Den Roosentuyll

Printen

De gevelsteen van deze hofstede geeft aan dat de verbouwing van de schuur dateert van 1853, maar het woonhuis is van eerdere datum. Deze hofstede gelegen in de Oud Kempenshofstedepolder, is in het bezit geweest van Jhr. Hieronymus van Tuyll van Serooskerke, Ambachtsheer van Stavenisse (1615-1669). Hij is in de 17e eeuw op een kaart genoemd als ‘Jonkheer van Serooskerke hofstee’. Bij de verkoop van het ambachtsheerlijk bezit in 1753, wordt de hofstede niet vermeld. Ze zal reeds eerder in particuliere handen zijn gekomen. Een opname van na de ramp van 1953 geeft aan dat hier al een nieuwe gevel in de schuur staat, dit was een gepotdekselde zwarte houten gevel.

Vanaf 1803 wordt Cornelis Jeremias Dorst als bewoner genoemd.

In 1832 is eigenaar Jacobus ten Haaf, gehuwd met Cornelia Lukaart.  Hun dochter Geertrui is in 1844 gehuwd met Cornelis Droogendijk. Daarna is de boerderij vele jaren beboerd en in het bezit van het geslacht Droogendijk. Zoon Jacobus, eerst gehuwd met Johanna Cornelia Noom, en later met Maria Crucq, was de volgende eigenaar. Hun zoon en dochter Johan Karel en Jacomina Geertruida Maria bleven beiden ongehuwd. Zij zijn tot hun overlijden op deze boerderij gebleven. Een zoon van hun broer Jacobus Cornelis, ook Jacobus genaamd volgde hen op. Hij is in 1952 gehuwd met Anthonette van Nispen. Zij zijn de laatste van de familie Droogendijk die hier geboerd hebben.

In 2002 is de hoeve gekocht door de familie Buijs-Bakx uit Bergen op Zoom. Zij hebben hem de naam van hofstee ‘Den Roosentuyll’ gegeven.

Adres:
Buurtweg 239


Contact:
Email: n/a
Telefoonnummer: n/a
Website: n/a
Openingstijden:
n/a
Prijs:
n/a