Schouwen-Duiveland

Schouwen-Duiveland en de mensen die er wonen zijn gevormd door het water. Op dit eiland weten de nuchtere en realistische mensen om te gaan met tegenslag en te denken in kansen. Het eilandleven maakt inwoners en ondernemers sterk. Ze zijn zelfredzaam én een tikkeltje eigenzinnig. De mensen van Schouwen-Duiveland zijn met elkaar begaan. Ze verwelkomen bezoekers met een gastvrije lach en zowel kunstenaars als ondernemers zijn creatief en gedreven.

Het water is voor de mensen van Schouwen-Duiveland vanzelfsprekend. Het was en is zowel vriend als vijand. Het water heeft verbonden, gescheiden en weer verbonden; er is nog steeds een Schouwen en een Duiveland. Veel mensen hebben voor Schouwen-Duiveland gekozen om van het water en het eilandleven te genieten. De invloed van het water is nog steeds terug te zien in het prachtige landschap van Schouwen-Duiveland. Een eiland waar het zeeklimaat zorgt voor de meeste zonuren en een van de schoonste luchten van Nederland.

stranden van Schouwen-Duiveland

Schouwen-Duiveland

Stranden van Schouwen-Duiveland

Schouwen-Duiveland staat alom bekend om haar prachtige stranden. Niet voor niets, want het eiland heeft ruim 21 kilometer aan stranden. Of je nou een liefhebber bent van rust of ruimte of liever voor een sportief strandbezoek gaat; onze stranden bieden voor ieder wat wils!

strand app

Schouwen-Duiveland

Strand-App

Bezoekt je één van onze mooie stranden? Kijk dan eerst op onze handige strand-app. Hier vind je belangrijke en handige informatie over alle stranden op Schouwen-Duiveland. Zo lees je meer over de veiligheid op onze stranden en waar je handig kunt parkeren of informatie over werkzaamheden aan het strand. Je kunt de strand-app downloaden in de Google Play en App-store, zoek op: ‘Strand Schouwen-Duiveland’.

Verklikkerplaat

Renesse

Pas op bij de Verklikkerplaat!

Voor de kust tussen Nieuw-Haamstede en Renesse ligt de Verklikkerplaat, een prachtige maar ook gevaarlijke zandplaat. Deze zandplaat kan bij laagwater betreden worden, maar is bij hoogwater en een sterke stroming onmogelijk om vanaf te komen. De kans op verdrinking is groot. Ook voor diegenen die je te hulp moeten komen. Kies voor je eigen veiligheid en volg op het strand de palen met de instructies.

Duurzaam eiland

Schouwen-Duiveland

Duurzame toeristische bestemming

Green Destinations is een internationale organisatie die duurzaam toerisme stimuleert. Jaarlijks roept een jury de meest duurzame toeristische bestemmingen ter wereld uit. In 2020 heeft Schouwen-Duiveland samen met Goeree-Overflakkee en Westvoorne de ITB Earth Award 2020 gewonnen. Deze prijs was een erkenning voor het tonen van initiatief op het gebied van duurzaamheid, de strijd tegen klimaatverandering en aantasting van de natuur. Eerder ontvingen deze gemeenten ook internationale erkenning als meest duurzame natuurbestemming en beste duurzame kustbestemming.

blauwe vlag

Schouwen-Duiveland

Schone Stranden en Jachthavens

De Blauwe Vlag is een jaarlijkse internationale onderscheiding voor veilige en schone stranden en jachthavens. In 2020 zijn 10 stranden en jachthavens op Schouwen Duiveland met de blauwe vlag bekroond. Dit zijn de stranden Jan van Renesseweg en Wilhelminahoeve in Renesse, van Westenschouwen, het strand bij Scharendijke (Brouwersdam) en bij Burgh-Haamstede. Ook de gemeentelijke jachthavens in Zierikzee en Brouwershaven en de particuliere jachthavens Den Osse, Scharendijke en Bruinisse ontvingen deze belangrijke onderscheiding.

voormalige veerhaven zijpe

Zijpe

Voormalige veerhaven Zijpe

Het veer Zijpe-Anna Jacobapolder werd vaak genoemd op de radio als het was gestremd. In 1988 ging het uit de vaart. Sinds die tijd vaart in de zomermaanden een veerpont. Zijpe ligt bij Bruinisse en maakt onderdeel uit van de vaarroute tussen Antwerpen en Rotterdam en hoort bij het mooie Nationaal Park Oosterschelde. Bovendien is het een buurtschap met een haven met aan de overkant Sint Philipsland.

fietsen op Schouwen-Duiveland kopie

Schouwen-Duiveland

Fietsen op Schouwen-Duiveland

Zeeland en Schouwen-Duiveland zijn bij uitstek de plekken om op de fiets te ontdekken. Niet voor niets is Zeeland een 5 sterren fietsprovincie. Naast de uitstekende voorzieningen voor fietsers zijn er tal van prachtige locaties waar je optimaal van onze mooie natuur kunt genieten. De fietsroutes van Schouwen-Duiveland zijn onderdeel van het Fietsnetwerk Zeeland (FIKS).

SONY DSC

Schouwen-Duiveland

Best of Nature fietsroute

In 2019 won Schouwen-Duiveland, samen met de gemeenten Veere, Westvoorne en Goeree-Overflakkee de Green Destinations prijs voor Best of Nature. Om je de kans te geven onze prachtige natuur optimaal te beleven, is er een Best of Nature fietsroute gemaakt. Deze route van meer dan 100 kilometer, loopt van Westvoorne via Goeree Overflakkee over Schouwen-Duiveland naar Veere. Je komt langs alle unieke plekken!

Wandelen op Schouwen-Duiveland

Schouwen-Duiveland

Wandelen op Schouwen-Duiveland

Ook als je graag wandelt, is Schouwen-Duiveland de juiste plek. Van wandelen langs de vloedlijn op één van de uitgestrekte stranden, door het monumentale Zierikzee of genieten van het grootste bos van Zeeland bij Westerschouwen; de wandelmogelijkheden zijn eindeloos. Er zijn verschillende routes.

Parelroute Zierikzee

Zierikzee

Parelroute zierikzee

Het monumentale Zierikzee is een prachtige en pittoreske stad waar het rijke verleden tot leven komt. Elke straat en elke plekje kent een eigen geschiedenis en verhalen die wachten om ontdekt te worden. Met de interactieve Parelroute ga je op zoek naar de verborgen schatten en parels van het fraaie Zierikzee. 

SONY DSC

Schouwen-Duiveland

Cultuur op Schouwen- Duiveland

Elke stad of dorp op het eiland heeft een eigen cultuur en gebruiken die nergens anders te vinden zijn. Van de straô feesten in de Westhoek, de prachtige ringdorpen Dreischor en Noordgouwe tot het monumentale Zierikzee; Schouwen-Duiveland heeft een oneindige schat aan cultuur en erfgoed. In de musea van Schouwen- Duiveland komen de verhalen en geschiedenis tot leven.

transferiumvervoer

Renesse

Transferiumvervoer

Strandbezoekers kunnen tijdens het zomerseizoen gebruik maken van gratis vervoer van en naar het strand. Op het Transferium in Renesse kun je gratis parkeren en van en naar de verschillende duinovergangen reizen. Op de buslijnen wordt voornamelijk gebruik gemaakt van duurzaam vervoer.

Rosé en Mosselen

Bruinisse

Saint Tropez dicht bij huis

Bruinisse, Bru, is het mosseldorp van Schouwen-Duiveland. Elk jaar wordt begin juli het mosselseizoen gevierd met de Visserijdagen. Een aantal Bruse restaurants zijn verenigd in het Mosselgilde. Hier geniet je van vers gekookte mosselen, bereid volgens traditioneel- en huisrecept. Door de gunstige ligging aan het Grevelingenmeer, is Bruinisse een populaire vakantiebestemming. Vooral de moderne jachthaven trekt veel bezoekers. Hier voelt het een beetje als Saint Tropez dicht bij huis.

IMG_4704 origineel bewerkt-groot

Ouwerkerk

Het Watersnoodmuseum

Het Watersnoodmuseum geeft een indringend beeld van de gebeurtenissen tijdens en na de stormvloed van 1 februari 1953. Het museum is gevestigd in de vier caissons die zijn gebruikt voor het sluiten van het laatste dijkgat. De eerste drie caissons vertellen elk hun eigen verhaal over deze stormvloed die Zuidwest-Nederland en de ons omringende landen trof: de feiten, de emoties en de wederopbouw.

In de interactieve tentoonstelling ‘Het water blijft komen. Vechten tegen de vloed van morgen.’ wordt de ramp van 1953 als startpunt genomen om te kijken hoe watersnoden zich in het heden en de toekomst kunnen ontwikkelen. In Nederland zijn dagelijks vele duizenden mensen aan het werk om het land droog te houden. Maar hoe gaat het in andere landen? In de vierde caisson wordt duidelijk: de strijd tegen het water is nog lang niet gestreden.

IMG_0774

Noordwelle

Van Den Berg chalet totaal BV

In de showroom en op het buitenterrein vindt u het Grootste en meest complete adres voor Stacaravans & Chalets in Zeeland! Niet alleen uw chalet of stacaravan maar ook van alles voor in-, op-, aan- en/of bij uw chalet kunt u vinden bij Chalet Totaal in Noordwelle / Burgh-Haamstede.

bossen op Schouwen-Duiveland

Schouwen-Duiveland

Bossen op Schouwen- Duiveland

Op Schouwen-Duiveland vind je een prachtig en gevarieerd landschap. Uitgestrekte stranden, weidse polders en pittoreske plaatsjes. Maar wist je dat we ook prachtige bossen hebben? Van de boswachterij in Westerschouwen, het Gadrabos in Burgh- Haamstede tot het bos van Schuddebeurs. In deze bossen kun je genieten van een overvloed aan bijzondere natuur.

Westerschouwen

Burgh-Haamstede

Boswachterij Westerschouwen

Het grootste bos van Zeeland vind je in de boswachterij van Westerschouwen. Hoge duinen, zandverstuivingen, valleien en natuurlijk talloze bomen en plantensoorten. In dit bos vind je wandelroutes, fietsroutes en zelfs ruiterpaden! Dus of je nou in stilte wilt genieten of liever op een sportieve ontdekkingstocht gaat: kom naar de boswachterij van Westerschouwen en laat je verrassen door het mooiste en grootste bos van Zeeland!

SONY DSC

Burgh-Haamstede

Mountainbiken

Houd je van mountainbiken? Dan is de boswachterij in Westerschouwen ‘the place to be’! Mountainbikevereniging X-Treme heeft een uitdagend parcours uitgezet. Met steile beklimmingen en zand- en trappenafdalingen, worden jij en je fiets flink op de proef gesteld. En ondertussen fiets je door de prachtige natuur die dit bos rijk is!

Plan Tureluur

Schouwen-Duiveland

Plan Tureluur

Langs de zuidkust van Schouwen-Duiveland vind je Plan Tureluur. Een voormalig stuk landbouwgrond dat is teruggegeven aan de natuur. Ondanks dat dit natuurgebied nog jong is, hebben talloze soorten trekvogels het massaal ontdekt. Het plan is vernoemd naar de tureluur, een snipachtige weidevogel dat een groot deel van het jaar op Schouwen-Duiveland te vinden is.

2020 ITB Earth award

Schouwen-Duiveland

Duurzaam eiland

Als duurzaam eiland heeft Schouwen-Duiveland ook oog voor mens en natuur. De gemeente, ondernemers, organisaties en inwoners zetten zich actief in voor duurzaam toerisme, milieuzorg, behoud van natuur, landschap en cultureel erfgoed. Deze inzet is inmiddels meerdere keren beloond! Schouwen- Duiveland is in het bezit van een aantal belangrijke keurmerken.

Grevelingen

Schouwen-Duiveland

De Grevelingen

De Grevelingen is een natuurgebied van internationale klasse en een belangrijk onderdeel van de Nederlandse delta. Dit grootste zoutwatermeer van Europa ligt ten noorden van Schouwen-Duiveland. Het heldere zoute water en de prachtige onderwater natuur is ontzettend populair bij duikers. De Grevelingen is ook een internationale hotspot voor windsurfen, kitesurfen en zeilen.