Lutherse kerk

Printen

De Lutherse Kerk is een eenvoudige bakstenen zaalkerk.

De kerk aan de Zuidsingel 70 is een ontwerp van Jan de Munck (1687 - 1768), stadbouwmeester van Middelburg, en verving de oudere kerk aan de Suikerpoort die te klein werd. In 1740 werd met de bouw begonnen. Naast de kerk bouwde men een pastorie en een wezenschool. Op 20 mei 1742 werd de nieuwe Lutherse Kerk plechtig ingewijd.

In de kerk bevindt zich een orgel dat ook al in de eerste kerk aan de Suikerpoort heeft gestaan. In dit kerkje werd in 1707 het orgel geplaatst dat nu het hoofdwerk vormt van het orgel in de Lutherse kerk aan de Zuidsingel. Johannes Duyschot en zijn zoon Andries waren bereid de bouw van het orgel op zich te nemen.
Na verplaatsing van het orgel naar de nieuwe kerk aan de Zuidsingel werd het door stadsarchitect Jan de Muynck aan de nieuwe omgeving aangepast. Het grote beeld van koning David dateert uit die tijd. Beeldhouwer Gerard de Grendel heeft dit vervaardigd, evenals het lofwerk en de fraaie consoles onder de torens van het rugpositief.

Boven de deur ziet men de zwaan, het Luthersymbool. Het eenvoudige stucwerk, de preekstoel en doophek in het interieur uit de bouwtijd vallen op.
De Munck heeft kans gezien het Duyschot-orgel van 1706 met een nieuwe preekstoel en liturgisch centrum tot een fraai geheel te combineren.
In 1754 werd het orgel door Johann Müller belangrijk uitgebreid.

Het orgel werd ondermeer in 1964 en 1994-1995 gerestaureerd.

Adres:
Zuidsingel 70


Contact:
Email:
Telefoonnummer:
Website: http://www.middelburgsekerken.nl/luthers
Openingstijden:
n/a
Prijs:
n/a