Slikken van Flakkee

De Slikken van Flakkee liggen tussen Goedereede en Herkingen (achter Melissant). Aan de westzijde wordt het gebied begrensd door het Grevelingenmeer. Het totale gebied bestaat uit ca. 1500 ha. drooggevallen grond, en uit 1250 ha. water dat ondieper is dan 2,5 meter. De oeverlengte bedraagt ca. 20 km. De breedte van het gebied varieert tussen de 500 en 2500 meter.

Gedurende het gehele jaar grazen er op de Slikken van Flakkee Heckrunderen en Fjordenpaarden. De kudde bestaat uit ongeveer 50 merries van verschillende leeftijden en ongeveer 30 veulens. Fjordenpaarden zijn vriendelijke, rustige dieren, die weinig verzorging nodig hebben en zich uitstekend kunnen redden in dit gebied.
De heckrundstieren zijn, net zoals het oorspronkelijke oerrund, groot en zwart, met een lichte streep over de rug en een witte ring in de neus. De horens maken hen tot imposante verschijningen. Er grazen ongeveer 150 Heckrunderen op de zuidelijke Slikken van Flakkee.

In de zomermaanden zijn er diverse excursies onder leiding van een ervaren natuurgids. Deze worden gehouden met een speciale excursiewagen. Reserveringen en informatie zijn verkrijgbaar bij VVV Goeree-Overflakkee, Bosweg 2 in Ouddorp, telefoonnummer 0187-681789.

 

Algemene informatie:

-Grasland
-Meer
-Slik/Plaat
-Weide
FIKS nummer -71

Voorzieningen
Voorzieningen algemeen
-Viswater
-Vogelkijkhut
-Zwemwater

Capaciteit
Oppervlakte (in ha.)
1500


Erkenningen
-VVV
Beheersorganisatie
Staatsbosbeheer
Talen
-Nederlands
Soort natuur
-Grasland
-Meer
-Slik/Plaat
-Weide

Voorwaarden
Bijzondere bepalingen
-Honden (aangelijnd) toegestaan
-Huisdieren toegestaan
-Openbaar toegankelijk
-Excursies in het gebied