Doopsgezinde kerk ‘Het Lam’ in Aardenburg

Printen

De Doopsgezinde kerk 'Het Lam' is een monumentaal gebouw, waarvan het eerste gedeelte is gebouwd in 1636 als schuilkerk achter het huidige kerkgebouw aan de Weststraat. Het was toen niet meer dan een houten schuur.

Geschiedenis
In 1615 kregen de Doopsgezinden in Aardenburg officieel toestemming van de Staten-Generaal om een eigen kerk te stichten. Dat stuitte op weerstand bij de toenmalige protestantse Aardenburgse gemeenschap, waarna er in 1636 een schuilkerk werd ingericht achter het huis ”Het Lam tot Ardenburgh” in de Weststraat.

In 1693 kwam ook het huis aan de straat bij de gemeente. In 1793 werd de schuur verbouwd en verfraaid met een gewelfd plafond en in 1885 werd het huis aan de straatkant vervangen door een neogotische gevel met torentje. Binnen is aan het einde van de gang naar de deur van de schuilkerk een gevelsteen te zien met een lam en met opschrift "De kerck het Lam ". Sinds 1872 bevindt zich een orgel in de kerk. Het huidige is een electrisch-mechanisch pijporgel met twee manualen en een pedaal, gebouwd in 1974.

Bezoek de kerk
Je kunt de kerk bezoeken op de eerste donderdag van iedere maand van 13.30-16.30 uur en op Open Monumentendag. Voor groepen zijn speciale rondleidingen mogelijk. Meer info bij VVV Hulst.

Adres:
Weststraat 37


Contact:
Email:
Telefoonnummer: 0117-492907
Website: http://www.dgaardenburg.doopsgezind.nl/
Openingstijden:
Elke eerste donderdag van iedere maand van 13.30-16.30 uur en op Open Monumentendag. 
Prijs:
n/a