Nationaal Park Oosterschelde

Printen

Nationaal Park Oosterschelde is een uniek en dynamisch natuurgebied. Dankzij de afwisseling van eb en vloed en de aanwezigheid van zout en zoet water leven hier duizenden soorten vogels, planten en dieren. Nationale Parken, waar ook ter wereld, zijn de mooiste en waardevolste natuurgebieden. Het zijn de visitekaartjes van de Nederlandse natuur. De Oosterschelde is het grootste en natste Nationaal Park van Nederland. Oorspronkelijk een riviermonding, die door de aanleg van de Deltawerken een andere dynamiek heeft gekregen. Het gebied is continu in beweging en een groot deel valt bij laag water droog.

De Oosterschelde een thuis, een overwinterplaats, een kraamkamer en een wegrestaurant tegelijk. Van veel vissoorten, zoals geep, ansjovis en puitaal, worden de jongen hier geboren. Inktvissen komen speciaal van de Engelse zuidkust om in de Oosterschelde te paren. Sommige vogelsoorten, zoals de tureluur komen naar het Oosterscheldegebied om er te broeden. Andere verblijven er een korte periode tijdens de trektocht naar het zuiden om daar te overwinteren of naar het noorden om er te broeden.

Zeehonden en bruinvissen
Ook zeehonden en bruinvissen hebben hun plekje helemaal gevonden in de Oosterschelde. Met een beetje geluk zie je de zeehonden bij laag water zonnen op de Roggenplaat, voor de kust van Schouwen. De bruinvissen laten regelmatig hun karakteristieke rugvin zien langs de kust van de Oosterschelde.

Rondom dit fantastische natuurgebied worden tal van natuurgerichte belevingsactiviteiten georganiseerd. Strandjutten met de kinderen onder leiding van een gids, een laarzentocht maken over de slikken, kajakken, snorkelen met een marien bioloog, fietsen en vogelen langs de zuidkust van Schouwen, of een heuse natuurvaartocht. Geen dag is hetzelfde. De Oosterschelde moet je beleven! 

Kijk voor meer informatie en een activiteitenoverzicht op www.np-oosterschelde.nl. Voor een korte impressie van het park, kijk je deze aflevering van Natuurlijk! op Omroep Zeeland. Of bekijk deze video.

Toegankelijkheid
Bij Nationaal Park Oosterschelde is geen hek en geen hoofdingang. Er zijn geen openingstijden, je kunt er altijd in. Je hoeft geen entree te betalen. De Oosterschelde kan je altijd ontdekken en beleven. 

Bekijk hier een impressie van Nationaal Park Oosterschelde.


Adres:Contact:
Email: info@np-oosterschelde.nl
Telefoonnummer:
Website: http://www.np-oosterschelde.nl
Openingstijden:
n/a
Prijs:
n/a