Van de Perre Huis

Printen

Dit schitterende monument staat bekend als het ‘Van de Perrehuis’. Het achttiende-eeuwse Van de Perrehuis is gebouwd op de kelders van een Middeleeuws klooster: de Commanderij der Duitse Orde. Dit was een ridderorde, waarvan de leden het rooms-katholieke geloof in het oosten moesten verspreiden. De ridderorder stond in hoog aanzien, zelfs nog na drie eeuwen na hun vertrek uit Middelburg: het stadspaleis dat mr. Johan Adriaen van de Perre, die met de schatrijke Jacoba van den Brande getrouwd was, omstreeks 1765 liet bouwen op de plek van het klooster noemde hij de Commanderij.

Tegenwoordig staat het stadspaleis bekend als het Van de Perrehuis. Het echtpaar gebruikte het huis voornamelijk als winterverblijf. ’s Zomers woonden ze meestal in hun kasteel Westhove bij Oostkapelle. Daarnaast beschikten Van de Perre en zijn vrouw nog over twee buitenplaatsen op Walcheren. Het ‘Van de Perrehuis’ werd gebouwd door de Antwerpse architect Johan Peter van Baurscheit en zijn neef Engelbertus Baets. Van 1838 tot 1995 was het gebouw in gebruik als rechtbank. In de jaren vijftig van de twintigste eeuw is er aan de rechterachterzijde een vleugel aangebouwd.

De afgelopen jaren is het huis zorgvuldig gerestaureerd, waarbij alle vertrekken een geheel eigen karakter en uitstraling hebben gekregen. Tegen het 18de- eeuwse huis verrees een moderne glazen nieuwbouwvleugel. In deze unieke combinatie van oud en nieuw is sinds 1 januari 2000 het Zeeuws Archief gevestigd.

De stijlkamers zijn bijzonder goed bewaard gebleven en zijn alleen op Open Monumentendag toegankelijk voor publiek.

Daarnaast kunt u met uw groep vanaf 12 personen een rondleiding op aanvraag boeken bij Groepsarrangementen Zeeland.

Adres:
Hofplein


Contact:
Email: n/a
Telefoonnummer: n/a
Website: n/a
Openingstijden:
n/a
Prijs:
n/a