Hoeve Huygens

Printen

In 1660 was de bruiloft van Suzanna Huygens en Philips Doublet in Den Haag. Er was een onwaarschijnlijk mooi cadeau voor de bruid namelijk een te bouwen hoeve in de Anna Vosdijkpolder. Niet bedoeld om permanent in te wonen maar als aardig zomerverblijf gekregen van Pa Constantijn.

De boerderij werd in 1662 gebouwd door de familie Huygens en aanverwanten. Het droeg de toepasselijke naam ‘Zeezicht’ en was een fraai geheel. Helemaal omgeven door grachten en gebouwd met een grote schuur. Bepaald veilig is het daar nooit geweest, waar de zee zo vaak en zo heftig tekeer is gegaan als juist daar. Maar risico’s nemen lag wel in de aard van de Huygens.

Rond 1780 was de boerderij eigendom van boer Geluk. De boer is vier maal gehuwd geweest. Zijn zoon Frans werd eigenaar van de hoeve. Hij huwde Jannetje Elenbaas maar overleed echter al op 35 jarige leeftijd. Na enkele jaren huwde zijn weduwe met de knecht Barend Meerman. Deze Barend had er nooit van kunnen dromen dat hij baas op deze hoeve zou worden, dus vandaar kwam de naam ‘Nooitgedacht’.

De boerderij kwam evenwel in handen van de zoon van Frans, Adriaan Geluk, en deze trouwde met Cornelia Kodde, en zo zijn we dan in het heden aangeland. Nu in 2015 zijn de eigenaren Arne en Mireille Geluk-Haentjes Dekker. Dus na ruim 230 jaar nog steeds bezit van de familie Geluk. Sinds 2015 is de boerderij vernoemd naar de opdrachtgever die in 1662 deze hoeve heeft laten bouwen: ‘Hoeve Huygens’.

Adres:
Annavosdijkseweg 2


Contact:
Email: n/a
Telefoonnummer: n/a
Website: n/a
Openingstijden:
n/a
Prijs:
n/a