Neeltje Jans

Printen

Neeltje Jans, een eiland tussen de Oosterschelde en de Noordzee, was vroeger een zandplaat. Tijdens de bouw van de Oosterscheldekering deed het dienst als werkeiland. Daarna lag Neeltje Jans er verlaten bij. Nu was de natuur aan zet. Wind en water maakten er een gevarieerd en dynamisch natuurgebied van.

Je vindt er jonge zeeduintjes, vochtige valleien, een duinmeer en een rij hoge kamduinen. Aan de Oosterscheldekant ligt een slikkengebied met een vogeleiland. Aan de Noordzeezijde ligt een slufter: een zandvlakte achter de duinen waar regelmatig zeewater binnenstroomt.

Er broeden grote aantallen meeuwen en andere kustvogels. Onder hen regelmatig zeldzaamheden als dwergstern en bontbekplevier. Neeltje Jans ligt op enkele belangrijke vogeltrekroutes. In de herfst komen ook vogels als roodborst , goudhaantje, kramsvogels en koperwieken langs. En in het voor- en najaar komen grote groepen rosse grutto’s, kanoeten en zilverplevieren even bijtanken in de Oosterschelde op hun verre reis tussen West-Afrika en het hoge noorden. De plantengroei is er divers, van zeekraal in de slufter, tot jacobskruiskruid, duindoorn en hier en daar het fraaie duizendguldenkruid. Konijnen, en soms in de verte een zeehond of bruinvis, zijn de opvallendste zoogdieren die je er kunt zien.

Neeltje Jans is vrij toegankelijk op wegen en paden. De hond is welkom, mits aangelijnd. Tevens zijn er enkele losloopgebieden aangewezen. Deze staan duidelijk aangegeven in het veld. Er is wandelroute door het duinlandschap van ca 8 km en een pad voor mensen met een beperking van ca. 1 km. Aan de Oosterscheldezijde is een vogelobservatiehut met uitzicht op het vogeleiland; in het duingebied kun je vanachter een scherm naar vogels in het duinmeertje kijken. Nationaal Park Oosterschelde heeft een bezoekerscentrum op Neeltje Jans: een expositie in het Topshuis, een doe-pad over het eiland en een getijdentafel en getijdenpoelen waar je de onderwaternatuur kunt ontdekken.

Adres:
Faelweg 5


Contact:
Email: info@neeltjejans.nl
Telefoonnummer: 0111-655655
Website: https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/neeltje-jans
Openingstijden:
n/a
Prijs:
n/a