Zierikzee

Maak kennis met de rijke historie van de stad. Op eigen gelegenheid, in de verschillende musea óf vraag een gids wegwijs. Zierikzee is de hoofdstad van Schouwen- Duiveland en heeft sinds 1971 een beschermd stadsgezicht.
Ook staat deze stad bekend als monumentenstad. Voor een relatief kleine stad telt Zierikzee een groot aantal monumenten namelijk wel 568. Handel, nijverheid en visserij bracht de stad rijkdom, welvaart en schoonheid. Hierdoor had Zierikzee al in het begin van de 15e eeuw een belangwekkend silhouet met muren, poorten, kerken, toren en molens. De oude stadspoort geeft toegang tot de gezellige binnenstad met de vele winkeltjes en gezellige terrasjes. Een echt welkomstgevoel.

Het opvallendste monument van Zierikzee is de St. Lievens Monstertoren, ook wel de Dikke Toren genoemd. De toren is al van verre te zien en lijkt als twee druppels water op de Sint-Romboutstoren in Mechelen. Ooit moest de toren de hoogste van het land worden. Door geldgebrek is slechts een deel tot stand gekomen. Hoog genoeg om nu, vanaf de toren, te genieten van een adembenemend uitzicht. Elke donderdag is het markt op het Havenplein. Samen met het Havenpark en de Oude Haven, vormt het Havenplein hét centrum van vele activiteiten. Toch zeker in de zomermaanden. De jachthaven aan de Nieuwe Haven, de toegangspoort tot de Oosterschelde, bruist in de zomermaanden. Ook wordt de haven gebruikt door de lokale mossel-vissers. Op de terrasjes aan de Nieuwe Haven is het goed vertoeven. Het zien komen én gaan van schepen in alle soorten en maten. En dat onder het genot van een goed glas (Zeeuwse) wijn of een fris biertje.

 

Algemeen

FIKS nummer
5-6-7-8