Duiklocatie: Pijlers Zeelandbrug (32)

Waar je ook gaat duiken in de Oosterschelde, het is er prachtig en je ziet er veel waterplanten en -dieren. Een tip speciaal voor jou: ga duiken bij de Zeelandbrug of het Galjoen zonder poen.

Duiken bij de Zeelandbrug in de Oosterschelde is een ware belevenis. Het is een van de mooiste, maar ook drukste, duikstekken van Nederland. De eerste pijler van de Zeelandbrug is prachtig begroeid. Er is zó veel te zien! Kreeft, krab, snotolven, sepia’s, naaktslakken, zeesterren, zeebaarzen, botervissen, slijmvissen, grondels en schol.

Bij Wemeldinge, waar de dijk een knik richting de Oosterschelde maakt, ligt duikplaats ‘de Hoek’. Duikend het wrak ‘Galjoen zonder poen’ ontdekken? Spannend! Het wrak ‘Galjoen zonder poen’ is te vinden door op de dijk, precies op de scheiding tussen beton en basalt, te

gaan staan. Vanaf dat punt moet je het kompas naar het noorden volgen. Het wrak ligt op 5 minuten zwemmen vanuit de kust, op zo’n 25 meter diepte.

Voorzieningen
Voorzieningen algemeen
Restaurant

Algemeen
Diepte 22 m
Afstand parkeerplaats-duikplaats 50 m


Flora en Fauna
In het voorjaar is dit de bekende plaats waar de sepia’s hun eieren komen afzetten. In de zomer wordt er soms een zeepaardje gesignaleerd.

De Zeelandbrug was niet alleen een interessante duikplaats vanwege de uitbundige begroeiing van de pijlers, maar ook vanwege de rond de pijlers vrij zwemmende harders en zeebaarsen.
Grote gedeelte’s van de pijlers zijn begroeid met de tubularia indivisa, een bloemachtig neteldiertje, vandaar ook waatschijnlijk de vele soorten naaktslakken die je hier kan tegenkomen. Aan de basis van de pijlers, tussen de oesters en mosselen zit meestal ook wel een galthea kreeftje verstopt. Hopelijk herstelt het onderwaterleven zich spoedig.

Voorwaarden
Opmerkingen bij bijzondere bepalingen
Duiken bij de eerste twee pijlers van de Zeelandbrug is toegestaan. Duiken bij de andere pijlers is niet toegestaan! Laat de toegangsweg naar de duikplaats vrij voor hulpdiensten. Parkeer alleen in de aangegeven parkeervakken.

Kenmerken
Vaarwater
Oosterschelde
Soort watersport
Duiken
Watergebied
Ruim water
Moeilijkheidsgraad
Aantrekkelijke duikplaats, geschikt voor fitte recreatieve duikers
Voorzieningenniveau (1-5 sterren)
Flora en Fauna (1-3 visjes)

Afstand tot centrum
4000 meter
Parkeren
Openbaar parkeren (gratis)
Ligging
Beschermd natuurgebied/landschap
Bij/aan een meer
Bij stad/dorp
Dichtsbijzijnde vulstation
Zeelandbrug 24 uur p/dag
Dichtsbijzijnde horecagelegenheid
Restaurant de Zeelandbrug