3- roosevelt

Oud-Vossemeer

ROOSEVELT INFORMATIECENTRUM

De Amerikaanse familie Roosevelt komt oorspronkelijk uit Oud-Vossemeer in de gemeente Tholen. Zo ook de drie belangrijkste leden van de Amerikaanse tak: Franklin Delano, Theodore en Eleanor. Hoe zij terecht kwamen in Amerika, en hoe het de voorouders verging, dát toont het Roosevelt Informatiecentrum in een kleine, toegankelijke expositie. Deze bevindt zich in het ambachtsherenhuis dat in de 18e eeuw in bezit van Dhr. Roosevelt was.

tip 3- zeehondensafari

Sint-Annaland

ZEEHONDENSAFARI FRISIA

Niets is leuker dan zelf zeehonden te zien. Dat kan in de Oosterschelde heel goed bij laag water. Dan liggen ze te zonnen en rusten op zandbanken, vlak bij een geul. Verschillende rondvaartboten van klein tot groot varen het hele jaar door naar de zeehonden. Ze zijn vanaf de boot goed te zien zonder dat ze verstoord worden. 

Blok 4- De Meestoof

Sint-Annaland

STREEKMUSEUM DE MEESTOOF

Hoe leefden de mensen in Tholen vroeger? Waar werkten ze? Hoe zagen ze eruit? Streekmuseum De Meestoof geeft een overzicht van het vroegere leven op Tholen en Sint Philipsland. En van al het mooie dat uit deze eilanden is voortgekomen: zoals de keramiek en glaskunst van Chris Lanooy en de meekrapteelt. Het museum blíjft leuk om te bezoeken, dankzij de jaarlijkse wisseltentoonstellingen.

tip4 - escaperoom de meestoog

Sint-Annaland

ESCAPEROOM DE MEESTOOF

Zodra de deur van de kelder in het streekmuseum de Meestoof op slot gaat, loopt de klok. In groepsverband moeten puzzels en raadsels opgelost worden om jezelf te bevrijden. De opdrachten zijn gelinkt aan de inhoud van het museum. Een beetje (lokale) historische kennis komt dus wel van pas, maar alle benodigde info is te vinden in de escaperoom zelf. Ook iemand van elders kan dus ontsnappen…

Blok 5- Foto streekproductenveiling Sint-Annaland

Sint-Annaland

THOOLSE STREEKPRODUCTVEILING

Tholen heeft veel te bieden. Zo ook de verse en lokale producten. Een bezoek aan de streekproductenveiling mag dan ook niet ontbreken wanneer je de lekkerste smaken van zeeland wilt ontdekken. Na ontvangst met koffie en een Zeeuwse bolus neem je plaats in de authentieke bankjes en kan het bieden beginnen.
Een dagje uit voor jong en oud. De veiling is in de maanden juli en augustus elke woensdag ochtend en middag geopend.

tip 5- solexverhuur

Sint-Annaland

SOLEXVERHUUR THOLEN

Voor de oudere generatie is het een stukje jeugdsentiment en voor jongeren is het gewoon een prachtige ervaring. Lekker toeren op een ouderwetse Solex, met z’n tweetjes of met een hele groep. Solex Verhuur Tholen biedt een aantal leuke arrangementen aan om van je Solexrit door de schitterende gemeente Tholen een gezellig dagje uit te maken. Vooraf reserveren kan via www.solexverhuurtholen.nl

Blok 6- watersnoodhuis

In het oude gemeentehuis van Stavenisse bevindt zich nu het Watersnoodhuis. Hier vinden bezoekers informatie over de watersnoodramp van 1953. In februari dat jaar werden Tholen en St. Philipsland zwaar getroffen. De dijken braken op
diverse plaatsen en ook enkele binnendijken hielden het niet. Veel mensen kwamen tragisch om het leven. Een expositie in woord en beeld.

tip6- geschenk woning

Stavenisse

STAVENISSER GESCHENKWONINGEN

Na de watersnoodramp in 1953 schonken diverse landen houten woningen aan de getroffen provincies. Noorwegen stelde 326 houten woningen beschikbaar. Deze werden als bouwpakket naar Nederland verscheept. 19 van deze woningen
werden in Stavenisse opgebouwd. In de Koning Haakonstraat zijn een aantal van deze woningen te bezichtigen.

IMG_1528

Sint-Maartensdijk

CAMPING DE MUIE

Gezellige familiecamping direct aan het nationaal park Oosterschelde, midden tussen fraaie natuurgebieden en landgoederen. Heerlijk watersporten, wandelen en fietsen in de directe omgeving. De camping biedt je o.a. 2 buitenzwembaden, grote kinderboerderij, tennisbaan, restaurant, cafetaria en bruin café, speeltuin, animatieteam en kidsclub tijdens het hoogseizoen, ruime kampeerplaatsen en extra grote plaatsen voor nieuwe chalets. www.campingdemuie.nl

tip 7- mosselen rapen

Bergsediepsluis

MOSSELEN RAPEN

Ga er een dagje lekker op uit om mosselen te gaan rapen. Neem tijdens het rapen alleen dichte mosselen mee en gooi de open schelpen weg. Om zand in de mosselen te voorkomen, kun je ze het beste even een paar uur in schoon water laten liggen, ze spugen het zand dan namelijk uit. Een goede plek om te rapen is in Bergsediepsluis ten zuidwesten van Tholen.

Blok 8- fietstocht

Tholen

FIETSTOCHT LANGS BOERDERIJEN MET EEN VERHAAL

Overal op het eiland Tholen zijn boerderijen te vinden die onlosmakelijk verbonden zijn met de cultuurhistorie van het landschap. Via informatiepanelen bij 15 boerenerven kom je meer te weten over de achtergronden en ontstaansgeschiedenis. De boerderijen zijn qua uiterlijk en indeling allemaal verschillend, dat maakt het bezichtigen van alle locaties ook zo waardevol.
Plan op www.eilandtholen.nl je eigen fietsroute.

tip8 - bowling

Tholen

BOWLING DE THOOLSE BRUG

Ga de sportieve strijd aan tegen je geliefde, vrienden
of familie op de bowlingbaan! Bij bowling de Thoolse brug kun je competitief bezig zijn en daarnaast met elkaar een lekker hapje eten. Gezelligheid gegarandeerd! Kijk ook eens naar de verschillende arrangementen die de bowling aanbiedt! Per baan kunnen er maximaal 6 spelers deelnemen.