Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Bestemmingen in de Delta

Op het water komt alles samen. De Delta is het gebied waar rivieren, kanalen en de zee elkaar ontmoeten en waar eb- en vloed elkaar afwisselen in een eeuwenoud ritme. Je vindt hier van Antwerpen tot Hellevoetsluis en van Cadzand tot Woudrichem een eindeloze variatie aan vaargebieden en watersportmogelijkheden.

Beschutte veilige meren, kanalen en rivieren die het polderlandschap doorkruisen en dynamische stroomgebieden vol zandbanken die elke vaartocht tot een uitdaging maken. Het water en de vaargebieden zijn omringd door steden, maar in no time zit je op of aan het water in alle rust en ruimte van de natuur.

Hoe je ook wilt watersporten en hoe veel of weinig ervaring je ook hebt, je vindt hier altijd het juiste vaar-, duik-, surf-, sup-, kano-, kite, snorkel- of kajakgebied. En niet te vergeten is er nog het mooie achterland vol goede restaurants, historische steden en dorpen, indrukwekkende natuurgebieden en gezellige attracties.

Zuid-Holland

De delta die gevormd is door de rivieren Rijn en Maas heeft van Rotterdam aan de Nieuwe Maas
de grootste en belangrijkste havenstad van Europa gemaakt. Door zware bombardementen in de tweede wereldoorlog is de indrukwekkende wederopbouw een staaltje van bijzondere architectuur. Waar de Nieuwe Maas, die overgaat in Nieuwe Waterweg in zee uitmondt is vanaf de jaren ‘60 een. enorme zandvlakte opgespoten waar overslag havens zijn gebouwd om de grote schepen de 40 km naar Rotterdam besparen.

Goeree-Overflakkee

Goeree-Overflakkee is eeuwen geleden ontstaan uit een wirwar van eilandjes die door steeds
nieuwe aanwassen en inpolderingen uitgroeiden tot 1 eiland. In 1964 kreeg het eiland de
eerste vaste oeververbinding: de Haringvlietbrug. Later volgden er meer, als onderdeel van de
Deltawerken. Om havenplaatsen die voor de inpolderingen aan het open water lagen in verbinding te houden met open water werden havenkanalen gegraven die soms steeds moesten worden verlengd. Je vindt deze havenkanalen bij Goedereede, Stellendam, Dirksland, Sommelsdijk, Middelharnis, Ooltgensplaat en Oude-Tonge. Deze kanalen zijn een duidelijk kenmerk van GoereeOverflakkee.

Schouwen-Duiveland

Schouwen-Duiveland en de mensen die er wonen zijn gevormd door het water. Op dit eiland weten de nuchtere en realistische mensen om te gaan met tegenslag en te denken in kansen.
Het eilandleven maakt inwoners en ondernemers sterk. Ze zijn zelfredzaam én een tikkeltje
eigenzinnig. De mensen van Schouwen-Duiveland zijn met elkaar begaan. Ze verwelkomen
bezoekers met een gastvrije lach en zowel kunstenaars als ondernemers zijn creatief en gedreven. Het water is voor de mensen van Schouwen-Duiveland vanzelfsprekend. Het was en is zowel vriend als vijand. Het water heeft verbonden, gescheiden en weer verbonden; er is nog steeds een Schouwen en een Duiveland. Veel mensen hebben voor Schouwen-Duiveland gekozen om van het water en het eilandleven te genieten.
De invloed van het water is nog steeds terug te zien in het prachtige landschap van Schouwen-Duiveland. Een eiland waar het zeeklimaat zorgt voor de meeste zonuren en een van de schoonste luchten van Nederland.

Noord-beveland en walcheren

De omringende wateren van Noord-Beveland en Walcheren bieden allerlei mogelijkheden voor
waterrecreatie. Vooral wandelend en fietsend zijn de eilanden in alle facetten optimaal te beleven. De kust toont eindeloos variërende overgangen van land naar water. De kleuren van
het landschap wisselen met de seizoenen: het groene loof van de suikerbieten, het geel van graan en de grijs glimmende klei van geploegde akkers. Zomers kleurt een bont palet van wilde bloemen de akkerranden. Oude waarden en gebruiken zijn nog tastbaar aanwezig. De combinatie van al deze elementen maakt het een tot een plek om te onthaasten. Je woont, leeft of viert vakantie op deze eilanden en wil je even wat anders dan rij je al snel naar omringende steden in Nederland of België.

Tholen en Sint Philipsland

Zoals “de Zeeuw” niet bestaat, zo kun je maar moeilijk spreken van “de Tholenaar”. Inwoners van
Tholen voelen zich verbonden aan hun eigen dorp of stad. Daarnaast zijn ze Tholenaar en Zeeuw. Je zou kunnen veronderstellen dat er op Tholen nauwelijks sprake is van samenhang tussen alle Tholenaren. Maar het tegenovergestelde is waar. De kleine gemeenschappen op Tholen hebben elkaar nodig en weten elkaar te vinden. Maar er gaat natuurlijk niets boven hun eigen vertrouwde kern.

West-Brabant

Hier komen de grote rivieren, de Biesbosch en de Zeeuwse Delta samen. In dit gevarieerde
vaargebied kun je bijzonder sfeervolle havenplaatsen als Strijenas, Drimmelen en vestingstadje
Willemstad bezoeken. Natuurlijk zijn er ook talloze manieren om te genieten van het water. Het
Hollands diep biedt je alle ruimte en Nationaal Park de Biesbosch biedt je een ontdekkingstocht
zonder weerga. Je kunt er tijdens een vaartocht zomaar aanleggen bij een privéstrandje om de
natuur te bewonderen. En bevers spotten, dat kan er natuurlijk ook

Zuid-Beveland

Zuid-Beveland is het land tussen de twee scheldes. Een bloeiend gebied in Zeeland omringd
door lieflijke, groene landschappen en fruitboomgaarden. Het ritme van de seizoenen maken het eiland mooi; het telkens verkleuren van het omringde landschap doet iets met de hier gevestigde inwoners. Een groot deel van Zuid-Beveland verging en werd zee tijdens de watersnoodramp. De zee werd ontworsteld en werd weer land. Dorpen ontstonden en groeiden; aan elkaar verbonden door dijken, akkers, weilanden en boomgaarden. Generaties kwamen en gingen. Ze lieten hun tradities achter bij de mensen van nu.

Oost Zeeuws-Vlaanderen

Oost Zeeuws-Vlaanderen: waar het Vlaamse bourgondische leven begint maar ook echt een
onderdeel van Zeeland. De grenzen en gezichten van Oost Zeeuws-Vlaanderen worden bepaald door de Noordzee, de Westerschelde en Vlaanderen. De Westkant heeft het Kanaal van Gent naar Terneuzen met aan de oevers industriële activiteiten en gevestigde multinationals en in het oosten ligt het groene landschap, met Hulst als meest Vlaamse stad van Oost Zeeuws-Vlaanderen. Het water heeft het uiterlijk van het landschap gevormd, maar de Vlaamse inslag is mede- verantwoordelijk voor de mentaliteit van de bewoners, het beste van twee werelden komt hier samen. Zij volgen hun eigen weg, schuwen daarbij de grenzen niet en bezien de rest van de wereld op hun manier: een beetje cynisch maar wel met een knipoog.

West Zeeuws-Vlaanderen

Het West-Zeeuws-Vlaanderen biedt het beste van twee werelden: Zeeland en Vlaanderen.
De stranden, duinen en uitgestrekte polders hebben een typisch Zeeuws karakter. Wandelend of
fietsend door West-Zeeuws-Vlaanderen kom je in gezellige, authentieke plaatsen zoals artistiek
Groede, cultuurhistorisch Aardenburg, bourgondisch Sluis, centrumvoorziening Oostburg en
maritiem Breskens. Elke kern heeft een eigen gezicht en een eigen verhaal. West-ZeeuwsVlaanderen grenst aan België en heeft daardoor een Bourgondische sfeer.
Het landschap van West-Zeeuws-Vlaanderen is gemaakt door boeren: lage, oude polders – alle
tinten groen in de lente, zomer en najaar, alle tinten bruin in de winter. En dat afgewisseld met
lange bomenrijen, watergangen, kreken, dijken en bosschages, en aan de kust schorren, slikken,
zandplaten (met zeehonden) en de resten van de machtige middeleeuwse zeearm Het Zwin.
Zowel cultureel, historisch als natuurlijk gezien is West-Zeeuws-Vlaanderen een rijke en actieve
regio, met een grote diversiteit aan bezienswaardigheden. Stuk voor stuk boeiende attracties die
de moeite waard zijn om te bezoeken of aan deel te nemen!

 

De Deltagids brochure

Alle inspiratie die je nodig hebt voor de Delta in één handige brochure met o.a. de leukste adressen in het achterland en handige overzichten. Download of bestel hem online!

Kaart van de Delta

Zoveel mogelijkheden om te genieten op, aan of in het water! Download de kaart als PDF en zoek je favoriete bestemming in het Deltagebied eenvoudig uit.

deltagids---culinair

Proef de Delta!

De Delta is een haast onuitputtelijk bron van zalige streekproducten. Geniet er naar hartenlust van in een van de vele goede restaurants en strandpaviljoens.

deltagids---slikken

De Deltanatuur

Op de grens van land en water vind je de meest dynamische natuurgebieden. Water en wind vormen het landschap tot een prachtig geheel dat je verkend móét hebben.

deltagids---watersport

Watersporten

De lange kust en verschillende wateren maakt de Deltaregio tot een topbestemming voor watersporters. Omdat er zoveel afwisselende gebieden zijn, is zo’n beetje alles mogelijk.
cultuur-bruisend-breda-400x200

Het Deltaleven

De delta is een gebied vol historie waar je zomaar doorheen kunt wandelen. Er zijn talloze monumenten-, haven- en vestingsteden met de mooiste oude gebouwen.

logo-de-delta