Fort Ellewoutsdijk

Printen

Fort Ellewoutsdijk waakt over de brede Westerschelde. In de koele kazematten snuif je de sfeer van het verleden op. Bovenop het fort biedt het vogeluitkijkpunt een fantastisch uitzicht.

Zodra je de poort met zijn loodzware houten deuren passeert, stap je terug in de tijd. In dit negentiende-eeuwse fort komt de geschiedenis tot leven. Een aanval vanuit zee was eeuwenlang een schrikbeeld voor de Zeeuwen. Na de afscheiding van België in 1830 verrees een reeks forten langs de Westerschelde. Deze Scheldelinie moest de scheepvaart bewaken en vuursteun bieden aan vechtende schepen. De meeste forten verdwenen onder de slopershamer. Fort Ellewoutsdijk, gebouwd tussen 1835 en 1839, bleef gespaard. In de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitsers er bunkers bijgebouwd.

Natuurmonumenten
Sinds 1981 is het fort eigendom van Natuurmonumenten. Bezoekers kunnen rondstruinen door de onderaardse ruimten. Hier weerklinken nog de echo’s van tromgeroffel en soldatenlaarzen. Op de geschutsring, waar vroeger de kanonnen stonden, staat een panoramakijker opgesteld. De Westerschelde wordt druk bevaren en je kunt er ook veel vogels zien. Rond het fort broeden de boerenzwaluw en de gekraagde roodstaart.

Adres:
Fortweg 2


Contact:
Email: boswachterfemke@natuurmonumenten.nl
Telefoonnummer: 0113-644044
Website: http://www.natuurmonumenten.nl/fort-ellewoutsdijk
Openingstijden:
Openingstijden op aanvraag.    
Prijs:
n/a