Fort Rammekens

Printen

Het aan de Westerschelde bij Ritthem (Vlissingen) gelegen Fort Rammekens is het oudste zeefort van West-Europa. Het dateert uit 1547 en speelde ooit een belangrijke rol in de rijke, maritieme geschiedenis van Zeeland. Spaanse militairen, Hollandse watergeuzen, Engelse huurlingen, Zeeuwse Oost-en vooral West-Indiëvaarders, Franse revolutionairen, Duitse soldaten, ze hebben er allemaal hun sporen nagelaten. Alleen al de binnenkomst met de zware, metershoge, dikke, houten deuren van de toegangspoort is een belevenis. Ronddwalend in de duistere halfbastions, de kazematten, de voormalige kruitkamers en in het imposante hoofdbastion krijgt u een beeld van vroeger tijden. Staande op het fort heeft u een fraai uitzicht op de Westerschelde en het tegenover gelegen Zeeuws-Vlaanderen

Dit unieke verdedigingswerk werd ontworpen door de Italiaanse vestingbouwer Donato de Boni Pellezuoli. Het fort heeft diverse bezetters gekend o.a. Spanjaarden, Engelsen en Fransen. In 1814 kreeg Rammekens weer een Nederlandse militaire functie. Na de Duitse bezetting van 1940-1944 werd er in 1952 een champignonkwekerij in gevestigd.

In 1972 werd het beheer overgedragen aan Staatsbosbeheer.

.

Adres:
Rammekensweg


Contact:
Email: k.leeftink@staatsbosbeheer.nl
Telefoonnummer: 06-10943647
Website: http://www.fortrammekens.nl
Openingstijden:
NB :   n verband met de bedankdag voor alle vrijwilligers van Staatsbosbeheer Zeeland is Fort Rammekens zaterdag 5 oktober a.s. voor het publiek gesloten. Zondag is het Fort weer geopend van 12 tot 17 uur. Tot en met de herfstvakantie – dus tot en met 20 oktober – is het oudste zeefort elke zater- en zondag open (zie verder www.fortrammekens.nl )
Prijs:
€2.00 – €3.50