Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Goeree-Overflakkee

Goeree-Overflakkee is eeuwen geleden ontstaan uit een wirwar van eilandjes die door steeds nieuwe aanwassen en inpolderingen uitgroeiden tot 1 eiland. In 1964 kreeg het eiland de eerste vaste oeververbinding: de Haringvlietbrug. Later volgden er meer, als onderdeel van de Deltawerken. Om havenplaatsen die voor de inpolderingen aan het open water lagen in verbinding te houden met open water werden havenkanalen gegraven die soms steeds moesten worden verlengd. Je vindt deze havenkanalen bij Goedereede, Stellendam, Dirksland, Sommelsdijk, Middelharnis, Ooltgensplaat en Oude-Tonge. Deze kanalen zijn een duidelijk kenmerk van Goeree- Overflakkee.

De dorpen op Goeree-Overflakkee werden gebouwd door het bouwen van de kerk op een hoog punt met een dijk of gracht eromheen. In ieder dorp is een Voorstraat van de kerkring naar de haven. Als je dit vanuit de lucht bekijkt kun je er een sleutel in zien: voorbeelden van deze zogenaamde sleuteldorpen zijn Sommelsdijk, Middelharnis, Dirksland, Nieuwe-Tonge, Oude-Tonge, Ooltgensplaat en Stad aan ‘t Haringvliet.

De vloedstroom stroomde vroeger via kreken het land in. Ook na het aanleggen van dijken vind je deze kreken nog steeds in grote getalen terug in het landschap, die een functie hebben in het afwateringssysteem van het eiland. Er zijn diverse wandel- en fietstochten langs de kreken op Goeree-Overflakkee.

blok1- brouwersdam

Ouddorp

Brouwersdam

De Brouwersdam Waterjump is een schans van 8 meter hoog en 25 meter lang waar je je sprong en landing op een spectaculaire manier kunt oefenen. Grenzen verleggen dus… én verzekerd van een frisse en spectaculaire duik in het Grevelingenmeer! Niet zo’n stunter? Iedereen gaat op zijn eigen tempo en manier van de schans af. Gebruik een matje, band of ga met een hele groep als treintje naar beneden!

blok 1 RTM treintje kopie

Ouddorp

RTM Treintje

De Rotterdamsche Tramweg Maatschappij verzorgde tussen 1898 en 1966 het personen- en goederen vervoer tussen Rotterdam en de eilanden. Vanaf 1966 leeft de RTM verder als uniek vervoersmuseum. Maak een tochtje met een gerestaureerde RTM trein van natuurgebied de Punt over de Brouwerdam naar Scharendijke. Tijdens de rit en in het museum zie je hoe de stations en het materieel eruit zagen.

blok 2- aquamundo

Ouddorp

Aqua Mundo Port Zélande

De parken van CenterParcs staan bekend om de leuke zwembaden die zijn te vinden in de parken. Wat veel mensen echter niet weten is dat wanneer je niet in het park verblijft, je wel gebruik kunt maken van het zwembad. In het zwembad is voor alle leeftijden iets te beleven, zo vind je onder andere een babybad, een golfslagbad, een wildwaterbaan, glijbanen, water playhouse, een turbo tunnel, bubbelbaden en een buitenbad. Plezier gegarandeerd!

DCIM100MEDIADJI_0004.JPG

Ouddorp

Bunkerroute de Punt

Het eiland Goeree-Overflakkee maakte deel uit van de 5000 km lange verdedigingslinie die de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog langs de kust van Europa aanlegden. Op De Punt bij Ouddorp werd een bunkercomplex gebouwd dat diende ter bewaking van de monding van de Grevelingen. Na de oorlog verdwenen de bunkers van dit complex al snel onder een laag zand en braamstruiken. Meer dan zestig jaar later werden de betonnen kolossen door vrijwilligers weer vrij gegraven.

Tip 3- de bever- fotograaf Kees Bezuijen

Ouddorp

De Bever Verhuur

Tijdens de vakantie of een dagje uit een Segway PT tour rijden is een ervaring om niet te vergeten! Of wat denk je ervan om op een elektrische scooter de omgeving te gaan verkennen? Dit is duurzaam, geruisloos en zonder stank van uitlaatgassen. Voor de actievelingen onder ons, zijn ook mountainbikes te huur. Wil je ondersteuning voor de zwaardere stukken, boek dan een elektrische mountainbike.

Foto: Kees Bezuijen

Blok 4 - ouddorp - fotograaf Anda van Riet

Ouddorp

Ouddorp

Ouddorp is een gezellige badplaats, maar niet zo massaal als de badplaatsen in de Randstad. In Ouddorp heb je de keuze tussen maar liefst vier stranden: Kuststrand Brouwersdam, Kuststrand Vuurtoren, Strand Noord en Kuststrand Flauwe werk. De eerste is het populairst en biedt de meeste voorzieningen. Je kunt een cursus kitesurfen boeken, blowkarten, vliegeren maar ook gewoon stil liggen en van de zon genieten.

Foto: Anda van Riet

Foto: Jan de Roon

Foto: Lieske Meima

tip4- mekkerstee

Ouddorp

Geitenboerderij de Mekkerstee

De Mèkkerstee is een biologische geitenboerderij met 650 geiten. Rond half 4 kun je kijken bij het melken. Ieder jaar is er een speciale kraamkamer met de lammetjes, zodat je deze van dichtbij kunt bewonderen. Bij voldoende lammetjes wordt er voor de bezoekers een speciale knuffelhoek ingericht. Neem een kijkje in de kaasmakerij en geniet van een zelfgemaakt ijsje.

Blok 5. Goedereede

Goedereede

Stadscentrum Goedereede

De letterlijke betekenis van Goedereede is ‘’veilige haven’’ en dat is ook wat je terugziet in het pittoreske centrum. Het centrum is niet groot maar door de prachtige huizen en smalle straatjes blijf je verrast door de schoonheid. Veel huizen hebben in de zomer vrolijke bloemen in de voortuin staan, de inwoners drinken graag koffie op de bankjes voor hun huis en vaak worden er antieke of tweedehands spulletjes en groente en fruit uit eigen tuin verkocht.

Tip 5- ASeal

Stellendam

Bij A Seal Stellendam worden zeehonden die hulp nodig hebben, opgevangen. Dit zijn voornamelijk jonge pups die hun moeder zijn kwijtgeraakt of zeehonden die gewond of ziek zijn. Zij worden verzorgd en voorbereid op vrijlating. Wanneer de dieren helemaal gezond zijn en in staat zijn om zelfstandig te overleven, worden ze vrijgelaten. Kom op ziekenbezoek en zie van dichtbij hoe de zeehonden verzorgd worden.

DCIM100MEDIADJI_0098.JPG

Stellendam

Het vogelobservatorium Tij is gelegen aan de rand van het natuurgebied Scheelhoek in Stellendam en biedt een fantastisch uitzicht op de delta natuur van het Haringvliet en haar vogelrijkdom. Er broedt onder andere een kolonie van duizenden grote sternen op de eilandjes voor de kust van Scheelhoek. Tij is een knipoog naar het ei, zoals vele mensen het zijn gaan noemen tijdens de bouw. En dat is niet zo gek ook, want het ontwerp is gebaseerd op het ei van de grote stern.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Stellendam

Ga gezellig met één of meerdere eenden met open dak toeren over het eiland of bezoek de Zeeuwse eilanden. Ga van terrasje naar terrasje of boek een picknickmand voor een stop onderweg. Je kunt voor € 5,- een puzzeltocht meenemen bij de verhuurder of neem de Deltagids mee voor leuke bestemmingen en tips

blok 7- middelharnis

Middelharnis

Middelharnis is een dorp met een rijke geschiedenis. Er wordt aangeraden om gratis te parkeren bij het Havenhoofd en daar het gratis treintje te pakken dat je naar het centrum van Middelharnis en Sommelsdijk brengt. Eenmaal in het centrum aangekomen is er een ruime keuze aan activiteiten: maak een stadswandeling langs het raadhuis, de monumentale kerk en smalle straatjes, ga winkelen op de dijk of neem plaats op een van de sfeervolle terrasjes aan de haven.

tip 7- Streekmuseum

Sommelsdijk

Goeree-Overflakkee heeft een rijke geschiedenis en een indrukwekkend erfgoed. Bij streekmuseum Goeree-Overflakkee willen ze dit graag op aansprekende wijze vertellen en het erfgoed van het eiland bewaren. In het museum zijn in totaal 18 afdelingen te vinden die verdeeld zijn in 4 thema’s. De objecten in de vitrines en het beeldmateriaal op de interactieve aanraakschermen vertellen het verhaal van 2000 jaar eilandgeschiedenis.

foto haven overdag

Middelharnis

Wie op het Haringvliet vaart, doet er goed aan om aan te meren in de gemeentelijke jachthaven van Goeree-Overflakkee. De haven ligt in het historische centrum van Middelharnis. Aan de vernieuwde havenkom vindt u gezellige terrasjes en winkelgebied d’n Diek ligt op loopafstand.

De jachthaven is in zowel de zomer als de winter open en beschikt over 100 passantenligplaatsen en 12 camperplaatsen. Iedere (lig)plek heeft een stroompunt en er is een ruime drinkwatervoorziening. Op het terrein is een vuilwaterstation en een (verwarmd) toiletgebouw met allerlei faciliteiten. Ook kunt u gebruik maken van wifi en behoort fietsverhuur tot de mogelijkheden om het eiland verder te ontdekken.

Blok 9- herkingen

Herkingen

In Theetuin De Bongerd aan de Molendijk in Herkingen kun je een koffietafel of High Tea boeken, maar ook met minder mensen verschillende theemelanges proberen. De omgeving van de wilde tuin is heerlijk ontspannend en verkoelend in de zomer en bij minder warme dagen kun je lekker bij de houtkachel zitten. De Theetuin is geopend op vrijdag, zaterdag en zondag tot zonsondergang.

Tip9 Faunapark Flakkee

Nieuwe-Tonge

Faunapark Flakkee bestaat al sinds 1995 en is door de jaren heen getransformeerd van een vogelpark naar een volwaardige dierentuin. In het dierenpark is een ruime selectie van bijzondere dieren te zien. Tijdens een wandeling of speurtocht door de mooie tuin kom je onder andere neusberen, vossen, stekelvarkens, pauwen en ara’s tegen. Daarnaast is het mogelijk om gebruik te maken van de 18-holes midgetgolfbaan, de speeltuin en het terras.

Blok 10 flamingos spotten

Battenoord

Bij Battenoord arriveert ieder jaar rond half oktober een groep van ongeveer 60 flamingo’s. In de zomer verblijven de dieren in Zwillbrocker Ven, een zoetwatermeer net over de grens van Duitsland. Daar kunnen ze ongestoord eieren leggen en uitbroeden. Omdat het meer in de winter bevriest, trekken ze in de winter naar het Grevelingenmeer, dit bevriest door het zoute water namelijk niet. Half oktober tot maart, Uitkijktoren Haven Battenoord

Tip 10 sauna en wellness

Nieuwe-Tonge

In Oude-Tonge is sauna en wellness Cleopatra gevestigd. De sauna is kleinschalig, het maximum van 50 personen zorgt ervoor dat de vriendelijke eigenaren genoeg tijd hebben om iedereen persoonlijke aandacht te geven. In het restaurant kun je aansluitend eten waarbij er keuze is uit een zeer uitgebreide menukaart. Eens per maand is er een badkleding-mag-dag. Een heerlijk dagje uit tijdens de vakantie.

Blok 11- uitkijktoren

Ooltgensplaat

Door de aanleg van de Deltawerken is het water op de hellegatsplaten van zout water langzaam aan het overgaan naar een zoetwatergebied. Deze verandering heeft als gevolg dat er veel verschillende nieuwe dieren naar het gebied afreizen. Vanaf de uitkijktoren in Ooltgensplaat kun je neerkijken op het water. De perfecte plek om te genieten van de natuur en het maken van mooie foto’s.

Tip 11 Fort prins frederik- Fotograaf benoemen!

Ooltgensplaat

Fort Prins Frederik is gebouwd als fort Duquesne in 1809 om de Franse troepen in Nederland te verdedigen tegen de Engelsen. Het voornaamste doel was om te voorkomen dat vijandelijke schepen vanaf het Volkerak naar het Hollands Diep voeren. In 1813 overmeesterden de Nederlanders de zwakke Franse bezettingen en namen het Fort in bezit. Toen is de naam gewijzigd naar Fort Prins Frederik. Na de Eerste Wereldoorlog verloor het fort zijn strategische betekenis. In de Tweede Wereldoorlog is het fort gebruikt als gevangenis en uitkijkpost door de Duitsers.