H. Gerulphus – Rooms Katholieke Kerk

Printen

Oorspronkelijk was (Sir) Pauluspolder de enige plaats met een kerk in de gemeente Stoppeldijk. In 1861 werd een nieuwe kerk te Rapenburg gebouwd en de kerk met toren in de Ser Pauluspolder werd in 1862 afgebroken, tot groot ongenoegen van de bewoners. In Rapenburg stond ook al het gemeentehuis van de gemeente Stoppeldijk. Dat dorpje is later hernoemd in Stoppeldijk en vormt sinds 1970 een deel van Vogelwaarde.

De kerk van Ser Pauluspolder was toegewijd aan H. Gerulphus, geboren in de 8ste eeuw te Merendree bij Gent. Volgens de legende werd hij, na het H. Vormsel te Gent ontvangen te hebben, door zijn peter te Drongen vermoord.
De heilige martelaar Gerulphus wordt aangeroepen tegen koorts en jaarlijks wordt zijn feest op 21 september in de parochiekerk van Stoppeldijk gevierd.

In 1860 werd de kerk en de toren verplaatst naar het tot dan toe als “gehucht” bekende Rapenburg, waar een nieuwe kerk werd gesticht.

De kerk was nog maar net in gebruik toen deze door een brand verwoest werd, alleen het muurwerk is blijven staan. Eind 1870 is de kerk weer in gebruik genomen.

Adres:
Rapenburg 49


Contact:
Email: n/a
Telefoonnummer: n/a
Website: n/a
Openingstijden:
n/a
Prijs:
n/a
Spielen Sie in den renommiertesten MGA-lizenzierten Online-Casinos!