Watertoren Axel

Printen

De 60,6 meter hoge met baksteen beklede watertoren uit 1936, officieel geopend in januari 1937, ontworpen door architect C. van Eck is bewaard in oorspronkelijke staat. Het is één van de hogere watertorens in Nederland. 

Ben je sportief? Grijp dan je kans en betreed de 264 treden naar de top waar je een schitterend uitzicht heeft over Zeeuws-Vlaanderen.

De watertoren is op de begane grond ingericht als tentoonstellingsruimte. Hier worden in het bijzonder tentoonstellingen georganiseerd waarin de natuur centraal staat, hoewel er ook ruimte is voor kunstexposities en dergelijke. Ook is er een heemkundige tuin met waterelementen rondom de toren aangelegd. De toren dient ook als vertrekpunt voor natuurexcursies in de omgeving, zoals in het Axelse bos, in het bos op de Axelse Vlakte en in het kunstbos. De watertoren kent dezelfde openingstijden als de beide Axelse musea.

Vanaf de begane grond krijg je een uitstekende indruk van de kathedrale hoogte en de twaalf indrukwekkende betonnen kolommen die het skelet van de toren vormen. Een niveau hoger is een vaste expositie ingericht over de toren zelf.

De toren kan beklommen worden via een inpandige trap. Boven de eerste lekvloer op 28 meter hoogte, bevindt zich een waterreservoir van 300 m³ dat via een loopbrug bezichtigd kan worden. Vanaf de tweede lekvloer op ongeveer 50 meter hoogte heeft men een schitterend uitzicht op de Axelse kreken en het omringende landschap en recreatiegebied. Op deze hoogte krijgt men ook een indruk van de omvang van de beide bovenste reservoirs die samen een inhoud hebben van 1.000 m³. Tevens is er een reinwaterkelder van 250 m³ Het geheel wordt hier overkoepeld door een 10 meter hoge betonnen schaal die aan de buitenkant bekleed is met koper. Het geoxideerde koper is de oorzaak van de groenkleurige top van de toren.

De watertoren is enige jaren geleden aangekocht door de gemeente Axel als industrieel monument.

Het beheer is door de nieuwe gemeente Terneuzen opgedragen aan een gemeentelijke bestuurscommissie.De openstelling wordt verzorgd door een enthousiaste groep vrijwilligers.

  • Locatie :  Kinderdijk 2, bij het natuur- en wandelgebied Smitsschorre.
  • Openingstijden : laatste woensdag april tot eind september van woe. t/m vrij. 13.30 – 17.00 uur en op zat. van 13.00 – 16.30 uur. In oktober alleen op zaterdag geopend. Laatste openingsdag van het seizoen 29 oktober: Nacht van de nacht.
  • Toegang gratis.
  • Nadere informatie: Tijdens openingsuren van de watertoren : 0115-566745 (vanuit België 0031-115566745).
  • Buiten openingsuren, arrangementen en groepsbezoek: 0115-562885 (vanuit België 0031-115562885).
Adres:
Kinderdijk 2


Contact:
Email:
Telefoonnummer:
Website: http://www.hetwarenhuis.nl
Openingstijden:
n/a
Prijs:
n/a