Bunkermuseum Zoutelande

Printen

Het Bunkermuseum Zoutelande vertelt het verhaal van de Duitse kustverdediging in Zeeland tijdens de Tweede Wereldoorlog (Atlantikwall). Daarnaast is er veel aandacht voor de geallieerde landingen tijdens de Slag om de Schelde in november 1944.

Het Bunkermuseum Zoutelande is gevestigd in twee bunkers die tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdeel waren van Stützpunkt Lohengrin. Het museum werd officieel geopend op 21 juni 2002. In een van de bunkers kunnen de bezoekers zien en voelen hoe Duitse soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog leefden en werkten, in de andere bunker wordt informatie gegeven over de bevrijding van Walcheren.

Bunker 1 is een manschappenbunker van het type 502 voor 20 man. Deze bunker is een gestandaardiseerd ontwerp met als officiële benaming Regelbau 502 Doppelgruppenunterstand (standaardbunker 502 met een dubbele capaciteit). De wanden en het dak zijn gemaakt van twee meter dik gewapend beton, waardoor de bunker bomvrij is.

Bunker 2 is een artilleriewaarnemingspost van het type 143 met een gepantserde koepel voor een periscoop (Artillerie-Beobachtungsstand mit kleinem Artilleriebeobachtungsturm). De bunker heeft een 20 ton zware pantserstalen waarnemingskoepel, die in het dak geïntegreerd is. Met deze periscoop kon het omliggende gebied geobserveerd worden. Bij een geallieerde invasie konden de coördinaten van de vijandelijke troepen berekend worden in de rekenruimte en per radio of telefoon worden doorgegeven aan de batterijen in het achterland.

Een belangrijk onderdeel van de Atlantikwall was de artillerie, waarmee een eventuele geallieerde landingsvloot op zee en op het strand uitgeschakeld kon worden. De doelen op zee werden beschoten door kustbatterijen die in de duinen waren opgesteld. Voertuigen die daadwerkelijk op de kust zouden landen, konden door batterijen veldgeschut onder vuur genomen worden. Deze batterijen stonden achter de duinen op het platteland, onder meer bij Westkapelle, Zoutelande, Koudekerke, Buttinge en Vlissingen.

Omdat deze batterijen geen direct zicht op het strand hadden, werden in de duinen en op de dijken waarnemingsposten ingericht. Ook in Zoutelande waren twee van deze observatiebunkers ingericht op de hoge duinen ten zuiden van het dorp. Hier had men niet alleen een uitstekend panoramisch uitzicht over de monding van de Westerschelde en de stranden, maar ook over het gehele eiland Walcheren.
Zoutelande werd verdedigd door twee steunpunten die genoemd waren naar de opera’s Meistersinger en Lohengrin van de componist Richard Wagner. Deze steunpunten omvatten meer dan 100 bunkers.

Adres:
Duinweg 38


Contact:
Email: info@bunkerbehoud.com
Telefoonnummer:
Website: http://www.bunkerbehoud.com
Openingstijden:
n/a
Prijs:
€0.00 – €0.00

Prijs toelichting:
Gratis toegang