Inlaag Hoofdplaat en Voorland Nummer Een

Printen

Inlagen liggen tussen twee dijken in. Op plaatsen waar men een doorbraak vreesde, legde men vroeger landinwaarts een ‘reservedijk’ aan, de inlaagdijk. Die werd meestal gemaakt van grond uit het tussenliggende stuk, dat daardoor lager kwam te liggen: de inlaag.

Inlaag Hoofdplaat ligt aan de rand van de Westerschelde, tussen Hoofdplaat en Nummer Een. In dit kleine natuurgebied liggen dijken, hooiland, weides, een paar kleine bosjes, rietland, drinkputten en er is een laag deel wat in het voorjaar helemaal blank staat; elk deel met z’n eigen plant- en diersoorten.

Bij hoog water komen de vogels hier rusten, hun verenkleed wassen en drinken. Ook broeden ze hier.

In de Inlaag Hoofdplaat zie je aan de plantengroei de invloed van het zoute water: er groeit zilt torkruid, zilte rus en zilte zegge. En het is er kalkrijk door de vele schelpen in de voormalige zeebodem. Je vindt er soorten als groenknolorchis, vleeskleurige orchis en kleinbloemige salie.

Vanaf het vakantiepark Village Scaldia loopt een wandelroute door een deel van het gebied en het bos. De Inlaag zelf is vanwege de grote kwetsbaarheid niet toegankelijk. De weilanden zijn vanaf de weg prima te overzien.

Adres:
Inlaag


Contact:
Email:
Telefoonnummer:
Website: http://www.hetzeeuwselandschap.nl
Openingstijden:
n/a
Prijs:
n/a