Schouwen-Duiveland vakantie-eiland

Schouwen-Duiveland is vooral dankzij het water een vakantie-eiland. Met al het water om ons heen, kunnen we niet anders dan er nauw mee verbonden zijn. Het water heeft ons eiland en onze samenleving gevormd. Water zit in onze genen. Onze relatie met het water is daarom bijzonder, soms als vijand maar veel vaker als bondgenoot. Schouwen-Duiveland is in oppervlakte de grootste gemeente van Zeeland. Bijzonder en kenmerkend is, dat van de 48.894 hectare grondgebied meer dan de helft (25.791 hectare) in het water ligt. Niet zo verwonderlijk dus dat onze economie sterk watergerelateerd is.

Smaakmaker in de watersport
Strand, zee en kustlijn nodigen uit tot energieke activiteiten en bieden een zee van recreatie- en watersportmogelijkheden. We verzilveren de mogelijkheden die dit biedt om ons toeristisch aanbod te verbreden, te onderscheiden en te verduurzamen. De zuidkust van Schouwen-Duiveland grenst aan het Nationaal Park Oosterschelde, een oase voor duikers en zeilers. Aan de westkust, de kop van Schouwen, ligt 21 kilometer prachtig strand met volop ruimte voor watersporten zoals kitesurfen of om met de hele familie heerlijk te genieten van de zon. Ten noorden van Schouwen-Duiveland hebben we het Grevelingenmeer waar surfers en andere watersporters hun hart kunnen ophalen.

Een aantal prachtige jachthavens bieden een mooie uitvalbasis voor zeil- en vaartochtjes over het grootste zoutwatermeer van West-Europa.

 
zeehonden

Zeehonden

De Grevelingen heeft een vaste zeehondenpopulatie. Ze zijn vanuit de Noordzee binnengekomen door de doorlaat die onder de Brouwersdam doorloopt. Je kunt hier zowel de gewone als de grijze zeehond zien. De gewone zeehond heeft een bolle kop en de grijze zeehond een kegelvormige. De gewone zeehonden in de Grevelingen liggen graag op de stenen bij de oevers van de eilanden terwijl je de grijze zeehonden eerder vissend aantreft in de buurt van een sluis.

zeehondjes

Wilde dieren

Met Staatsbosbeheer kun je samen op zoek gaan naar zeehonden. Daarna ga je met de boswachter op safari in een stoere excursiewagen. In het savanneachtige landschap ga je op zoek naar de reeën die hier leven. Ook kun je oerossen en wilde paarden tegenkomen. Lijkt het jou leuk om deze excursie te doen? Zoek dan op de site van Staatsbosbeheer onder de regio Grevelingen.

flamingo

Roze zuurstokken

Het Grevelingenmeer is het grootste zoutwatermeer van West-Europa. Het herbergt dan ook vele gasten. Zoals de flamingo. De ‘roze zuurstokken’ overwinteren hier omdat het zoute water niet bevriest en er genoeg voedsel te vinden is. Tijdens de Grevelingenweek kun je op ‘roze zondag’ met de boswachter flamingo’s gaan spotten.

meer grevelingen

Meer Grevelingen

Meer Grevelingen verbindt de Grevelingen en de eilanden Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland met elkaar en vormt een inspiratietool voor gasten om de Grevelingen en alles daaromheen te ontdekken en te beleven. Op dit platform vind je ook een mobiele routeplanner waarmee je heel eenvoudig zelf een fiets- of wandelroute kan samenstellen