Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Zuid-Holland

De delta die gevormd is door de rivieren Rijn en Maas heeft van Rotterdam aan de Nieuwe Maas de grootste en belangrijkste havenstad van Europa gemaakt. Door zware bombardementen in de tweede wereldoorlog is de indrukwekkende wederopbouw een staaltje van bijzondere architectuur. Waar de Nieuwe Maas, die overgaat in Nieuwe Waterweg in zee uitmondt is vanaf de jaren ‘60 een enorme zandvlakte opgespoten waar overslag havens zijn gebouwd om de grote schepen de 40 km naar Rotterdam besparen.

Op de Maasvlakte is naast havengebied een enorm breed strand ontstaan dat zuidelijk bijna aansluit op het strand van de badplaats Oostvoorne op het eiland Voorne Putten. De historische vesting gemeenten Brielle en Hellevoetsluis zijn een bezoek zeker waard. Aan de overkant van het Haringvliet ligt Goeree Overflakkee, vaak benoemd als een deel van Zeeland, maar daar zijn de bewoners niet van gediend. Snel zal beperkte aardrijkskundige kennis door hen worden rechtgezet.

Wat meer stroomopwaarts van Rotterdam stroomt de Lek bij Kinderdijk samen met de Noord naar Dordrecht en verder via de Oude Maas naar zee. Met een afsplitsing bij Rhoon meandert het Spui langs Oud-en Nieuw Beijerland naar het Haringvliet. Op alle voormalige eilanden is een bezoek aan de stadjes, de natuurgebieden en de waterkanten de moeite waard.

Blok1- Duinhuisjes

Rockanje

Openluchtmuseum de duinhuisjes

Honderd jaar geleden bestond de bevolking die in de duinen van Voorne woonde voornamelijk uit tuinders die op de zandgronden groente verbouwden. In het openluchtmuseum, naast het Bezoekerscentrum Tenellaplas, zijn de duinhuisjes te zien waar de boeren woonden. In de loop van de tijd zijn er naast de landgoederen van de herenboeren nieuwe landhuizen gebouwd door de welgestelden uit Zuid-Holland.

Tip1- Futureland

Maasvlakte

Futureland

In FutureLand ervaar je de ontwikkeling van het nieuwste havengebied van Rotterdam met eigen ogen. Kijk uit over de slimste terminals van Europa vanaf het Panoramadek. Maak een rondrit of vaartocht door Maasvlakte 2. Ervaar hoe het is om kraanmachinist te zijn in de game Drop the Box. Of neem een kijkje voorbij de poorten van havenbedrijven in de 360PortExplorer. Het kan allemaal in FutureLand! 

Blok2- Brielle-Vestingstad

Brielle

Brielle

Brielle is een historische vestingstad direct gelegen aan het Brielse Meer. De stad telt meer dan 400 monumenten en is bekend uit de geschiedenisboekjes, want ‘op 1 April (1572) verloor Alva zijn Bri(e)l’. Er kan echter ook geshopt worden! Brielle is rijk aan unieke, gespecialiseerde winkeltjes, waar je als klant nog persoonlijk wordt opgevangen en er echt aandacht voor je is.

tip 2- brielsche aap

Brielle

De Brielsche Aap

Vlak voor de toegangspoort tot de oude vestingstad Brielle ligt, verscholen achter een oude verdedigingswal en hoge bomen, het eiland Waterravelijn. Jarenlang is dit bijzondere eiland niet toegankelijk geweest voor publiek maar het eiland huisvest nu een buitenspeeltuin, picknickbanken en restaurant De Brielsche Aap, waar je kunt genieten van goed eten & drinken, openluchttheater en kunst

Blok3- hellevoetsluis

Hellevoetsluis

Hellevoetsluis

Aan het Haringvliet ligt het pittoreske stadje Hellevoetsluis. Maak kennis met de rijke maritieme historie van de belangrijkste oorlogs- en marine haven van de 17 eeuw. Grote zeehelden als Maarten Tromp en Michiel de Ruijter hadden in Hellevoetsluis hun thuishaven. Aan die tijd herinneren nog gebouwen als het Tromphuis, de Affuitenloods en het Kruithuis.

Tip 3- vuurtoren- fotograaf Chantal Riemsdijk

Foto: Chantal Riemsdijk

Foto: NBTC

Foto: Ossip van Duivenbode

Hellevoetsluis

Vuurtoren Hellevoetsluis

De vuurtoren in de vesting van Hellevoetsluis is de oudste nog originele en werkende ronde vuurtoren van Nederland. De vuurtoren dateert uit 1822 en is karakteristiek voor de vesting van Hellevoetsluis en haar geschiedenis. 

De vuurtoren is op de laatste zondag van de zomermaanden (april – september) tussen 12.00 en 16.00 uur geopend voor bezichtiging.

blok 4- lichtschip 12

Hellevoetsluis

Lichtschip 12 Noord Hinder

Het lichtschip 12 Noord Hinder is in 1963 gebouwd en diende als herkenningspunt op verschillende plekken op de Noordzee. Door de komst van de moderne navigatie werd het schip overbodig en vervangen door een lichtboei. Het lichtschip is nu als museumschip afgemeerd aan de koningskade in Hellevoetsluis. Klim in de lichttoren en kijk in het kombuis of de uitkijk.

tip4 - escaperoom

Hellevoetsluis

Escaperoom The Cube in Hellevoetsluis is spannend, uniek en leuk voor iedereen. Ontrafel puzzels, open sloten en wees vooral creatief. De locatie geeft keuze uit meerdere kamers en hebben de keuze om een VR room te betreden. Het spel is te spelen vanaf 8 jaar en biedt een leuke en spannende dag voor groepen vanaf 2 personen. Een dagje uit waar je nog lang over zult napraten!

blok 5- schiedam- fotograaf NBTC

Schiedam

Dutch Distillers District

Van generatie op generatie is Schiedam dé broedplaats voor distilleerderijen van jenever en gin. In het Dutch Distillers District in het centrum van Schiedam kun je de traditie van het jenever stoken proeven, ruiken en ervaren. In de historische binnenstad herinneren veel gebouwen en de 7 hoogste molens nog aan de rijke jenever geschiedenis. Vraag naar een Schiedamse gin in één van de cafés of restaurants.

tip5- thermen

Schiedam

Thermen Holiday Schiedam is de plek om even lekker tot rust te komen. Deze oase van rust midden in de randstad biedt alles voor een heerlijk dagje wellness. Door de ruime keuze aan sauna’s, de prachtige tuin, de professionele behandelingen en het vriendelijke personeel is dit een 
gegarandeerd dagje genieten. Sluit de dag af met een hapje en drankje in het restaurant.

Blok6- rotterdam - fotograaf ossip van duivenbode

Rotterdam

Rotterdam

Ga eens shoppen op de Meent of in de Pannekoekstraat, maak een culinaire ontdekkingsreis in De Markthal en pak een terrasje in de Witte de Withstraat. Varen door de haven, attracties bezoeken, architectuur bewonderen, kunstkijken, shoppen, lekker eten en uitgaan, Rotterdam biedt meer dan je op een dag aankunt! Op de RotterdamTourist app kun je op thema je bezoek plannen, met een offline kaart, inclusief OV planner.

Waterbus op de Nieuwe Maas bij de splitsing Nieuwe Maas - Hollandse IJssel met de Brienenoordbrug in de achtergrond

Foto: Beeldbank Dordrecht

Foto: worcflow

Rotterdam

Je kunt verschillende locaties in Rotterdam enomgeving bezoeken met een snelle verbinding over het water met de Waterbus.

Haltes: Heijplaat, St.Jobshaven, Katendrecht, Erasmusbrug,
Piekstraat en Plantagelaan.

Je kunt aan boord gratis je fiets meenemen voor een bezoek
aan Kinderdijk, Dordrecht of de Hollandse Biesbosch. 

De oude molens van UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk houden al eeuwen de wacht tegen het water. Kom langs en beleef een spannend, leerzaam en inspirerend dagje uit, want in Kinderdijk wacht een uniek avontuur vol draaiende wieken, het gekraak van houten machines en echte molenaars die je leren hoe je met de wind het land uit het water redt!
 foto: ARIE KIEVIT

Kinderdijk

In de 18e eeuw werden in Kinderdijk 19 molens gebouwd om de polders in de Alblasserwaard droog te houden. Hun functie is overgenomen door moderne gemalen, de molens staan op de Unesco Erfgoedlijst en zijn een bezoekje meer dan waard. De toegang tot de dijken langs de molens is gratis. Er zijn bij Kinderdijk en Alblasserdam verschillende ingangen.

tip 7- le barrage

Alblasserdam

Huur een sloep bij Le Barrage in Alblasserdam. Zij beschikken over meerdere sloepen voor diverse culinaire vaartochten. Je kunt alleen boeken met bestelling van een picknickmand die je zelf kunt samenstellen. Zo kun je met een gezelschap de pittoreske dorpjes Oud-Alblas, Bleskensgraaf en de molens van Kinderdijk vanaf het water ontdekken. 

Beeld Imago campagne Dordrecht

Foto: Beeldbank Dordrecht

Foto: Beeldbank Dordrecht

Foto: Beeldbank Dordrecht

Foto: Beeldbank Dordrecht

Foto: worcflow

Dordrecht

Dordrecht kun je het best te voet ontdekken. Volg bijvoorbeeld het ‘Rondje Dordt’, een bewegwijzerde wandeling langs de binnenstadshavens, monumenten, belangrijke historische plekjes en aantrekkelijke winkelstraten. Door de oude havens varen kan in een fluisterboot die langs in het water gebouwde huizen en onder duistere bruggen door gaat. Vanaf een terras aan het Groothoofd heb je prachtig uitzicht over het kruispunt van de rivieren.

Huis-van-Gijn-Dordrecht-cultuur-museum

 Dordrecht

Simon van Gijn, bankier, jurist en verzamelaar woonde aan De Nieuwe Haven 30 van 1864 tot zijn dood in 1922. Door middel van een audiotour wordt je door het huis geleid en krijg je een kijkje in het dagelijkse leven van welgestelden een eeuw geleden.Maak kennis met de bewoners,de dienstmeid en de huishoudster, wat zij aten en hoe zij zich kleedden.

blok 9- tien gemeten

Zuid-Beijerland

Tien gemeten

Het eiland Tiengemeten is een uniek stukje wildernis in Nederland. Het kleinste bewoonde eiland van Nederland waar je nog echt de ruimte hebt. Het autovrije eiland is ideaal voor natuurliefhebbers, op het eiland vind je een oase aan leven met onder andere schotse hooglanders, bevers, duizenden vogels en de zeearend. Het eiland is bereikbaar vanaf Nieuwendijk met het pontje, het begin van een echt vakantiegevoel!

Foto: Beeldbank Dordrecht