Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Bestemmingen in de Delta

Op het water komt alles samen. De Delta is het gebied waar rivieren, kanalen en de zee elkaar ontmoeten en waar eb- en vloed elkaar afwisselen in een eeuwenoud ritme. Je vindt hier van Antwerpen tot Hellevoetsluis en van Cadzand tot Woudrichem een eindeloze variatie aan vaargebieden en watersportmogelijkheden.

Beschutte veilige meren, kanalen en rivieren die het polderlandschap doorkruisen en dynamische stroomgebieden vol zandbanken die elke vaartocht tot een uitdaging maken. Het water en de vaargebieden zijn omringd door steden, maar in no time zit je op of aan het water in alle rust en ruimte van de natuur.

Hoe je ook wilt watersporten en hoe veel of weinig ervaring je ook hebt, je vindt hier altijd het juiste vaar-, duik-, surf-, sup-, kano-, kite, snorkel- of kajakgebied. En niet te vergeten is er nog het mooie achterland vol goede restaurants, historische steden en dorpen, indrukwekkende natuurgebieden en gezellige attracties.

Zuid-Holland

De delta die gevormd is door de rivieren Rijn en Maas heeft van Rotterdam aan de Nieuwe Maas
de grootste en belangrijkste havenstad van Europa gemaakt. Door zware bombardementen in de tweede wereldoorlog is de indrukwekkende wederopbouw een staaltje van bijzondere architectuur. Waar de Nieuwe Maas, die overgaat in Nieuwe Waterweg in zee uitmondt is vanaf de jaren ‘60 een. enorme zandvlakte opgespoten waar overslag havens zijn gebouwd om de grote schepen de 40 km naar Rotterdam besparen.

Op de Maasvlakte is naast havengebied een enorm breed strand ontstaan dat zuidelijk bijna aansluit op het strand van de badplaats Oostvoorne op het eiland Voorne Putten. De historische vesting gemeenten Brielle en Hellevoetsluis zijn een bezoek zeker waard.
Aan de overkant van het Haringvliet ligt Goeree Overflakkee, vaak benoemd als een deel van Zeeland, maar daar zijn de bewoners niet van gediend. Snel zal beperkte aardrijkskundige kennis door hen worden rechtgezet.

Wat meer stroomopwaarts van Rotterdam stroomt de Lek bij Kinderdijk samen met de Noord naar Dordrecht en verder via de Oude Maas naar zee. Met een afsplitsing bij Rhoon meandert het Spui langs Oud-en Nieuw Beijerland naar het Haringvliet. Op alle voormalige eilanden is een bezoek aan de stadjes, de natuurgebieden en de waterkanten de moeite waard.

Goeree-Overflakkee

Goeree-Overflakkee is eeuwen geleden ontstaan uit een wirwar van eilandjes die door steeds
nieuwe aanwassen en inpolderingen uitgroeiden tot 1 eiland. In 1964 kreeg het eiland de eerste vaste oeververbinding: de Haringvlietbrug. Later volgden er meer, als onderdeel van de Deltawerken. Om havenplaatsen die voor de inpolderingen aan het open water lagen in verbinding te houden met open water werden havenkanalen gegraven die soms steeds moesten worden verlengd. Je vindt deze havenkanalen bij Goedereede, Stellendam, Dirksland, Sommelsdijk, Middelharnis, Ooltgensplaat en Oude-Tonge. Deze kanalen zijn een duidelijk kenmerk van GoereeOverflakkee.

De dorpen op Goeree-Overflakkee werden gebouwd door het bouwen van de kerk op een hoog punt met een dijk of gracht eromheen. In ieder dorp is een Voorstraat van de kerkring naar de haven. Als je dit vanuit de lucht bekijkt kun je er een sleutel in zien: voorbeelden van deze zogenaamde sleuteldorpen zijn Sommelsdijk, Middelharnis, Dirksland, Nieuwe-Tonge, Oude-Tonge, Ooltgensplaat en Stad aan ‘t Haringvliet.

De vloedstroom stroomde vroeger via kreken het land in. Ook na het aanleggen van dijken vind je deze kreken nog steeds in grote getalen terug in het landschap, die een functie hebben in het afwateringssysteem van het eiland. Er zijn diverse wandel- en fietstochten langs de kreken op Goeree-Overflakkee.

Schouwen-Duiveland

Schouwen-Duiveland en de mensen die er wonen zijn gevormd door het water. Op dit eiland weten de nuchtere en realistische mensen om te gaan met tegenslag en te denken in kansen.


Het eilandleven maakt inwoners en ondernemers sterk. Ze zijn zelfredzaam én een tikkeltje
eigenzinnig. De mensen van Schouwen-Duiveland zijn met elkaar begaan. Ze verwelkomen
bezoekers met een gastvrije lach en zowel kunstenaars als ondernemers zijn creatief en gedreven.

Het water is voor de mensen van Schouwen-Duiveland vanzelfsprekend. Het was en is zowel vriend als vijand. Het water heeft verbonden, gescheiden en weer verbonden; er is nog steeds een Schouwen en een Duiveland. Veel mensen hebben voor Schouwen-Duiveland gekozen om van het water en het eilandleven te genieten.

De invloed van het water is nog steeds terug te zien in het prachtige landschap van Schouwen-Duiveland. Een eiland waar het zeeklimaat zorgt voor de meeste zonuren en een van de schoonste luchten van Nederland.

Noord-beveland en walcheren

De omringende wateren van Noord-Beveland en Walcheren bieden allerlei mogelijkheden voor
waterrecreatie. Vooral wandelend en fietsend zijn de eilanden in alle facetten optimaal te beleven. De kust toont eindeloos variërende overgangen van land naar water. De kleuren van
het landschap wisselen met de seizoenen: het groene loof van de suikerbieten, het geel van graan en de grijs glimmende klei van geploegde akkers. Zomers kleurt een bont palet van wilde bloemen de akkerranden. Oude waarden en gebruiken zijn nog tastbaar aanwezig. De combinatie van al deze elementen maakt het een tot een plek om te onthaasten. Je woont, leeft of viert vakantie op deze eilanden en wil je even wat anders dan rij je al snel naar omringende steden in Nederland of België.

De invloed van de herenboeren heeft vroeger de mensen in belangrijke mate gevormd.
De werkloze mannen werden zorgvuldig uitgezocht en moesten voor een appel en een ei hard werken. De noord-Bevelandse klederdracht was -in tegenstelling tot die van andere Zeeuwse eilanden- sober van aard. Waar bijvoorbeeld een Walcherse boerin door haar klederdracht “groter en pronter” toonde, werd een Noord-Bevelandse boerin in haar klederdracht kleiner en soberder.

Tholen en Sint Philipsland

Zoals “de Zeeuw” niet bestaat, zo kun je maar moeilijk spreken van “de Tholenaar”. Inwoners van
Tholen voelen zich verbonden aan hun eigen dorp of stad. Daarnaast zijn ze Tholenaar en Zeeuw. Je zou kunnen veronderstellen dat er op Tholen nauwelijks sprake is van samenhang tussen alle Tholenaren. Maar het tegenovergestelde is waar. De kleine gemeenschappen op Tholen hebben elkaar nodig en weten elkaar te vinden. Maar er gaat natuurlijk niets boven hun eigen vertrouwde kern.

Het panoramische landschap van Tholen voelt alomvattend. Akkerlanden lopen over in natuurgebieden en bijna overal op Tholen zie je de horizon. Binnen die enorme ruimte wonen
de Tholenaren in hun kleine kernen. Tholen is even groot als klein. Tholenaren verschuilen zich niet en slaan hun vleugels -privé en zakelijk- uit naar West-Brabant, Nederland en de rest van de wereld. Zo verbreden ze hun horizon en krijgt hun handelsgeest alle ruimte. Maar, zodra de zaken zijn afgehandeld wél terug naar huis: over de brug naar Tholen.

De invloed van het water heeft Tholen gevormd. Het landelijke leven en de ongerepte natuur maken dat Tholen uniek is en mogelijkheden biedt voor ondernemers met een innovatieve handelsgeest en recreanten die natuur en rust waarderen.

West-Brabant

HOLLANDS DIEP EN BIESBOSCH, WATERSPORTGEBIED
MET ONGEKEND VEEL SFEER!
Hier komen de grote rivieren, de Biesbosch en de Zeeuwse Delta samen. In dit gevarieerde vaargebied kun je bijzonder sfeervolle havenplaatsen als Strijenas, Drimmelen en vestingstadje Willemstad bezoeken. Natuurlijk zijn er ook talloze manieren om te genieten van het water. Het Hollands diep biedt je alle ruimte en Nationaal Park de Biesbosch biedt je een ontdekkingstocht zonder weerga. Je kunt er tijdens een vaartocht zomaar aanleggen bij een privéstrandje om de natuur te bewonderen. En bevers spotten, dat kan er natuurlijk ook.

KRAMMER VOLKERAK, LEVENDIG EN PITTORESK!

Aan de levendige vaarroute van het Krammer Volkerak liggen tal van plekken om even te onthaasten: idyllische haventjes als Ooltgensplaat, Galathese haven en Tholen en uitgestrekte natuurgebieden zoals de Dintelse Gorzen en de Hellegatsplaten. Meer eens aan in de gezellige haven van Steenbergen en bezoek het stadje met de imposante Gummaruskerk.

DE BRABANTSE WAL…WAAR BRABANT ZEELAND KUST

Via het Schelde-Rijnkanaal kom je op het Zoommeer. Langs de grens van Zeeland en Vlaanderen ligt dit opvallende landschap. Het is een prachtig gebied, rijk aan contrasten. Het gebied strekt zich uit van Putte tot aan Steenbergen en van Bergen op Zoom tot Roosendaal. Bossen, glooiende weilanden, vlakke polders en waterpartijen wisselen elkaar af. De opvallende hoogteverschillen, bossen en polders in wielergemeente Woensdrecht zijn een waar eldorado voor fietsers. Wandelaars en natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het grensoverschrijdende Grenspark Kalmthoutse Heide. De Brabantse Wal is Nederland in het klein!

 

Zuid-Beveland

Zuid-Beveland is het land tussen de twee scheldes. Een bloeiend gebied in Zeeland omringd
door lieflijke, groene landschappen en fruitboomgaarden. Het ritme van de seizoenen maken het eiland mooi; het telkens verkleuren van het omringde landschap doet iets met de hier gevestigde inwoners.

Een groot deel van Zuid-Beveland verging en werd zee tijdens de watersnoodramp. De zee werd ontworsteld en werd weer land. Dorpen ontstonden en groeiden; aan elkaar verbonden door dijken, akkers, weilanden en boomgaarden. Generaties kwamen en gingen. Ze lieten hun tradities achter bij de mensen van nu.

Waar iedereen zich betrokken voelt bij het eigen dorp, voelt niemand zich echt Zuid-bevelander. Hier delen de mensen hun tradities en koesteren ze de verschillen. Soms lijkt de tijd hier stil te staan. Maar wie goed kijkt, ziet hoe land en traditie juist de vergankelijke tijd doorstaan.

Meebewegend met de tijd, maar altijd in nauwe relatie met het land en water en verbonden met de elementen. In een lang bevochten harmonie tussen land en zee, is er op Zuid-Beveland ruimte om in verbondenheid jezelf te zijn.

Oost Zeeuws-Vlaanderen

Oost Zeeuws-Vlaanderen: waar het Vlaamse bourgondische leven begint maar ook echt een onderdeel van Zeeland.

De grenzen en gezichten van Oost Zeeuws-Vlaanderen worden bepaald door de Noordzee, de Westerschelde en Vlaanderen. De Westkant heeft het Kanaal van Gent naar Terneuzen met aan de oevers industriële activiteiten en gevestigde multinationals en in het oosten ligt het groene landschap, met Hulst als meest Vlaamse stad van Oost Zeeuws-Vlaanderen. Het water heeft het uiterlijk van het landschap gevormd, maar de Vlaamse inslag is mede- verantwoordelijk voor de mentaliteit van de bewoners, het beste van twee werelden komt hier samen. Zij volgen hun eigen weg, schuwen daarbij de grenzen niet en bezien de rest van de wereld op hun manier: een beetje cynisch maar wel met een knipoog.

Culinaire liefhebbers vinden binnen een zeer ruim horeca-aanbod verschillende internationaal bekende sterrenrestaurants.

West Zeeuws-Vlaanderen

Het West-Zeeuws-Vlaanderen biedt het beste van twee werelden: Zeeland en Vlaanderen.
De stranden, duinen en uitgestrekte polders hebben een typisch Zeeuws karakter. Wandelend of fietsend door West-Zeeuws-Vlaanderen kom je in gezellige, authentieke plaatsen zoals artistiek Groede, cultuurhistorisch Aardenburg, bourgondisch Sluis, centrumvoorziening Oostburg en maritiem Breskens. Elke kern heeft een eigen gezicht en een eigen verhaal. West-Zeeuws- Vlaanderen grenst aan België en heeft daardoor een Bourgondische sfeer.

Het landschap van West-Zeeuws-Vlaanderen is gemaakt door boeren: lage, oude polders – alle tinten groen in de lente, zomer en najaar, alle tinten bruin in de winter. En dat afgewisseld met lange bomenrijen, watergangen, kreken, dijken en bosschages, en aan de kust schorren, slikken, zandplaten (met zeehonden) en de resten van de machtige middeleeuwse zeearm Het Zwin. Zowel cultureel, historisch als natuurlijk gezien is West-Zeeuws-Vlaanderen een rijke en actieve regio, met een grote diversiteit aan bezienswaardigheden. Stuk voor stuk boeiende attracties die de moeite waard zijn om te bezoeken of aan deel te nemen!

Gent en de Leiestreek

Het lijkt wel of de Leie een creatieve levensader is die zich door het afwisselende landschap slingert. Volg de rivier vanaf de samenvloeiing met de Schelde in Gent tot aan de Franse grens en ontdek alle creatieve adresjes in de 27 gemeenten. Hippe koffiebars, originele boetiekjes vol design, artistieke sterrenrestaurants en vintage B&B’s … de Leiestreek barst van de inventieve ondernemers. Ze tonen hun ongebreidelde creativiteit in allerlei bedrijven, van dynamische pop- ups tot karaktervolle familiezaken die overgaan van generatie op generatie.

Belgische kust

Vanaf zee gezien lijkt de Belgische kust een lint van badplaatsen met veel hoogbouw afgewisseld met een uitnodigende pier, die aangeeft dat hier een haven is. De diversiteit is groot, van luxe en elitaire tot familiestranden met daarbij winkelgebied, kinderactiviteiten en altijd een enorme keuze aan terrassen en restaurants.

De Vlaamse kust begint op de grens met Nederland bij het Zwin Natuurpark, van oorsprong
een zeearm die Brugge met de Noordzee verbond. Door verzanding van de monding is nu een prachtig natuurgebied ontstaan dat bij laag water goed te doorwaden is. De meest Noordelijke en vooral luxe badplaats is Knokke-Heist, met ten zuiden het mooie plaatsje Damme en ten westen vervolgens de zeehaven Zeebrugge, familiebadplaats Blankenberge en Oostende met een groot winkelgebied, een fraaie boulevard en de chique Venetiaanse en Koninklijke Gaanderijen.


De Belgische kuststreek heeft geleden tijdens de eerste wereldoorlog en dat is nu nog goed te
zien door de herdenkingsplekken, monumenten en musea. Veel steden en dorpen zijn in die oorlog volledig van de kaart geveegd. Herstellen leek een onbegonnen zaak, maar de Westhoek heeft met 10 jaar de wederopbouw voltooid.
Langs de hele kuststreek kun je volop genieten van de uitstekende Belgische keuken en de enorme keuze van speciale bieren is uniek.
Schaaldieren als mosselen, oesters en kreeft , maar ook streekgerechten als Veurnse hesp(ham), potjesvlees en worst zullen je verblijf nog aangenamer maken.


Bezoek je de Belgische kust? Download een gratis kustpas op www.kustpas.be voor korting op veel attracties.

De Deltagids brochure

Alle inspiratie die je nodig hebt voor de Delta in één handige brochure met o.a. de leukste adressen in het achterland en handige overzichten. Download of bestel hem online!

Kaart van de Delta

Zoveel mogelijkheden om te genieten op, aan of in het water! Download de kaart als PDF en zoek je favoriete bestemming in het Deltagebied eenvoudig uit.

deltagids---culinair

Proef de Delta!

De Delta is een haast onuitputtelijk bron van zalige streekproducten. Geniet er naar hartenlust van in een van de vele goede restaurants en strandpaviljoens.

deltagids---slikken

De Deltanatuur

Op de grens van land en water vind je de meest dynamische natuurgebieden. Water en wind vormen het landschap tot een prachtig geheel dat je verkend móét hebben.

deltagids---watersport

Watersporten

De lange kust en verschillende wateren maakt de Deltaregio tot een topbestemming voor watersporters. Omdat er zoveel afwisselende gebieden zijn, is zo’n beetje alles mogelijk.
cultuur-bruisend-breda-400x200

Het Deltaleven

De delta is een gebied vol historie waar je zomaar doorheen kunt wandelen. Er zijn talloze monumenten-, haven- en vestingsteden met de mooiste oude gebouwen.