Groote Gat Oostburg

Printen

Vlakbij Oostburg in Zeeuws-Vlaanderen ligt het Groote Gat. Vroeger was het alleen een kreek. Dat water was in de Tachtigjarige Oorlog de grens tussen de Staatse en Spaanse troepen die beiden, elk aan hun eigen kant, schansen aanlegden. De resten daarvan kun je nog zien aan het reliëf in het landschap.

Nu is het Groote Gat een zilt natuurgebied, waar prachtige zeldzaamheden als blauwborst, waterral en baardmannetje broeden in het riet. Het water is brak. Er liggen “levende stenen” in, ook wel palingbrood of kaaskens genoemd. Dit zijn kolonies van mosdiertjes, die uitgroeien tot een soort koraal. Ook het veelvuldig optreden van heemst langs de oevers past bij het brakke water. In de weilanden groeit onder meer het kruipend moerasscherm. Het Groote Gat is de rijkste vindplaats in Nederland van dit zeer zeldzame plantje!

De aangrenzende wegen en dijken bieden je goed zicht op het Groote Gat. En er is een vogelobservatiehut; parkeer daarvoor bij het klaphek aan de Nieuveltweg nabij nr 54, in Oostburg.

Adres:
Kaas en


Contact:
Email:
Telefoonnummer:
Website: http://www.hetzeeuwselandschap.nl
Openingstijden:
n/a
Prijs:
n/a