ir. J.W. Topshuis

Printen

De Oosterscheldekering is het grootste en beroemdste Deltawerk. Deze 9 km lange stormvloedkering sluit de Oosterschelde af bij dreigend hoogwater en wordt bediend vanuit het ir. J.W. Topshuis, het bedieningsgebouw op het werkeiland Neeltje Jans. Gemiddeld één keer per jaar moeten de schuiven van de kering omlaag wegens extreem hoge waterstanden. Dit gebeurt bij een waterstandvoorspelling van 3 m boven NAP.

Tussen de 65 kolossale pijlersvan de Oosterscheldkering hangen 62 schuiven van ongeveer 42 m lang en 6 tot 12 m hoog. De schuiven wegen tussen de 260 en 480 ton. Met een druk op de knop gaan alle schuiven naar beneden. Het duurt 82 minuten tot ze allemaal dicht zijn. Als de kering om één of andere reden niet dicht gaat, dan is er een noodsluitsysteem om er voor te zorgen dat dit alsnog gebeurt. 

Toen de Oosterscheldekering in 1986 gereed was verloor Neeltje Jans haar functie als werkeiland. Stichting het Zeeuwse Landschap en Vereniging Natuurmonumenten hebben eiland daarom omgevormd tot een gevarieerd natuurgebied. Het jonge natuurgebied maakt deel uit van Nationaal Park Oosterschelde, het grootste en natste Nationaal Park van Nederland. In het Topshuis is een expositie te zien over dit Nationaal Park. 

Adres:
Dijkgraaf A.M. Gelukweg 1


Contact:
Email: n/a
Telefoonnummer: n/a
Website: n/a
Openingstijden:
n/a
Prijs:
n/a